Ελλάδα

Κορονοϊός Ελλάδα: «Κόκκινη» και η Θεσσαλονίκη – Έρχονται αυστηρά μέτρα και lockdown

Κορονοϊός Ελλάδα: Στο «τραπέζι» βρίσκεται επίσης η απαγόρευση  διαδημοτικών μετακινήσεων στην Αθήνα, ωστόσο υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Αυστηρότερα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν στην Πάτρα.

Σκληρότερα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να ληφθούν προκειμένου να ανακοπεί το νέο κύμα της πανδημίας. Αύριο Παρασκευή θα γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που θα εξετάσουν το πρόβλημα της κινητικότητας σε περιοχές επιβαρυμένες επιδημιολογικά όπως η Αττική, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανόν να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα κατά τα Σαββατοκύριακα και όχι τις καθημερινές, καθώς είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί η εφαρμογή των μέτρων ενώ δεν αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 είναι πολύ πιθανόν να εφαρμοστεί από το προσεχές Σαββατοκύριακο, 6-7 Φεβρουαρίου. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η απαγόρευση  διαδημοτικών μετακινήσεων στην Αθήνα, ωστόσο υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ έχει αποφασιστεί να αλλάξει χρώμα η Θεσσαλονίκη και να περάσει στο «κόκκινο», ενώ για την Πάτρα αναμένεται να ληφθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με τις Αττικής.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Σε κάθε περίπτωση η θέση που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι να λαμβάνονται ad hoc μέτρα, δηλαδή κατά περίπτωση, και πάντα σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, φαίνεται να εγκαταλείπεται η πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα στην Αττική, αλλά επιλέγεται -μεταξύ άλλων- η αυστηροποίηση των μέτρων για τις μετακινήσεις του Σαββατοκύριακου αναφορικά με τους περιπάτους και τη χρήση του κωδικού 6 στα SMS προς το 13033.

Αυστηροποίηση φαίνεται πως έρχεται και σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας στα σούπερ μάρκετ, ενώ αναφορικά με το λιανεμπόριο δεν παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα όσον αφορά στον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού εξαιτίας του συστήματος click away. Σε ό,τι αφορά στην λειτουργία των σχολείων και δη των γυμνασίων και των λυκείων, οι γνώμες εμφανίζονται διχασμένες, ενώ ακούγεται πολύ έντονα το ενδεχόμενο επαναφοράς σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης όλων των μαθητών γυμνασίων και λυκείων που φοιτούν στις «κόκκινες» περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο εικοσιτετράωρο είναι κρίσιμο και η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αξιολογήσει τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, για να κάνει τις τελικές της εισηγήσεις της στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις, με προοπτική να ανακοινωθούν -αν υπάρξουν αλλαγές- αύριο, Παρασκευή.

Δερμιτζάκης: Έρχονται νέα μέτρα – Το ερώτημα είναι ποια θα είναι

Τον έντονο προβληματισμό του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη έκανε λόγο για «απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα» και εκτίμησε πως «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι». Όπως εξήγησε μιλώντας στο MEGA, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας». Ερωτηθείς εάν μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα, ο ίδιος εκτίμησε πως βάσει της επιδημιολογικής εικόνας αυτό είναι πιθανό «Το ερώτημα είναι ποια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά» υπογράμμισε ο ίδιος. Εξήγησε, ωστόσο, πως «δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στη μετάδοση».

«Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες. Όμως επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω» ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν συνεπάγεται και μεγαλύτερο συνωστισμό.

«Εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους».

Βατόπουλος: Εάν είναι να γίνει κάτι, πρέπει να γίνει άμεσα – Όλα στο τραπέζι

«Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα»: αυτό τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ερωτηθείς εάν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε πως είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών. «Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς» τόνισε ο ίδιος, εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με τη γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται.

Μάλιστα, ο κ. Βατόπουλος επιβεβαίωσε πως το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 βρίσκεται στο τραπέζι, ωστόσο, λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.

«Καμπανάκι» Τσιόδρα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη. Ο κ. Τσιόδρας έστειλε ισχυρό μήνυμα για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, συνεπεία της πανδημίας, η οποία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή συνδέεται με τις μεταλλάξεις αλλά και με ένα τρίτο κύμα το οποίο βρίσκεται ήδη προ των πυλών. Όπως είπε, ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι 7,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, μια καλή κατάσταση -όπως τόνισε- σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις μεταλλάξεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.

Αύξηση στις περιοχές της Αττικής

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα κι ότι δυστυχώς υπάρχει μεγάλη αύξηση στην Αθήνα. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, στην Αττική σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 82% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών. Τόνισε, μάλιστα, πως έχει σημειωθεί 78% αύξηση σε όλη την περιφέρεια Αττικής η οποία έχει αυτή τη στιγμή «λίγο κάτω από 4.000 ενεργά κρούσματα».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα:

  • Βόρειος τομέας Αθηνών 82% αύξηση: «Παντού, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ν. Ηράκλειο, Παπάγου» όπως ανέφερε ο καθηγητής.
  • Δυτικός τομέας Αθηνών 123% αύξηση, περίπου 550 ενεργά κρούσματα. Η μέση ηλικία πάνω από τα 40 σε όλους.
  • Κεντρικός τομέας Αθηνών, Φιλαδέλφεια, Καισαριανή, Αθήνα 67% αύξηση, 1.040 ενεργά.
  • Δυτική Αττική: «Έδωσε τον αγώνα της και έχει υποχωρήσει, περίπου, στα ίδια επίπεδα με τους άλλους. Είναι στα 194 καλύτερα από αριθμό κρουσμάτων, αλλά εξακολουθεί να έχει αυξητικές τάσεις και με πολύ δύσκολο απαγορευτικό».
  • Ανατολική Αττική: υπάρχει 62% αύξηση. «Βλέπετε εδώ πέρα την καμπύλη με το πράσινο πώς ανεβαίνουν τα κρούσματα. Θέλει προσοχή, θέλει επαγρύπνηση».
  • Πειραιάς: 90% αύξηση, 500 περίπου κρούσματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο