Το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημά του να γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με τα Κόκκινα Δάνεια και τη δημιουργία badbank.
«Η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, στις 27 Ιανουαρίου του 2021, με τεκμηριωμένη επιστολή της ζήτησε την σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, παρουσία και του Διοικητή της ΤτΕ, προκειμένου να συζητηθούν τα μείζονα αυτά θέματα σχετικά με την εξέλιξη των Κόκκινων Δανείων στις Τράπεζες και την πρόταση της για δημιουργία badbank (από το 2017)», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του κόμματος.
Και συνεχίζει τονίζοντας εξής: «Η ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι το αίτημά μας έγινε δεκτό από τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τη σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκεί το Κίνημα Αλλαγής, με κριτήριο πάντα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών».
Tέλος, το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει και δεσμεύεται «με το ίδιο αίσθημα ευθύνης να παρουσιάσουμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας κατά τη συζήτηση αυτή», ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει εδώ και τώρα συγκεκριμένες αποφάσεις, πριν ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων πλήξει θανάσιμα την οικονομία, τους δανειολήπτες και το τραπεζικό σύστημα.
Θυμίζουμε πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει προειδοποιήσει ότι οι προβλέψεις που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες για να καλύψουν τις ζημίες που θα προκαλέσει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, μπορεί να είναι ανεπαρκείς.
Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο διοικητής της ΤτΕ είχε αναφέρει ότι «κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι τράπεζες της ευρωζώνης σχημάτισαν σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, οι οποίες ανήλθαν σε 0,76% επί του υπολοίπου των ενήμερων δανείων σε ετησιοποιημένη βάση» και είχε επισημάνει ότι «αυτό το ποσοστό είναι πιθανόν να υπολείπεται των πραγματικών συνολικών ζημιών».
Όπως είχε εξηγήσει, η ΕΚΤ εκτιμά, σύμφωνα με ένα δυσμενές αλλά ευλογοφανές σενάριο, ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των τραπεζών της ζώνης του ευρώ είναι δυνατόν να ανέλθουν σε έως και 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι ζημίες λόγω πιστωτικού κινδύνου αναμένεται να συνδυαστούν με αδύναμη κερδοφορία στον τραπεζικό τομέα της ζώνης του ευρώ, λειτουργώντας περιοριστικά για το σχηματισμό προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου και την ταχεία αναγνώριση ζημιών.