Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν τα χίλια χθες Τετάρτη, ενώ όσο περνούν οι μέρες επιβεβαιώνεται από τα επιδημιολογικά και τα επιστημονικά δεδομένα ότι οι μεταλλάξεις του ιού είναι πιο μεταδοτικές από τον αρχικό ιό. Σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο και τις χθεσινές του δηλώσεις στο pagenews.gr, τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού είναι 70% πιο μεταδοτικά, ένα πραγματικά μεγάλο νούμερο.
Αν η κατάσταση συνεχιστεί, τότε τα αυστηρότερα μέτρα είναι προ των πυλών. Άλλωστε και ο Σωτήρης Τσιόδρας τη χθεσινή παρουσία του στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής για την εξέλιξη της πανδημίας, εξέφρασε την ανησυχία του.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη» ανέφερε o καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη πως τελικά θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου, όπως σημείωσε, τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες.
Όπως επίσης ανέφερε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις» είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.
Ο Σύψας ζητάει να υπάρξουν άμεσα νέα μέτρα
Την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας στην Ελλάδα προκρίνει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας.
Ο καθηγητής επεσήμανε πως ο κορωνοϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων». Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε πως Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ ειδικά σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Ειδικότερα, περιοχές της Αττικής όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, σημαίνοντας «συναγερμό».
Παράλληλα, επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμα και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα, γεγονός που δεν τα καθιστά άνοσα, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσει κάποια δραστηριότητα.
Το ίδιο υπογράμμισε και ο Χαράλαμπος Γώγος στην παρουσία του στην εκπομπή Opinion Leader, την οποία αναφέραμε και παραπάνω. Ο καθηγητής σημείωσε ότι ακόμα και το lockdown τύπου Μαρτίου είναι πάνω στο τραπέζι.
«Το lockdown είναι πάντα στο τραπέζι γιατί τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση που είναι αναγκαία. Επομένως, όχι μόνο lockdown, αλλά και ένα μικρότερο lockdown ή περιοχικό lockdown, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που έχουμε δυσάρεστα επιδημιολογικά δεδομένα ή δυσάρεστα κλινικά δεδομένα. Και τα δύο παρακολουθούνται στενά», είπε ο καθηγητής.
Να κλείσουν και τα σχολέια πρότεινε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης 3/2 στην τηλεοπτική εκπομπή Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο Mega και σημείωσε πως αν η βρετανική μετάλλαξη του ιού «μεταδίδεται 50% ταχύτερα και θα μας υποχρεώνει να παίρνουμε αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα που θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές. Δεν θα έχουμε τα περιθώρια των ημερών που είχαμε μέχρι τώρα». Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως είναι σαφές ότι οι δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11/1/21 και μετά άφησαν αποτύπωμα, κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. «Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της α’ βάθμιας εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ακόμα πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα
Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, λέγοντας ξεκάθαρα πως θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία τώρα και μάλιστα όλα, ακόμα και τα Δημοτικά. «Στο διάστημα από 14/12/20 με 02/01/21 το click away σε συνδυασμό με κομμωτήρια, κυνήγι και ψάρεμα απέδειξαν ότι δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας», σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, υποστηρίζοντας έτσι πως αυτές οι κατηγορίες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Ο ίδιος χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι δεν εμβολιάζονται υγειονομικοί, δεδομένου ότι διαχειριζόμαστε τη μεγάλη επιθυμία των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός νοσοκομείων, όπου αναζητούν αγωνιωδώς τρόπο για να εμβολιαστούν. «Δεν μπορώ να δικαιολογήσω υγειονομικό ο οποίος δεν θα επιδιώξει να εμβολιαστεί σε αυτή τη φάση», κατέληξε.