Τα κρούσματα του κορωνοϊού αναμένεται για τρίτη συνεχόμενη μέρα να ξεπεράσουν τα χίλια με αποτέλεσμα ειδικοί και κυβερνητικό επιτελείο να είναι στις μύτες των ποδιών τους. Πριν να φτάσουμε στην επιλογή ενός ολικού lockdown, παρόλο που και αυτό το σενάριο είναι στο τραπέζι, σειρά έχουν άλλα μέτρα που ναι μεν θα είναι πιο αυστηρά, αλλά όχι σε βαθμό που θα γυρίσουμε στον περσινό Μάρτιο.
Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως είναι η Αχαΐα, με επίκεντρο την πόλη των Πατρών. Ίσως οι λοιμωξιολόγοι που συνεδριάζουν αύριο να προτείνουν στην κυβέρνηση, ειδικά μέτρα για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολύ σοβαρές σκέψεις ώστε να αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική για το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Φεβρουαρίου και να εφαρμοστεί το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί.
Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται πως είναι εφικτό να εφαρμοστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού τα σχολεία είναι κλειστά, άρα δεν θα υπάρχει κινητικότητα ούτε παιδιών, ούτε γονέων. Παράλληλα η πλειονότητα των πολιτών δεν εργάζεται το Σαββατοκύριακο, οπότε θα μειωθεί περαιτέρω η κινητικότητα, αν όλα κυλήσουν ομαλά.
Ένα ακόμα θέμα που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα έχει καλοκαιρία και θεωρείται βέβαιο πως οι περισσότεροι πολίτες θα θελήσουν να μετακινηθούν για βόλτα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει συνωστισμό σε αρκετές περιοχές.
Έτσι, αν αποφασιστεί το συγκεκριμένο μέτρο, και τα καταστήματα θα κλείσουν το Σάββατο στις 17:00, ώστε να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι μετακινήσεις, ενώ παραμένει στο τραπέζι η σκέψη να επιστρέψει το λιανεμπόριο αποκλειστικά στη μέθοδο λειτουργίας click away.
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δικαίωμα μετακίνησης, πάντα με υποχρεωτική αποστολή SMS προς το 13033 και κωδικό 1, έχουν πολίτες που πρέπει να μεταβούν σε γιατρό ή με βεβαίωση εργασίας για όσους πρέπει να μεταβούν στη δουλειά τους. Ο κωδικός 6 θα ισχύει για κοντινή βόλτα κατοικιδίου.
Τι θα αποφασιστεί για τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο
Να θυμίσουμε ότι οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» λόγω αυξημένου ιικού φορτίου δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για την Αττική. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα όμως να προκαλούν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία πλέον, αν και δεν φαίνεται να προκρίνεται, εξετάζεται και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της μετακίνησης από δήμο σε δήμο για το Σαββατοκύριακο και εντός των ορίων της Αττικής.
Τι δήλωσε ο Χρήστος Ταραντίλης για τα σχέδια της κυβέρνησης
«Όπως έχουμε πει από την αρχή της πανδημίας, η εξέλιξή της είναι δυναμική και δεν ακολουθεί γραμμική πορεία», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ξεκινώντας τη σημερινή εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, λαμβάνει τις εισηγήσεις των ειδικών και αποφασίζει προληπτικά τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε.
«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων λειτουργιών της εκπαίδευσης και της οικονομίας. Επίσης, όσο η επιδημιολογική κατάσταση μας υποχρεώνει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων τόσο η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται καθώς και των ανέργων», τόνισε.
«Το φαινόμενο της πανδημίας είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν όχι από μέρα σε μέρα αλλά από ώρα σε ώρα. Η εμπειρία σε αυτό το φαινόμενο έχει δείξει ότι συνήθως αλλάζουν πιο γρήγορα προς το χειρότερο και λιγότερο γρήγορα προς το καλύτερο. Το καθήκον μας είναι να μπορέσουμε να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα σε αυτές τις αλλαγές.
Αυτό ακριβώς κάνουμε και αυτή την εβδομάδα. Κοιτάμε τα δεδομένα και την Παρασκευή το πρωί θα υπάρχει εισήγηση της επιτροπής και ανάλογα με την εισήγηση θα αποφασίσει η κυβέρνηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν βρισκόμαστε κοντά σε lockdown τύπου Μαρτίου.
Επισήμανε ότι το στοιχείο που θα κρίνει αν παρθούν νέα μέτρα είναι ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που έχουμε. «Το σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε έγκαιρα σε αυτά τα δεδομένα» είπε σημειώνοντας ότι το όριο των κρουσμάτων που θα κρίνει το εύρος των μέτρων θα το αποφασίσει και θα το εισηγηθεί η επιτροπή των ειδικών.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική από το απόγευμα, επανέλαβε ότι η εισήγηση είναι της επιτροπής. «Είναι μια εισήγηση που βγαίνει από την πλειοψηφία της επιτροπής ανεξάρτητα αν έχει ειπωθεί δημόσια από ένα ή περισσότερα μέλη της επιτροπής. Εμείς περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής» είπε και σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί αύξηση των προστίμων για τις άσκοπες μετακινήσεις.
Τι προτείνουν οι ειδικοί
«Τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα» προειδοποίησε στον ΑΝΤ1 ο Νικόλαος Σύψας αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».
«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων. Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».
Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο κ. Σύψας είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».
Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά».
Σχετικά με τη λογική του «ακορντεόν», ξεκαθάρισε πως «το έχουμε εξηγήσει: όλο το χειμώνα θα είμαστε με το «ακορντεόν», γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός. «Προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται», σημείωσε για το γνώμονα λήψης αποφάσεων της Επιτροπής για την πανδημία.
Αναφορικά με τον μη εμβολιασμό των πολιτών άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής έκανε λόγο για «απόρροια ενός ακόμα ευρωπαϊκού λάθους», αφού όπως είπε, «από τη στιγμή που εγκρίθηκε από την ΕΜΑ, δεν μπορεί να βγαίνει η κάθε κυβέρνηση και να λέει δεν το κάνω, μπερδεύεται ο πολίτης». Ενώ όσο αφορά στο ρωσικό εμβόλιο, εξήγησε πως το μέχρι τώρα πρόβλημα δεν είχε να κάνει με το ποιόν του, αλλά με το γεγονός ότι δεν είχε δοθεί καμία μελέτη για το εμβόλιο και ξαφνικά υπήρξε μία πολύ καλή δημοσίευση στο Lancet.
Τέλος, αναφέρθηκε ο καθηγητής στο αν τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του ιού, και είπε πως υπάρχουν πολλές «ενθαρρυντικές μελέτες ότι τα εμβόλια σταματούν τη διάδοση» και τόνισε πως «αυτό δε σημαίνει ότι δεν τηρούμε τα μέτρα», αναφέρθηκε ωστόσο σε «φως στο τούνελ» από το εμβόλιο.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος επανέλαβε ότι το σκληρό lockdown είναι ακόμα στο τραπέζι και άφησε να εννοηθεί ότι όποιο νέο μέτρο αποφασιστεί θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.
«Είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών» δήλωσε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού που παρατηρείται στη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. «Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα» τόνισε ο καθηγητής απαντώντας στο ερώτημα του εάν τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.
Όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, εάν προκριθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τότε αυτό πρέπει και να γίνει. «Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς» είπε εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται. Σύμφωνα με τον καθηγητή και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 9 το βράδυ είναι στο τραπέζι ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.
«Πρέπει πάντα να είμαστε ένα βήμα μπροστά – Δεν επηρέασε το άνοιγμα των δημοτικών»
Ο κ. Βατόπουλος, επεσήμανε πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές εκρηκτική, επομένως πρέπει να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βατόπουλος παραδέχτηκε ότι ένα ενδεχόμενο αυστηρότερο κλείσιμο δημιουργεί σκέψεις καθώς έχει μεγάλο κόστος τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
«Να εκτιμηθεί το κατά πόσο το άνοιγμα των γυμνασίων επηρεάζει την κινητικότητα, με την έννοια του ότι τα παιδιά του Γυμνασίου πάνε μόνα τους στο σχολείο» δήλωσε ο καθηγητής αναφέροντας πως θα μελετηθούν τα στοιχεία για το αν το άνοιγμα των Γυμνασίων επηρέασε όντως την επιδημιολογική εικόνα. Ο καθηγητής εκτίμησε πάντως πως το άνοιγμα των δημοτικών δεν πρέπει να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα όσον αφορά την έξαρση του ιού. «Και τα παιδιά κολλάνε» είπε σε κάθε περίπτωση αναφέροντας πως δεν έχουμε σαφή εικόνα για το τι ισχύει για την μετάλλαξη.
Κίνδυνος να γίνουμε Πορτογαλία, λέει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Καμπανάκι κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, κρούει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος προειδοποίησε σήμερα ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε Πορτογαλία, λόγω και της ραγδαίας εξάπλωσης της βρετανικής μετάλλαξης.
Επίσης, σημείωσε ότι αύριο, Παρασκευή (5/2), πρέπει να αποφασιστεί να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά όχι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η αγορά. «Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο ‘να το δούμε’. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία.
Κρατεί μηχανές και “όπισθεν ολοταχώς” για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε» τόνισε. «Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό» εξήγησε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος ξεκαθάρισε ότι η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων στη χώρα μας οφείλεται στην επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων.
«Είναι αμείλικτοι οι αριθμοί, δεν μπορούμε να τους παρερμηνεύσουμε και να μην πάμε στην ομάδα αυτή όπου ανιχνεύουμε τετραψήφιους αριθμούς. Από 1ης Φεβρουαρίου προστίθεται και το λιανεμπόριο που είχε ανοίξει 18 Φεβρουαρίου. Πάμε προηγούμενη εβδομάδα, 25 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου που αντιστοιχεί πρακτικά στην εβδομάδα 11 με 18 Ιανουαρίου, οπότε η μόνη δραστηριότητα που είχε απελευθερωθεί ήταν η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όσο κι αν είναι θλιβερό και απογοητευτικό το συμπέρασμα, από τους αριθμούς δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να μη το βλέπουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μέχρι 25 Ιανουαρίου, εξήγησε, είχαμε καθοδική πορεία, και συνέχιζε να είναι καθοδική, με click away στις 14 Δεκεμβρίου, κυνήγι, ψάρεμα, κομμωτήρια, κι είχαμε την εορταστική χαλάρωση.
«Ανιχνεύουμε διαρκώς αυξημένους αριθμούς του βρετανικού στελέχους που μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από το κλασικό, κάτι που σημαίνει ότι σε πολύ μικρό διάστημα θα είναι κυρίαρχο και παντού, η ταχύτητα θα είναι μεγάλη» ανέφερε. Σχετικά με τους εμβολιασμούς των γιατρών είπε ότι «κυμαίνονται στο 80% και περισσότερο» ενώ εξήγησε ότι όσο η ενημέρωση γινόταν επαρκέστερη εμβολιάζονταν όλο και περισσότεροι.
Η Ματίνα Παγώνη δεν συμφωνεί με ένα αυστηρότερο lockdown
Στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με τους εμβολιασμούς των υγειονομικών αναφέρθηκε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνας Παγώνη. Κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να λένε «όχι» στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έκανε λόγο για «πόλεμο».
Παράλληλα μιλώντας στο Θέμα 104,6 τόνισε ότι από το σύνολο των περισσότερων από 97.000 υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν εμβολιαστεί έως τις 15 Ιανουαρίου 75.000. «Από που προκύπτει ότι εμβολιάστηκε μόνο το 50% του προσωπικού», διερωτήθηκε σε έντονο ύφος η κ. Παγώνη, ενώ όπως είπε στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά όπως στον Ευαγγελισμό που φτάνει το 92% και το Σωτηρία 94%.
Αναφερόμενη στην αύξηση των κρουσμάτων, επιβεβαίωσε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση και επισήμανε ότι χρειάζεται ψυχραιμία αλλά και προσοχή.
Όπως είπε, υπάρχει μια σταδιακή αύξηση στα κρούσματα αλλά και στις νοσηλείες. Εξήγησε παράλληλα, ότι στα νοσοκομεία της Αττικής οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 67%, ενώ στο 56% είναι στην υπόλοιπη χώρα. «Προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση», υπογράμμισε.
«Όχι σε αυστηρότερο lockdown ο κόσμος δεν μπορεί», απάντησε η κ. Παγώνη λέγοντας ότι υπάρχει κόπωση ύστερα από έναν χρόνο. Κατά τη γνώμη της πρέπει να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος των μετακινήσεων, αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και περισσότερα τεστ για τον έλεγχο της διασποράς και των ασυμπτωματικών. Παράλληλα, πρέπει αν γίνεται καλύτερη ιχνηλάτιση των επαφών.
Πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί
Ο Χρήστος Ταραντίλης απάντησε και σε ερωτήσεις για τον εμβολιασμό στη σημερινή ενημέρωση. Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik ο κ. Ταραντίλης είπε «κινούμαστε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αγοράς των εμβολίων. Νομίζω ότι το θέμα του ρωσικού εμβολίου Sputnik δεν είναι πάρα πολύ επίκαιρο γιατί ακόμη δεν έχουν καταθέσει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα το να δίνει σημασία και να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία».
Για το εάν η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 65 ετών θα επηρεάσει τον εμβολιαστικό προγραμματισμό σημείωσε ότι πρέπει να περιμένουμε την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που θα γίνει την Παρασκευή το πρωί.
Σε ερώτηση για τον εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να λάβει διοικητικά μέτρα απέναντι στους νοσοκομειακούς που αρνούνται να εμβολιαστούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «εκτιμούμε την προσπάθεια που έχει κάνει το υγειονομικό προσωπικό σε αυτό τον αγώνα κατά της πανδημίας. Ωστόσο με αφορμή το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμών του υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομείο της Πάτρας, θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντικό οι υγειονομικοί να έχουν εμβολιαστεί γιατί έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και ευπαθείς ομάδες.
Είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια του αγώνα που δίνουμε όλοι κατά της πανδημίας να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού».
Επισήμανε ότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα του εμβολιασμού είναι θέμα ατομικής ευθύνης. «Καλούμε τους υγειονομικούς, τους οποίους σεβόμαστε απόλυτα για τον ηρωικό αγώνα που έχουν δώσει, αυτούς που έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν να το κάνουν καθότι θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω του συστήματος των ραντεβού. Οποιοσδήποτε θέλει να εμβολιαστεί μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή κλείνοντας το ραντεβού» είπε.
Πόσοι έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα
Με βάση τα στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα emvolio.gov.gr, στην Ελλάδα μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης 3/2 είχαν εμβολιαστεί 338.155 άτομα. Χθες έγιναν 22.494 σε όλη τη χώρα.
Δείτε την πορεία των εμβολιασμών ανά ημέρα
Οι εμβολιασμοί ανά Περιφερειακή Ενότητα
- ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 59.535 (+3.842 την 03/02/2021)
- ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 42.601 (+3.269 την 03/02/2021)
- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 36.362 (+2.766 την 03/02/2021)
- ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 13.420 (+690 την 03/02/2021)
- ΠΕΙΡΑΙΩΣ 12.819 (+954 την 03/02/2021)
- ΑΧΑΪΑΣ 9.728 (+560 την 03/02/2021)
- ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 9.615 (+527 την 03/02/2021)
- ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 8.300 (+449 την 03/02/2021)
- ΛΑΡΙΣΑΣ 7.198 (+391 την 03/02/2021)
- ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 6.860 (+510 την 03/02/2021)
- ΧΑΝΙΩΝ 5.973 (+363 την 03/02/2021)
- ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 5.665 (+576 την 03/02/2021)
- ΕΥΒΟΙΑΣ 5.431 (+303 την 03/02/2021)
- ΕΒΡΟΥ 4.920 (+306 την 03/02/2021)
- ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 4.137 (+252 την 03/02/2021)
- ΛΑΣΙΘΙΟΥ 3.937 (+197 την 03/02/2021)
- ΠΕΛΛΑΣ 3.898 (+305 την 03/02/2021)
- ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 3.727 (+246 την 03/02/2021)
- ΤΡΙΚΑΛΩΝ 3.713 (+215 την 03/02/2021)
- ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 3.654 (+259 την 03/02/2021)
- ΗΛΕΙΑΣ 3.490 (+218 την 03/02/2021)
- ΚΑΒΑΛΑΣ 3.466 (+246 την 03/02/2021)
- ΚΟΖΑΝΗΣ 3.399 (+204 την 03/02/2021)
- ΗΜΑΘΙΑΣ 3.370 (+216 την 03/02/2021)
- ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 3.296 (+97 την 03/02/2021)
- ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 3.259 (+139 την 03/02/2021)
- ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 3.192 (+216 την 03/02/2021)
- ΠΙΕΡΙΑΣ 2.868 (+209 την 03/02/2021)
- ΑΡΤΑΣ 2.782 (+187 την 03/02/2021)
- ΣΕΡΡΩΝ 2.756 (+217 την 03/02/2021)
- ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2.701 (+149 την 03/02/2021)
- ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2.638 (+161 την 03/02/2021)
- ΛΑΚΩΝΙΑΣ 2.624 (+125 την 03/02/2021)
- ΔΡΑΜΑΣ 2.545 (+150 την 03/02/2021)
- ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 2.505 (+167 την 03/02/2021)
- ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2.469 (+150 την 03/02/2021)
- ΒΟΙΩΤΙΑΣ 2.462 (+121 την 03/02/2021)
- ΚΙΛΚΙΣ 2.449 (+150 την 03/02/2021)
- ΛΕΣΒΟΥ 2.334 (+156 την 03/02/2021)
- ΞΑΝΘΗΣ 2.288 (+144 την 03/02/2021)
- ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 2.256 (+162 την 03/02/2021)
- ΡΟΔΟΥ 2.188 (+220 την 03/02/2021)
- ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 1.904 (+118 την 03/02/2021)
- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1.762 (+112 την 03/02/2021)
- ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1.702 (+83 την 03/02/2021)
- ΡΟΔΟΠΗΣ 1.695 (+120 την 03/02/2021)
- ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1.629 (+106 την 03/02/2021)
- ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1.553 (+102 την 03/02/2021)
- ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1.251 (+54 την 03/02/2021)
- ΝΗΣΩΝ 1.240 (+121 την 03/02/2021)
- ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1.224 (+54 την 03/02/2021)
- ΧΙΟΥ 1.031 (+66 την 03/02/2021)
- ΚΩ 955 (+49 την 03/02/2021)
- ΓΡΕΒΕΝΩΝ 932 (+54 την 03/02/2021)
- ΛΕΥΚΑΔΑΣ 897 (+54 την 03/02/2021)
- ΣΑΜΟΥ 864 (+54 την 03/02/2021)
- ΦΩΚΙΔΑΣ 860 (+52 την 03/02/2021)
- ΣΥΡΟΥ 793 (+54 την 03/02/2021)
- ΚΑΛΥΜΝΟΥ 761 (+94 την 03/02/2021)
- ΛΗΜΝΟΥ 754 (+66 την 03/02/2021)
- ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 679 (+42 την 03/02/2021)
- ΝΑΞΟΥ 444 (+24 την 03/02/2021)
- ΙΚΑΡΙΑΣ 381 (+30 την 03/02/2021)
- ΘΗΡΑΣ 317 (+12 την 03/02/2021)
- ΘΑΣΟΥ 275 (+48 την 03/02/2021)
- ΚΑΡΠΑΘΟΥ 261 (+18 την 03/02/2021)
- ΤΗΝΟΥ 245 (+30 την 03/02/2021)
- ΑΝΔΡΟΥ 239 (+35 την 03/02/2021)
- ΠΑΡΟΥ 228 (+30 την 03/02/2021)
- ΣΠΟΡΑΔΩΝ 204 (+6 την 03/02/2021)
- ΜΥΚΟΝΟΥ 144
- ΜΗΛΟΥ 101 (+22 την 03/02/2021)
- ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 59.535 (+3.842 την 03/02/2021)
- ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 42.601 (+3.269 την 03/02/2021)
- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 36.362 (+2.766 την 03/02/2021)
- ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 13.420 (+690 την 03/02/2021)
- ΠΕΙΡΑΙΩΣ 12.819 (+954 την 03/02/2021)
- ΑΧΑΪΑΣ 9.728 (+560 την 03/02/2021)
- ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 9.615 (+527 την 03/02/2021)
- ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 8.300 (+449 την 03/02/2021)
- ΛΑΡΙΣΑΣ 7.198 (+391 την 03/02/2021)
- ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 6.860 (+510 την 03/02/2021)
- ΧΑΝΙΩΝ 5.973 (+363 την 03/02/2021)
- ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 5.665 (+576 την 03/02/2021)
- ΕΥΒΟΙΑΣ 5.431 (+303 την 03/02/2021)
- ΕΒΡΟΥ 4.920 (+306 την 03/02/2021)
- ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 4.137 (+252 την 03/02/2021)
- ΛΑΣΙΘΙΟΥ 3.937 (+197 την 03/02/2021)
- ΠΕΛΛΑΣ 3.898 (+305 την 03/02/2021)
- ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 3.727 (+246 την 03/02/2021)
- ΤΡΙΚΑΛΩΝ 3.713 (+215 την 03/02/2021)
- ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 3.654 (+259 την 03/02/2021)
- ΗΛΕΙΑΣ 3.490 (+218 την 03/02/2021)
- ΚΑΒΑΛΑΣ 3.466 (+246 την 03/02/2021)
- ΚΟΖΑΝΗΣ 3.399 (+204 την 03/02/2021)
- ΗΜΑΘΙΑΣ 3.370 (+216 την 03/02/2021)
- ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 3.296 (+97 την 03/02/2021)
- ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 3.259 (+139 την 03/02/2021)
- ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 3.192 (+216 την 03/02/2021)
- ΠΙΕΡΙΑΣ 2.868 (+209 την 03/02/2021)
- ΑΡΤΑΣ 2.782 (+187 την 03/02/2021)
- ΣΕΡΡΩΝ 2.756 (+217 την 03/02/2021)
- ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2.701 (+149 την 03/02/2021)
- ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2.638 (+161 την 03/02/2021)
- ΛΑΚΩΝΙΑΣ 2.624 (+125 την 03/02/2021)
- ΔΡΑΜΑΣ 2.545 (+150 την 03/02/2021)
- ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 2.505 (+167 την 03/02/2021)
- ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2.469 (+150 την 03/02/2021)
- ΒΟΙΩΤΙΑΣ 2.462 (+121 την 03/02/2021)
- ΚΙΛΚΙΣ 2.449 (+150 την 03/02/2021)
- ΛΕΣΒΟΥ 2.334 (+156 την 03/02/2021)
- ΞΑΝΘΗΣ 2.288 (+144 την 03/02/2021)
- ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 2.256 (+162 την 03/02/2021)
- ΡΟΔΟΥ 2.188 (+220 την 03/02/2021)
- ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 1.904 (+118 την 03/02/2021)
- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1.762 (+112 την 03/02/2021)
- ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1.702 (+83 την 03/02/2021)
- ΡΟΔΟΠΗΣ 1.695 (+120 την 03/02/2021)
- ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1.629 (+106 την 03/02/2021)
- ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1.553 (+102 την 03/02/2021)
- ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1.251 (+54 την 03/02/2021)
- ΝΗΣΩΝ 1.240 (+121 την 03/02/2021)
- ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1.224 (+54 την 03/02/2021)
- ΧΙΟΥ 1.031 (+66 την 03/02/2021)
- ΚΩ 955 (+49 την 03/02/2021)
- ΓΡΕΒΕΝΩΝ 932 (+54 την 03/02/2021)
- ΛΕΥΚΑΔΑΣ 897 (+54 την 03/02/2021)
- ΣΑΜΟΥ 864 (+54 την 03/02/2021)
- ΦΩΚΙΔΑΣ 860 (+52 την 03/02/2021)
- ΣΥΡΟΥ 793 (+54 την 03/02/2021)
- ΚΑΛΥΜΝΟΥ 761 (+94 την 03/02/2021)
- ΛΗΜΝΟΥ 754 (+66 την 03/02/2021)
- ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 679 (+42 την 03/02/2021)
- ΝΑΞΟΥ 444 (+24 την 03/02/2021)
- ΙΚΑΡΙΑΣ 381 (+30 την 03/02/2021)
- ΘΗΡΑΣ 317 (+12 την 03/02/2021)
- ΘΑΣΟΥ 275 (+48 την 03/02/2021)
- ΚΑΡΠΑΘΟΥ 261 (+18 την 03/02/2021)
- ΤΗΝΟΥ 245 (+30 την 03/02/2021)
- ΑΝΔΡΟΥ 239 (+35 την 03/02/2021)
- ΠΑΡΟΥ 228 (+30 την 03/02/2021)
- ΣΠΟΡΑΔΩΝ 204 (+6 την 03/02/2021)
- ΜΥΚΟΝΟΥ 144
- ΜΗΛΟΥ 101 (+22 την 03/02/2021)