Την ώρα που οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με καθυστέρηση σε όλη την Ευρώπη γεννάται το ερώτημα για το αν το καλοκαίρι του 2021 θα είναι ένα “κανονικό καλοκαίρι”. Ο Αχιλλέας Γραβάνης μιλώντας στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, υποστήριξε ότι η χώρα μας θα πρέπει να έχει εμβολιάσει μέχρι τις αρχές Απριλίου έναν μεγάλο αριθμό ατόμων που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού (υγειονομικούς, ευπαθείς ομάδες). Μόνο τότε θα έχουμε ένα καλοκαίρι καλύτερο από το περσινό, αλλά και πάλι δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Παράλληλα ο καθηγητής μίλησε για το θέμα των τελευταίων ημερών αναφορικά με το αν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην αγορά της πατέντας των εμβολίων από τις εταιρίες. Υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο και προέβλεψε ότι οι εταιρίες θα συνεργαστούν μεταξύ τους για να μπορέσουν να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση.
“Την προηγούμενη χρονιά έγινε μεγάλο τρέξιμο από την παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία για να αναπτυχθούν τα εμβόλια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην αρχή του περασμένου χρόνου δεν είχαμε εμβόλια και αυτό έγινε ταχύτατα με την κινητοποίηση πολλών κρατών και επιστημόνων. Όλη η δύναμη των φαρμακευτικών εταιριών εστίασε στο να φτιάξουν τα εμβόλια. Όταν αυτό έγινε πραγματικότητα δημιουργήθηκε το ερώτημα για το πόσα εμβόλια χρειαζόμαστε. Τότε έγινε ο τελικός απολογισμός για την παραγωγή στον τρέχοντα χρόνο 14.000.000.000 δόσεων εμβολίων.
Η παγκόσμια βιομηχανία δεν ήταν έτοιμη να πάει γρήγορα σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Συχνά μικρότερες εταιρίες αναπτύσσουν κάτι που από ένα σημείο και μετά δεν μπορούν να το συνεχίσουν μόνες τους. Τότε συνεργάζονται με μεγαλύτερες εταιρίες. Αυτό έγινε και στην περίπτωση των Sanofi – Novartis με την Pfizer. Τους επόμενους μήνες θα δούμε και περισσότερες συνεργασίες”.
“Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι να μην έχουμε τα νοσοκομεία μας γεμάτα με ασθενείς που έχουν Covid 19 και βέβαια ένα μέρος αυτών να μπαίνει στις ΜΕΘ και τελικά να καταλήξουμε σαν άλλες χώρες που έχουν ασθενείς σε διαδρόμους ή ακόμα και εκτός νοσοκομείων. Πρέπει μέχρι τον Απρίλιο να εμβολιαστεί 1,5 εκατομμύριο των ανθρώπων που έχουν μεγάλη πιθανότητα να ζητήσουν να νοσηλευτούν. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν μέχρι τότε πάση θησεία. Αν γίνει αυτό, στη συνέχεια που θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που χρίζουν νοσηλείας.
Αν έχουμε τις ΜΕΘ Covid 19 με ελεύθερα κρεβάτια μπορούμε να χειριστούμε συμπολίτες μας ή τουρίστες που θα έχουν προβλήματα. Αυτό όμως πρέπει να γίνει πριν το καλοκαίρι. Δεν θα είναι ένα καλοκαίρι όπως τα προηγούμενα χρόνια αυτό είναι βέβαιο. Θα χρησιμοποιούμε μάσκα, θα πρέπει να μη συνωστιζόμαστε, αλλά αν γίνουν όσα αναφέραμε θα είναι καλύτερα τα πράγματα από το προηγούμενο καλοκαίρι”.
“Το Ισραήλ μας έδειξε ότι σε 160 χιλιάδες εμβολιασμένους, μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση υπήρξαν μόνο 31 κρούσματα σε αυτό το γκρουπ. Μάλιστα κανένα από αυτά δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Αντίστοιχα σε ένα γκρουπ 160 χιλιάδων που δεν έχουν εμβολιαστεί είχε 6.300 κρούσματα. Επίσης υπήρχε ο φόβος για τις μεταλλάξεις, ότι τα εμβόλια και η προσπάθεια που έγινε μπορεί να ήταν μην ήταν αρκετή. Η Moderna και η Pfizer ανακοίνωσαν επίσημα ότι κανένα από τα νέα στελέχη (Μεγάλης Βρετανίας και Αφρικής) δεν επηρεάζει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του εμβολίου, ενώ για το στέλεχος της Βραζιλίας θα έχουμε νέα τις επόμενες ημέρες”.
“Έχουν ήδη γίνει γνωστά κάποια δεδομένα που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητά του είναι κοντά στα άλλα mRNA εμβόλια. Το συγκεκριμένο είναι cDNA και μοιάζει με αυτό της AstraZeneca. Στο πρωτόκολλο που χρησιμοποίησαν έχουν ισχυρή αντιγονικότητα και ανοσοποίηση με μία δόση μετά από τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Αν ισχύει αυτό θα έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.
Αν όλα πάνε καλά μέσα στον Μάρτιο θα μιλάμε για τη συνεισφορά αυτή της εταιρίας με ένα εμβόλιο μίας δόσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια μεγάλη εταιρία που μπορεί να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες. Θα ήταν έκπληξη αν δεν έχουν ήδη κάνει την προεργασία τους για να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την παραγωγή μόλις πάρουν την απαραίτητη έγκριση”.
“Δεν είχαμε καλή πληροφόρηση από τους Ρώσους συναδέλφους. Δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα του στην κοινότητα. Οι Τούρκοι συνάδελφοι έχουν πάρει το εμβόλιο και το χρησιμοποιούν. Θα δούμε τα αποτελέσματα στον πληθυσμό στη γειτονική χώρα και αν δούμε την αποτελεσματικότητα που ισχυρίζονται οι Ρώσοι ότι έχει, τότε στους επόμενους μήνες θα μπορούσε η Ευρώπη να κάνει μια κουβέντα με τη Ρωσία’.
“Για τέτοια τεχνολογία θα πρέπει να έχουμε συμμάχους του επιστήμονες που τα έχουν αναπτύξει. Δεν είναι σωστό μια εταιρία που έχει αναπτύξει μια τεράστια εμπειρία στην ανοσοποίηση και σε μια συγκεκριμένη τεχνολογία, να έρθει έρθει σε κόντρα στη χρήση του προϊόντος. Επομένως δεν χρειάζεται να αγοραστεί η πατέντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεργαστούν οι εταιρίες μεταξύ τους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση που υπάρχει. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα γίνει”.