Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.
Τι λένε οι επιστήμονες για τις μεταλλάξεις και το τρίτο κύμα
Από την πλευρά τους οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία για τις μεταλλάξεις και το πόσο γρήγορα μεταδίδονται. «Οι μεταλλάξεις μεταδίδονται εύκολα και μοιραία θα παρακολουθήσουμε την εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης παν. Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μega» ενώ σχολιάζοντας το πώς μπορεί να βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη η αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, έκανε λόγο για «κορυφή του παγόβουνου που συνήθως υπάρχει και δεν βλέπουμε».
«Το σημαντικό μήνυμα είναι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, όσο τα μέτρα πρόληψης παραμένουν ατελή και όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν μεταλλάξεις οι οποίες και ανθεκτικές είναι και διασπείρονται πιο γρήγορα. Πρόκειται για μία μάχη του ιού απέναντι στον άνθρωπο» τόνισε ο κ. Βατόπουλος δηλώνοντας πως ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Νίκος Σύψας. Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας αναφέρθηκε επίσης στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, που είναι και αυτή που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και ανθεκτικότητάς της, τονίζοντας ότι «υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά». Όπως είπε, μάλιστα, ο καθηγητής, υπάρχει η πιθανότητα ο μεταλλαγμένος ιός να ξεπερνά την ανοσία. «Εάν επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, ούτε η νόσηση μας καλύπτει, ούτε τα εμβόλια».