Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αρνητικό και δεν θα καθιερώσει διαβατήρια εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού μα οι πολίτες θα μπορούν να ζητούν απόδειξη του εμβολιασμού τους από τον γιατρό τους, σε περίπτωση που τη χρειάζονται για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο βρετανός υφυπουργός Υγείας Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος έχει την ευθύνη συντονισμού του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα. «Σίγουρα δεν επιδιώκουμε να τα εισαγάγουμε στο πλαίσιο του προγράμματος εμβολιασμού», σχολίασε ο Ζαχάουι μιλώντας στο Sky News.
Όσο για το πώς εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού στην Αγγλία, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν χθες Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 825 νέους θανάτους που επήλθαν μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωση με Covid-19 των ασθενών, αριθμός που αυξάνει σε 112.092 το σύνολο των νεκρών από τον φονικό ιό στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν επίσης, ότι 11.465.000 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, από 10.971.000 που ήταν την Παρασκευή.
Η Μεγάλη Βρετανία ανάμεσα στις χώρες με τις περισσότερες μολύνσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν η χώρα που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νέων μολύνσεων αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, με 133.500 νέες περιπτώσεις να καταγράφονται καθημερινά (-17%), μπροστά από τη Βραζιλία (48.200, -7%) και την Ισπανία (29.800, -16%). Ακολουθούν η Βρετανία (21.200, -26%) και η Γαλλία (20.600, +1%).
Αναλογικά με τον πληθυσμό τους, εκτός από τα πολύ μικρά κράτη, η Πορτογαλία παραμένει η χώρα που κατέγραψε περισσότερες μολύνσεις αυτήν την εβδομάδα (622 ανά 100.000 κατοίκους) και ακολουθούν το Ισραήλ (587) και το Μαυροβούνιο (532). Ανάμεσα στις 23 χώρες που καταγράφουν επταήμερη επίπτωση πάνω από 200 μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους, οι 16 είναι ευρωπαϊκές.
Να σημειωθεί πως ο αριθμός των νέων μολύνσεων από κορωνοϊό αποκλιμακώθηκε σε όλο τον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, φθάνοντας στο πιο χαμηλό επίπεδό του από τα τέλη Οκτωβρίου. σύμφωνα με ό,τι από μια βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου. Αν και σημαντικός δείκτης, ο αριθμός των θετικών διαγνώσεων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του αληθινού αριθμού των μολύνσεων και οι συγκρίσεις μεταξύ χωρών πρέπει να γίνονται με περίσκεψη, καθώς η πολιτική διενέργειας τεστ διαφέρει από χώρα σε χώρα.