Κόσμος

Ανησυχία από τον ΠΟΥ για την ταχεία εξάπλωση των μεταλλάξεων

ΠΟΥ κορωνοϊός: Η βρετανική μετάλλαξη εντοπίζεται πλέον σε 80 χώρες, η νοτιοαφρικανική σε 41 και η βραζιλιάνικη σε 10 χώρες.

Μείωση κατά 13% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και σταθερή μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα παρουσιάζουν τα κρούσματα της πανδημίας παγκοσμίως, γεγονός που οδήγησε και σε ανεπαίσθητη μείωση των θανάτων κατά 1% σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Π.Ο.Υ. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ξεπερνά πλέον 102 εκατομμύρια και ο συνολικός αριθμός θανάτων τα 2,2 εκατομμύρια.

Οι πέντε χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων εξακολουθούν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ρωσία. Ταχύτατη εξάπλωση παρουσιάζουν όμως και οι μεταλλάξεις. Έτσι η βρετανική μετάλλαξη εντοπίζεται πλέον σε 80 χώρες, η νοτιοαφρικανική σε 41 και η βραζιλιάνικη σε 10 χώρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεπιστημονικής διάσκεψης οι αρχικές αναλύσεις δείχνουν ότι ορισμένες παραλλαγές μπορεί να είναι πιο μεταδοτικές, πιθανώς λόγω μεταλλάξεων που βελτιώνουν την ικανότητα του ιού να συνδέεται με ανθρώπινα κύτταρα, αλλά οι διαθέσιμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι τρόποι μετάδοσης δεν έχουν αλλάξει

Η συχνότητα εμφάνισης και νοσηλείας σε SARS-CoV-2 σε ορισμένες χώρες όπου κυκλοφορούν η βρετανική και η νοτιοαφρικανική έχει αρχίσει να μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικού ελέγχου για τον έλεγχο της μετάδοσης αυτών των παραλλαγών.

Η εμφάνιση νέων παραλλαγών επισημαίνει τη σημασία για όλους να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τα τοπικά και εθνικά μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας και να λαμβάνουν απλές προφυλάξεις. Παραμένει κρίσιμο να αυξηθεί η διαγνωστική ικανότητα και η στρατηγική γενετικής αλληλουχίας του SARS-CoV- και να συνεχίσει εγκαίρως η κοινοποίηση δεδομένων αλληλουχίας διεθνώς.