Πολιτική

Μητσοτάκης – Νετανιάχου: Ελπιδοφόρο φάρμακο για τον κορωνοϊό παρουσίασε ο πρωθυπουργός Ισραήλ στη συνάντηση

Μητσοτάκης - Νετανιάχου: Στις κλινικές δοκιμές θα συμμετέχει και η Ελλάδα. Επικοινωνία κ. Τσιόδρα με κ. Αρμπέρ σήμερα.

Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε χτες (8/2) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο δεύτερος παρουσίασε ένα φάρμακο, το οποίο σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, έχει θεραπεύσει τους 29 από τους 30 που το δοκίμασαν και νόσησαν από τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για ένα εισπνεόμενο φάρμακο, που εντυπωσίασε τον κ. Μητσοτάκη και εξέφρασε την πρόθεση της χώρας μας να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές, κάτι που έχουν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες.

Συμφωνήθηκε μάλιστα για τον σκοπό αυτό να υπάρξει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ, προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Αναφερόμενος στο φάρμακο κατά του κορωνοϊού, που παρασκευάζει το Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι «πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές», όταν ρυθμιστούν διαδικαστικά και κανονιστικά θέματα.

Πώς λειτουργεί το φάρμακο αυτό κατά του κορωνοϊού:

Η νέα θεραπεία για τον κορωνοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία όσον αφορά τις δοκιμές της 1ης φάσης, που σύμφωνα με τα στοιχεία, βοήθησε τους 29 από τους 30 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε, να ανακάμψουν γρήγορα από την ασθένεια. Το νοσοκομείο δήλωσε ότι η ουσία EXO-CD24 του καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ είχε χορηγηθεί σε 30 ασθενείς, των οποίων η κατάσταση ήταν μέτρια ή σοβαρή, και πως ανέκαμψαν και οι 30, με τους 29 εξ αυτών εντός τριών ή πέντε ημερών.

Το φάρμακο αυτό καταπολεμά την επίδραση της κυτοκίνης – μια δυνητικά θανατηφόρα ανοσολογική αντίδραση στην λοίμωξη του κορωνοϊού που πιστεύεται ότι ευθύνεται για πολλούς από τους θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια. Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα – μικροσκοπικούς σάκους μεταφοράς που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων – για να «παραδώσουν» μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες, τα οποία ερευνά εδώ και δεκαετίες ο καθηγητής Αρμπέρ.

«Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και έχει έναν πολύ γνωστό και σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος» δήλωσε ο ερευνητής Σίραν Σαπίρα του εργαστηρίου του Αρμπέρ.Η πρωτεΐνη αυτή βοηθά στο να «ηρεμήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και στην συγκράτηση της επίδρασης της κυτοκίνης. «Το παρασκεύασμα είναι εισπνεόμενο -μία φορά την ημέρα για λίγα λεπτά, επί πέντε ημέρες» είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε:

«Κατευθύνεται απευθείας στην καρδιά αυτή της επίδρασης – στους πνεύμονες – και έτσι, σε αντίθεση με άλλους τύπους, που συγκρατούν επιλεκτικά μια συγκεκριμένη κυτοκίνη ή λειτουργούν ευρέως αλλά προκαλούν πολλές σοβαρές παρενέργειες, το EXO-CD24 χορηγείται τοπικά, λειτουργεί ευρέως και χωρίς παρενέργειες».