Στο χορό των Ρίχτερ κινείται το νησί της Λέσβου, αφού μετά τον ισχυρό σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 7:46 το πρωί της Δευτέρας (1/2) ακολούθησαν δύο μετασεισμοί.
Ειδικότερα, στις 8:00, ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,5, σε απόσταση 231 χλμ. ανατολικά, βορειοανατολικά της Αθήνας, με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 46 χλμ. δυτικά, νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης. Αργότερα (λίγα λεπτά πριν τις 11:00) ακολούθησε και νέα δόνηση 4,8 Ρίχτερ.
Αναστάτωση επικράτησε το πρωί στο νησί από τον ισχυρό σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί.
Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» στις 7:46 και σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε επίκεντρο 46 χιλιόμετρα, δυτικά, νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 14,9 χιλιόμετρα. Το EQGR έδωσε τον σεισμό στα 4,8 Ρίχτερ με 11 χιλιόμετρα βάθος και 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού. Νωρίτερα, έγινε άλλη μία σεισμική δόνηση στην ίδια περιοχή, μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Η ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου:
“Ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία”
Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο MEGA η σεισμική δόνηση που ταρακούνησε το νησί ήταν μεταξύ 4,9 και 5,1 βαθμών Ρίχτερ.
«Είναι ένας σεισμός που σημειώθηκε στα νότια παράλια της Λέσβου, ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια του σεισμού του 2017 των 6, 5 Ρίχτερ διότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα. Είναι ένας σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη τη Λέσβο, αλλά κυρίως στα παράλια του νησιού. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Παράλληλα ανέφερε πως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά «θα πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να δούμε ακριβώς πως εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία». Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά για ζημιές ούτε κλήση για απεγκλωβισμό.