Την ελπίδα του ότι θα βρεθεί πολιτική και ειρηνική λύση στα προβλήματα Τουρκίας και Ελλάδας εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μετά την επιστροφή του από την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Γερμανία.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Αριάνας Φερεντίνου στην ΕΡΤ, ο Χουλούσι Ακάρ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Αναντολού αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντησή του με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ανεγκρέτ Κράμπ Κάρενμπαουερ στο Βερολίνο που κράτησε για πάνω από δύο ώρες, είπε ότι ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική.
«Θεωρώ ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ειδικά σε θέματα άμυνας και ασφάλειας», τόνισε. Ο Ακάρ ανέφερε ακόμα ότι είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για πολλά θέματα με τη Γερμανίδα ομόλογο του, με ειλικρινή και εποικοδομητικό τρόπο: «Παρατηρήσαμε με μεγάλη χαρά ότι έχουμε παρόμοιες απόψεις σε πολλά θέματα. Νομίζω ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ειδικά σε θέματα άμυνας και ασφάλειας τις επόμενες μέρες».
Η Γερμανία, είπε ο Ακάρ, είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους και εταίρους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), καθώς και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και έκανε την εκτίμηση ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα μπορούσαν να παράσχουν από κοινού πιο θετικά και εποικοδομητικά έργα εντός του πλαισίου που σχεδίασαν ο πρόεδρος Ερντογάν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Σε σχέση με τη δήλωση της Κάρενμπαουερ για τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επισήμανε: «Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε εκπληρώσει και συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε όλα τα καθήκοντα μας ως μέλος του ΝΑΤΟ. Εξέφρασα ανοιχτά στην κ. Καρεμπάουερ, ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια».
Τι είπε για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγεο
Όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις μηχανισμοί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για την αποκλιμάκωση και την επίλυση των διμερών προβλημάτων.
Ο ένας είναι εκείνος της αποτροπής συγκρούσεων υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του οποίου Τούρκοι και Έλληνες αξιωματούχοι πραγματοποίησαν οκτώ συναντήσεις στις Βρυξέλλες με την προσδοκία ότι αυτές θα συνεχιστούν. Ο δεύτερος μηχανισμός είναι οι διερευνητικές επαφές, που ξεκίνησαν εκ νέου στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των διπλωμάτων των δύο πλευρών, πρόσθεσε ο Άκαρ, ενημερώνοντας ότι υπάρχει και ένας τρίτος μηχανισμός από στρατιωτικούς και αμυντικούς αξιωματούχους των δύο πλευρών, σε ένα τρίτο επίπεδο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα.
Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε την τέταρτη συνάντηση. Περιμένουμε τους Έλληνες γείτονές μας να έρθουν στην Άγκυρα για αυτές τις συναντήσεις », σημείωσε.
«Ελπίζουμε να βρούμε πολιτικές και ειρηνικές λύσεις στα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας συνεχίζοντας τον διάλογο. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να το πράξουμε και θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτό το σκοπό », πρόσθεσε.
Καλά λόγια για το Βερολίνο
Ο Ακάρ είπε ότι η πολιτική του Βερολίνου ήταν πολύ συνεπής και βασίστηκε σε αρχές. «Ευχόμαστε αυτή η στάση να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις συναντήσεις μας, η κ. Υπουργός επανέλαβε ότι η Γερμανία θεωρεί ότι τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και δεσμεύονται για τη βοήθειά τους σε αυτό», ανέφερε.
Ερωτηθείς για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση συνεργασίας ιδιαίτερα ενεργή όσο δε για την προμήθεια διαφόρων οπλικών συστημάτων, ανταλλακτικών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είπε: «Περιμένουμε θετικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα την επόμενη περίοδο».
«Ήταν μια πολύ απλή, ειλικρινής και ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων. Έχω μοιραστεί τις απόψεις μου για το ζήτημα της οργάνωσης του Γκιουλέν, σχετικά με το γεγονός ότι το (Κούρδοι της Συρίας) YPG δεν διαφέρει από το PKK και ότι η εφαρμογή της επιχείρησης Irini έχει μετατραπεί σε εργαλείο για την τιμωρία της αναγνωρισμένης από το Ηνωμένο Βασίλειο κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας στη Λιβύη.
Βλέπουμε τη Γερμανία ως πολύ στενό φίλο και σύμμαχο, και ως εκ τούτου, πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα μέσω διαλόγου. Και αυτό θα επιφέρει πολύ καλά αποτελέσματα για την Τουρκία, τη Γερμανία και την Ευρώπη», ανέφερε.