Μιλώντας σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη επιστροφής του ποσού για τους πρώτους κύκλους.
Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε: «Συνολικά το 2020 δόθηκαν 24 δις ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2021 δόθηκε συνολικά 1 δις ευρώ μέσω προγραμμάτων και βοηθημάτων, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το επίδομα θέρμανσης».
Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι σε συνέχεια και αποφάσεων της ΕΕ, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, μπορεί να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει πολλαπλή στήριξη σε όσους δοκιμάζονται, με κάλυψη μεταξύ άλλων και παγίων δαπανών.
«Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 δικαιούχοι είναι οι μισοί από όσους υπέβαλλαν αίτηση, διότι οι υπόλοιποι είτε είχαν αύξηση τζίρου τους τελευταίους μήνες του 2020 έναντι του ίδιου διαστήματος του 2019», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από τον κλάδο της Εστίασης, 1 στους 3 που υπέβαλλε αίτηση, λόγω του delivery, παρουσιάζει αύξηση τζίρου σε σχέση με το 2019 και έτσι δεν είναι δικαιούχος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, όπως συμβαίνει και με την πλειονότητα των φαρμακοποιών που έχουν κάνει αίτηση, αλλά και για μερίδα των αυτοκινητιστών ταξί.
Ρυθμίσεις χρεών
Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και για τις ρυθμίσεις χρεών και είπε ότι ήδη έχουν δοθεί πολλές δυνατότητες στις επιχειρήσεις για διακανονισμό σε δόσεις των οφειλών τους στο Δημόσιο και τα Ταμεία, κάτι που όπως επεσήμανε ισχύει και για τις οφειλές δανειοληπτών, συμπληρώνοντας ότι μεταξύ άλλων, υπάρχει το Πρόγραμμα «Γέφυρα». Προσέθεσε ότι εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων, ώστε να υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα και για τα δάνεια των επιχειρήσεων.
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει πλαίσιο για δυνατότητα των πολιτών να τακτοποιήσουν συνολικά τις υποχρεώσεις τους προς τράπεζες, Εφορίες και Ταμεία, λέγοντας πάντως ότι μελετάται και το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις.
Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση φέτος, ενώ θα γίνει προσπάθεια για θέσπιση μόνιμης μείωσης.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, για νέους περιορισμούς στην λειτουργία της αγοράς έχουν «κόστος» ύψους 500 εκ. ευρώ.
Νέα ενίσχυση των άμεσα πληττόμενων κλάδων από το υπουργείο Οικονομικών
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η 5η τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου λόγω των συνθηκών που δημιουργούνται για την οικονομία, καθώς και την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι αλλαγές που εισάγονται μετά τη νέα τροποποίηση είναι:
- Η παράταση της εφαρμογής του Προσωρινού Πλαισίου ως το τέλος του 2021, από τον Ιούνιο του 2021 που είχε καθοριστεί με πρόσφατη τροποποίηση.
- Η πρόβλεψη της δυνατότητας μετατροπής των επιστρεπτέων μέτρων (Επιστρεπτέα Προκαταβολή, εγγυήσεις, δάνεια) σε άλλες μορφές ενίσχυσης υπό προϋποθέσεις, όπως επιχορηγήσεις.
- Ο διπλασιασμός των ορίων ενισχύσεων του σημείου 3.1, στη βάση του οποίου χορηγείται και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς αυξάνονται από 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση σε 1.600.000 ευρώ, από 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε 225.000 ευρώ και από 120.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας σε 270.000 ευρώ. Εάν σε αυτό προστεθεί και η ευχέρεια για αξιοποίηση του ορίου των 200.000 ευρώ μέσω του de minimis, τότε το μέγιστο συνολικό ποσό ανά επιχείρηση δύναται να διαμορφωθεί στα 2.000.000 ευρώ.
- Η αύξηση του ορίου των ενισχύσεων του σημείου 3.12, στη βάση του οποίου προβλέπεται ότι το κράτος μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, από τα 3.000.000 ευρώ που είχε καθοριστεί με πρόσφατη τροποποίηση στα 10.000.000 ευρώ.