Πριν από δύο ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μια νέα δέσμη μέτρων, πιο απαιτητικών και αυστηρών όπως είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18.00, σε ορισμένες περιοχές και πιο συγκεκριμένα, στις «κόκκινες».
Μάλιστα, για τα νέα μέτρα και το ενδεχόμενο η επιλογή της προληπτικής εφαρμογής ενός πιο σκληρού γενικού lockdown στη χώρα μας να εξασφαλίζει την προστασία μας από την ευρεία διασπορά των μεταλλάξεων, απάντησε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας
«Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να δίνουμε… ανάσες στην κοινωνία, στα παιδιά μας και στην αγορά, προστατεύοντας όμως πάνω από όλα τη Δημόσια Υγεία. Με αυτόν τον γνώμονα παίρνουμε τις αποφάσεις. Γνωρίζετε, βέβαια, καλά ότι η Επιτροπή των ειδικών είναι αυτή που εισηγείται και στον έναν χρόνο λειτουργίας της, ποτέ δεν έχω προκαταλάβει τις εισηγήσεις αυτές», σχολίασε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Όσο για το ποιος αποφάσισε και πρότεινε τα νέα μέτρα, αρμόδιοι είναι τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, σε μια άκρως επεισοδιακή συνεδρίαση όπως φαίνεται, στην οποία πήραν μέρος 28 διακεκριμένοι επιστήμονες. Τόσο οι διαφωνίες όσο και οι ενστάσεις ήταν πολλές, καθώς το θέμα ήταν εξαιρετικά λεπτό και αποφάσεις που κλήθηκαν να πάρουν εξαιρετικά σημαντικές.
Μάλιστα στο… τραπέζι φαίνεται να έπεσε και μια πρόταση για ένα lockdown πιο σκληρό και από εκείνο του Μαρτίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βηματοδότη». Η σημαντικότερη διαφωνία σημειώθηκε με το «καλημέρα». Ένας εκ των 28 επιστημόνων, επικαλούμενος επιδημιολογικά στοιχεία, τις μεταλλάξεις του ιού και το τετραψήφιο νούμερο των κρουσμάτων πρότεινε σκληρό lockdown στην Αττική, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά επί τρεις συνεχείς εβδομάδες. Και βλέπουμε.
Δηλαδή πρότεινε να κλείσουν τα πάντα: Καταστήματα, σχολεία, κομμωτήρια κτλ. και απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι κάποια ώρα. Υπήρξε στο σημείο αυτό αρκετή συζήτηση και τελικά η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία. Υπέρ αυτής ψήφισαν μόνον 10 και εναντίον αυτής 18. Έτσι η Αττική γλίτωσε τα πιο σκληρά μέτρα, ένα καθολικό lockdown, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες.
Άλλη μία «ένσταση» σημειώθηκε στη συζήτηση για τα σχολεία. Ορισμένοι τα ήθελαν κλειστά. Δεν ήταν άλλωστε και λίγες φορές που αυτοί που ζητούσαν να κλείσουν τα σχολεία εμφανίζονταν τις τελευταίες ημέρες στα τηλεοπτικά παράθυρα και επιχειρηματολογούσαν σε αυτό. Τελικά αποφασίστηκε να μην αλλάξει τίποτα όσο αφορά στη λειτουργία των σχολείων.