Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: H Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για καταπίεση της μειονότητας της Θράκης

Ελληνοτουρκικά: Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανάρτηση στο Twitter του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για καταπίεση της μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ η Ελλάδα αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε: «Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αγωνίζονται για περισσότερα από 30 χρόνια για την αναγνώρισης της τουρκικής ταυτότητας τους. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέρ της μειονότητας δεν έχουν εφαρμοστεί επί σειρά ετών. Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των ομοεθνών μας στους δίκαιους αγώνες τους».

Η δημοσίευση συνοδεύεται με μία φωτογραφία που γράφει «29 Ιανουαρίου Δυτική Θράκη Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Δείτε την ανάρτηση

Η ανάρτηση αυτή έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Euronews και τη δημοσιογράφο Έφη Κουτσοκώστα, δήλωσε: «Ας ελπίσουμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και ο φίλος μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα δουν ξεκάθαρα ποιο είναι το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας. Και συγκαταλέγομαι σε εκείνους που πιστεύουν ότι το πραγματικό συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας είναι η διατήρηση καλών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ίσως, ποιος ξέρει, κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτό θα σημαίνει στενότερες σχέσεις και πλήρη ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Επιτρέψτε μου όμως να υπενθυμίσω ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο περιλαμβάνει επίσης τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Συνεπώς, η Τουρκία θα πρέπει τελικά να συμμορφωθεί με αυτή τη σειρά κανόνων, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίλυση των διαφορών μας.

Για τις διερευνητικές, ανάμεσα σε άλλα είπε: «Όλοι λένε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό δεν είναι το μεγάλο βήμα. Οι διερευνητικές συνομιλίες δεν είναι διαπραγματεύσεις. Είναι συνομιλίες σε επίπεδο πρέσβεων, οι οποίες προσπαθούν να καθορίσουν τους όρους αναφοράς με σκοπό τη διενέργεια πραγματικών διαπραγματεύσεων. Αυτή λοιπόν ήταν η πρώτη συνάντηση μετά από πέντε χρόνια. Παρεμπιπτόντως, ας είμαστε ειλικρινείς: η Τουρκία ήταν εκείνη που διέκοψε τις συναντήσεις το 2016 και όχι η Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία. Αλλά πέρα από αυτό, το σημαντικό είναι ότι οι συνομιλίες αυτές ξανάρχισαν. Τώρα αυτή ήταν μια πρώτη συνάντηση. Καταλαβαίνω ότι ήταν μια συνάντηση «επανασύνδεσης ». Θα δούμε πού θα οδηγηθούμε. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά και αισιόδοξοι».