Το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, φαίνεται πως βρίσκεται σε πράσινο επίπεδο.
Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα για την πορεία της πανδημίας στην πόλη, που δημοσιεύει το ΑΠΕ ΜΠΕ, φαίνεται πως όλες οι αναλύσεις από την αρχή του έτους, και στις 12 δειγματοληψίες που έχουν γίνει μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου, φαίνεται ξεκάθαρα μια οριζοντίωση της επιδημιολογικής καμπύλης.
Παρόλα αυτά η ομάδα του ΑΠΘ προειδοποιεί πως οι συνεχείς μεταλλαγές στο γονιδίωμα του SARS-CoV-2 και η διαφαινόμενη διασπορά στη χώρα πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών, όπως η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη, δύνανται να ανατρέψουν την καλή εικόνα από τη μία μέρα στην άλλη.
«Έχουμε εισέλθει σε μια δύσκολη περίοδο, όπου κάθε μέτρηση στα λύματα, η οποία επιβεβαιώνει την καλή εικόνα, είναι πολύτιμη για τις ανάσες που χρειάζεται το σύστημα υγείας, μετά την ασφυκτική πίεση που δέχθηκε τους προηγούμενους μήνες. Το χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου -όχι μόνο στην πόλη μας αλλά παντού- είναι πως μπορεί να δούμε μία απότομη αύξηση του ιικού φορτίου, μία εκτίναξη που θα σημαίνει εξάπλωση του ιού στην κοινότητα με πολύ ταχύτερο ρυθμό».
Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως «μια τέτοια απευκταία εξέλιξη θα σχετίζεται αφενός με την πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών, αφετέρου με τις καιρικές συνθήκες που ούτως ή άλλως ευνοούν τους ιούς».
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «είναι μείζονος σημασίας η στενή επιδημιολογική επιτήρηση στη Θεσσαλονίκη, που γίνεται σε διαρκή βάση μέσα από την έρευνα της ομάδας μας στα λύματα, καθώς αν σε επόμενες μετρήσεις εντοπίσουμε μια απότομη αύξηση του ιικού φορτίου, είναι ακαριαία τα ανακλαστικά που απαιτούνται για την αντίδραση» και «είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, ώστε η Πολιτεία να έχει έγκυρα και έγκαιρα την πληροφορία για να λάβει τις όποιες αποφάσεις».
Επιπλέον, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για ευλαβική τήρηση των μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από τους πολίτες και ειδικά στη Θεσσαλονίκη «να αποδείξουμε ότι δεν ξεχάσαμε τις τρομερές μέρες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη, ότι οι τεράστιες απώλειες που βιώσαμε ως κοινωνία -και πολλοί άνθρωποι προσωπικά- μας θυμίζουν πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση, η δημόσια υγεία, η ζωή μας η ίδια».