Pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιώργος Κατρούγκαλος
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Κατρούγκαλος στο pagenews.gr: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αγοράσει τις πατέντες των εμβολίων

Γιώργος Κατρούγκαλος στο pagenews.gr: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Αναφέρθηκε στο πώς πρέπει να κινηθεί η ΕΕ σε σχέση με τα εμβόλια που είναι δημόσιο αγαθό, είπε για το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημείωσε ότι η ΕΕ έχει προχρηματοδοτήσει το εμβόλιο και την έρευνά του, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να αγοράσει τις πατέντες των εμβολίων.

Εν μέσω του «πολέμου» ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και AstraZeneca για τις παραδόσεις των εμβολίων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πώς πρέπει να κινηθεί η ΕΕ σε σχέση με τα εμβόλια που είναι δημόσιο αγαθό, είπε για το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημείωσε ότι η ΕΕ έχει προχρηματοδοτήσει το εμβόλιο και την έρευνά του, ενώ υπογράμμισε ότι η Ένωση πρέπει να αγοράσει τις πατέντες των εμβολίων. Διαβάστε τι είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον Δημήτρη Τάκη:

Για το ότι πολλοί λένε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να είναι δημόσιο αγαθό το εμβόλιο και όχι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το ότι το εμβόλιο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό στα λόγια είναι πλέον κοινός τόπος. Μέχρι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το αποδέχεται. Το βασικό ερώτημα είναι τι έπεται. Ποιες είναι η πρακτικές συνέπειες από αυτή την παραδοχή. Ακριβώς εκεί συνίσταται η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή να μην είναι τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών και οι πατέντες εμπόδιο για να μπορέσει πράγματι να φτάσει το εμβόλιο σε κάθε χώρα, ακόμα και στις φτωχότερες και σε κάθε πολίτη.

Για το τι ακριβώς υπερψηφίστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης:

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός οργανισμός της ηπείρου μας γιατί δεν συμμετέχουν σε αυτό μόνο οι 27 της ΕΕ, αλλά και άλλες χώρες, από τη Ρωσία και την Τουρκία μέχρι τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Ποιος είναι ο σκοπός του Συμβουλίου; Θέτει τους γενικούς κανόνες για την προστασία των δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εφαρμόζει τις σχετικές συμβάσεις. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν είναι άμεσα δεσμευτικά, πριν γίνουν διεθνείς συμβάσεις, αλλά όπως είπα προηγουμένως θέτουν κανόνες και αρχές που στη συνέχεια ακολουθούνται και από την ΕΕ.

Το ψήφισμα καθ’ εαυτό πέρασε σχεδόν ομόφωνα. Μόνο με δύο αρνητικές ψήφους. Ποια ήταν η πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Αριστερά και όπως σας είπα προηγουμένως μεταφέρει την αρχική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Σας τη μεταφέρω με εισαγωγικά: “Καλεί το Συμβούλιο της Ευρώπης τις Αρχές της ΕΕ και τα κράτη να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας από τις πατέντες των εμβολίων προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και σε όλους τους πολίτες”.

Ήταν τροπολογία δικής μου πρωτοβουλίας που υποστηρίχθηκε και από άλλους πέντε συναδέλφους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μεταξύ των οποίων όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Νίνα Κασιμάτη, ο Σωκράτης Φάμελος και ο Αλέξης Τριανταφυλλίδης. Υπερψηφίστηκε με 72 υπέρ, 16 κατά και 27 αποχές.

Μεταξύ των αποχών ήταν η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Στυλιανίδης. Κατηγορήθηκα μέχρι και για fake news ότι υποστηρίχθηκε αυτή η πρόταση. Το πρώτο ζήτημα είναι αποδέχθηκε η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα που είχε λοιδορηθεί από τον πρωθυπουργό ως στερούμενη σοβαρότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναρωτηθεί αν μπορούν οι πατέντες των εμβολίων που ανήκουν στις εταιρείες να είναι αντικείμενο αμφισβήτησης. Έχει ήδη αποδειχθεί στην πράξη ότι με τους εκβιασμούς της AstraZeneca και τις υπαναχωρήσεις από τις δεσμεύσεις πόσο είναι κατά του δημοσίου συμφέροντος να υπερασπίζεσαι τις πολυεθνικές και όχι την ανάγκη να φτάνει το εμβόλιο παντού.

Ο κ. Μητσοτάκης εισέπραξε και μια ακόμα απογοήτευση από τη Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γιατί απορρίφθηκε η ιδέα του να χρησιμοποιείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να διευκολύνει τις μετακινήσεις στις αεροπορικές πτήσεις. Εδώ η πλειοψηφία ήταν ακόμα μεγαλύτερη».

Για το αν μπορεί να γίνει κάτι άμεσα με τις πατέντες των εμβολίων:

«Η έρευνα και η παραγωγή του εμβολίου έχει προχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Επομένως, οι πολυεθνικές εταιρείες που είναι κατά των εμβολίων για τον απλό λόγο ότι δεν κερδίζουν πολλά από το εμβόλιο. Από τα φάρμακα κερδίζουν πολλά περισσότερα γιατί είναι επαναλαμβανόμενη η χρήση τους. Παρόλα αυτά κάμφθηκαν οι κερδοσκοπικές τους αντιρρήσεις ότι γιατί λειτούργησαν με κάποια αίσθηση προστασίας του δημοσλιου συμφέροντος, αλλά επειδή πήραν εκατοντάδες εκατομμύρια.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό υπάρχουν νομικοί τρόποι. Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε όχι μόνο από πολιτικούς, αλλά και από επιστήμονες, μεχρι και ο κ. Μόσιαλος είχε προτείνει στην ΕΕ να αγοράσει τις πατέντες του εμβολίου. Ο πρωθυπουργός είχε προσυπογράψει την πρόταση Μόσιαλου. Αυτό είναι το εντυπωσιακό με τον πρωθυπουργό. Η πολιτική του είναι μία στο καρφί και μία στο πέταλο.

Η ΕΕ πρέπει να αγοράσει τις πατέντες των εμβολίων. Υπάρχουν πολλά μέσα πίεσης από ένα ισχυρό οργανισμό, όπως είναι η ΕΕ για να το κάνει αυτό. Και στην αγορά αν συνδυαζόταν με πολιτικά μέσα πίεσης θα μπορούσε να καταλήξει και υπάρχουν κι άλλα νομικά εργαλεία, που δεν είναι της ώρας να γίνει η τεχνική συζήτηση. Δεν απαγορεύεται ακόμα και η απαλλοτρίωση προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας εάν υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος, με αποζημίωση».

Για το πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και δεν θα προηγηθεί μια δικαστική διαμάχη μηνών ή χρόνων:

«Στο σενάριο της αγοράς γίνεται σε μηδενικό χρόνο. Ασκείται πολιτική πίεση και τροποποιούνται οι αρχικές συμβάσεις. Το άλλο της απαλλοτρίωσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας δεν έχει γίνει ξανά σε τέτοια έκταση. Όμως, και πάλι η πολιτική απόφαση εφαρμόζεται αμέσως και μετά οι εταιρείες έχουν δικαίωμα οι εταιρείες να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα αυτό και να διεκδικήσουν πρόσθετες αποζημιώσεις. Άρα και η δεύτερη απόφαση, η πιο πολιτική, η πιο ενεργή, εφαρμόζεται αμέσως χωρίς καθυστέρηση και οι εταιρείες πράγματι μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε έναν δικαστικό αγώνα που μπορεί να κρατήσει χρόνια. Αυτό, όμως, δεν αφορά τον μέσο πολίτη που θα έχει εμβολιαστεί».

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι