Σε μια μέρα που στην Ελλάδα αποφασίζονται νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό στην Ευρώπη και τους εμβολιασμούς.
Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας πανευρωπαϊκά, μίλησε για την ανάγκη να παρθούν νέα μέτρα οικονομικής στήριξης κάτι που θεωρεί ότι θα γίνει έτσι κι αλλιώς ό, τι κι αν λέει η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ενημέρωσε τι γίνεται με την προμήθεια και την παραγωγή εμβολίων στην ΕΕ. Διαβάστε τι είπε η Άννα Μισέλ Αημακοπούλου στον Δημήτρη Τάκη:
«Είμαστε σαφέστατα μπροστά στο τρίτο κύμα. Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά τα πράγματα, υπό την έννοια ότι έχουμε και τη συσσωρευμένη εμπειρία από την αντιμετώπιση των προηγούμενων περιστατικών. Η απόφαση είναι σκληρή, το καταλαβαίνω. Αυτή τη φορά είμαστε όλοι σε όρια υπομονής διαφορετικά και ψυχοσωματικά και οικονομικά. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι το τελευταίο (σ.σ. lockdown). Αυτό έχει μεγάλη σημασία. να είναι το τελευταίο. Αυτό το οποίο θα μας σώσει είναι το εμβόλιο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, είναι το εμβόλιο».
«Είναι σε μία συνεχή κατάσταση ημι-lockdown οι Βρυξέλλες. Δηλαδή, η εστίαση είναι κλειστή εδώ και πάρα πολύ καιρό, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες από τις 19:00, τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, αλλά με κανόνες, αποστάσεις, με μάξιμουμ αριθμό ανθρώπων. Όλοι κυκλοφορούν με μάσκα και υπάρχει καθεστώς τηλεργασίας σχεδόν 100%.
Στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή, κανένας εξωτερικός δεν επιτρέπεται, μόνο οι ευρωβουλευτές και ένας εκ των βοηθών τους. Με καθεστώς τηλεργασίας. Μπορείς να πάς στην αίθουσα να μιλήσεις, αλλά μπορείς να μπεις στην αίθουσα 2-3 ομιλητές πριν και να ακούσεις την απάντηση».
«Η απάντηση είναι όχι, δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εδώ. Να προσθέσω όμως ότι έδώ έχει -5 και χιονίζει. Δεν έχει την ίδια εικόνα με την Ελλάδα επειδή εγώ πηγαινοέρχομαι. Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών είναι μία απόκοσμη ατμόσφαιρα διότι εδώ έχουν απαγορεύσει τα ταξίδια που δεν είναι επαγγελματικά ή για επείγοντες λόγους. Δεν επιτρέπονται τα ταξίδια αναψυχής. Έχει πολλή γραφειοκρατία για να μπεις και να βγεις».
«Είναι αναπόφευκτο η Ευρώπη να πάρει κάποια νέα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ναι, έκανε ένα πολύ γενναίο βήμα με το Ταμείο Ανάκαμψης και ένα πρωτοπόρο βήμα, υπό την έννοια ότι αυτό εμπεριέχει και μια αμοιβαιοποίηση του χρέους που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Θα πρέπει όμως να κάνει και άλλα γενναία βήματα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας. Ας λέει ό, τι θέλει η κ. Λαγκάρντ, στο τέλος θα αναγκαστεί η Ευρώπη να το κάνει αυτό. Δεν νομίζω ότι κανείς περίπενε να ξεκινήσει η κ. Λαγκάρντ λέγοντας “ναι, εντάξει θα διαγράψουμε το χρέος, το οποίο έχει συσσωρευτεί λόγω του κορωνοϊού”. Δεν μπορεί να γίνει δημόσια μια τέτοια δήλωση διότι καταλαβαίνετε τις επιπτώσεις που θα είχε διεθνώς.
Το στοίχημα αυτή την στιγμή που βρέθηκε ο μηχανισμός για τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ο αγώνας με τον χρόνο. Ο χρόνος είναι χρήμα και ανθρώπινες ζωές. Είναι ο ίδιος αγώνας για το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι και για το εμβόλιο».
«Η γενικευμένη αίσθηση είναι ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολους καιρούς σε σχέση με την ανάκαμψη όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Έχω ζήσει τους διαδρόμους της Κομισιόν ως συνεργάτης των Βρυξελλών προτού γίνων ευρωβουλευτής, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η διαφορά που βλέπω αυτή την στιγμή είναι ότι ενώ παλιά υπήρχε μια ξεκάθαρη γραμμή Βορρά – Νότου και κάποια ηθικά επιχειρήματα, αίολα βέβαια, σε σχέση με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τώρα δεν είναι ξεκάθαρη η διαχωριστική γραμμή. Τώρα κανένας δεν προβάλει τα επιχειρήματα ότι κάποια χώρα έχει την ευθύνη. Η πανδημία δεν έχει ξεχωρίσει τις χώρες».
«Εξαρτάται που βάζεις και τον πήχυ. Η αντιμετώπιση μέσω της στρατηγικής εμβολιασμού θα έπρεπε να είναι η κορυφαία στιγμή που η Ευρώπη αποδεικνύει ότι μπορούμε να είμαστε το νούμερο 1 στον κόσμο. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και με χώρες όπως το Ισραήλ. Αυτή είναι η πραγματικότητα γι’ αυτό και ασκείται κριτική.
Είμαστε, όμως, όλοι πεπεισμένοι ότι είναι σωστό να υπάρχει μια ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Για χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν θα μας συνέφερε να υπάρχει ένας “πόλεμος” μεταξύ των χωρών μελών γιατί εμείς είμαστε μικρή δύναμη και θα χάναμε σε αυτόν τον “πόλεμο”.
Άρα, σωστά το αντιμετωπίζει η Ευρώπη από κοινού. Η κ. Φον Ντερ Λάιεν θα έρθει να “απολογηθεί” στο Ευρωκοινοβούλιο για την κριτική που γίνεται. Ζητάμε προφανώς διαφάνεια, ζητάμε πιο γρήγορες κινήσεις. Υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ζητάμε να κοιτάξουμε μπροστά και να καλύψουμε τις όποιες αστοχίες έχουν γίνει στο παρελθόν.
Η κριτική που ασκείται πολύ δυναμικά εντός της Γερμανίας έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ φεύγει και ότι έχουν εκλογές μπροστά τους, οπότε πολλά από αυτά που ακούγονται έχουν και μια μικροκομματική διάσταση».
«Κοιτάζοντας μπροστά, ο στόχος που έχει θέσει τώρα η κ. Φον ντερ Λάιεν είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων στην Ευρώπη. Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα με το οποίο προμηθευόμαστε εμβόλια. 33 εκατομμύρια εμβόλια μέσα στον Φερβουάριο, 55 μέσα στον Μάρτιο και θα υπάρχει μια κλιμάκωση και, υποθέτουμε, μια εμφάνιση νέων εμβολίων, τα οποία προσπαθούμε να περάσουμε μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό έγκρισης πιο γρήγορα, αλλά χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην ασφάλεια. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Επίσης, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια χρηματοδότησης ούτως ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα παραγωγής του εμβολίου εντός των ορίων της ΕΕ για να μην έχουμε προβλήματα, όπως αυτά που είχαμε με την AstraZeneca που αφού τα παρήγαγε στη Μεγάλη Βρετανία, τα διέθεσε εκεί. Αυτός είναι και ο φόβος που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για την Johnson & Johnson. Επειδή τα φιαλίδια τα γεμίζουν στις ΗΠΑ, μήπως τα κρατήσουν εκεί και δεν επιστρέψουν στην Ευρώπη και να εκπληρώσουν τα συμβόλαια. Νομίζω υπάρχουν μικρές πιθανότητες να έχουμε αστοχία τύπου AstraZeneca στο άμεσο μέλλον και ευελπιστώ ότι με την πίεση όλων μας, η Ευρώπη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και που της αρμόζει κιόλας, κάτι που θα επιτρέψει σε όλους μας να γυρίσουμε στη νέα κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
«Η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε επισήμως ότι εάν θέλουν οι Ρώσοι μπορούν να υποβάλλουν αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όμως, η επίσκεψη του κ. Μπορέλ στη Ρωσία προχτές, το οποίο θεωρείται μεγάλο στραπάτσο. Πήγε για το θέμα Ναβάλνι, αλλά όχι μόνο δεν το “σήκωσε” το θέμα, αλλά ο κ. Λαβρόφ διπλωματικά τον λοιδόρησε. Την ώρα που ήταν εκεί διώξανε 3 πρέσβεις από ευρωπαϊκές χώρες και του έκανε και μια ερώτηση που δεν είχε προσυνεννοηθεί σχετικά με την Κούβα.
Γυρνώντας, 70 ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Φον ντερ Λάιεν να τον διώξει. Θα έρθει να μας μιλήσει και στο Ευρωκοινοβούλιο. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα αυτό θα επηρεάσει και την αγορά των εμβολίων».