Άποψη

Τουρκία ΕΕ: Εύκολες λύσεις αλλά και κυρώσεις δεν υπάρχουν – Μόνο λεφτά

Τουρκία ΕΕ: Η γειτονική χώρα φαίνεται πως επιδιώκει αναβάθμιση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης  και επιθυμεί επέκταση της προσφυγικής  συμφωνίας, σε συνδυασμό με νέα χρηματοδότηση.

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να καθιερώσουν μια αποτελεσματική εταιρική σχέση που θα βασίζεται σε μια  σχέση συναλλαγής, παρά στην τελική ένταξη της χώρας, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR). Οι… κυρώσεις, όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν υπάρχουν ούτε στη θεωρία.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ χρειάζονται ένα δομημένο νέο πλαίσιο, σύμφωνα με ό,τι δήλωσε σε ένα άρθρο για το ECFR. Η Τουρκία επιδιώκει αναβάθμιση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης  και επιθυμεί επέκταση της προσφυγικής  συμφωνίας, σε συνδυασμό με νέα χρηματοδότηση, όπως εκφράστηκε στο δημοσίευμα.

«Οι Ευρωπαίοι θέλουν η Τουρκία να συνεχίσει να φιλοξενεί πρόσφυγες από τη Συρία και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για αυτό, αλλά, με τη σειρά τους, θέλουν η Άγκυρα να απέχει από μονομερείς κινήσεις στα κυπριακά και ελληνικά ύδατα», σχολίασε.

Όπως είπε, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες περίμεναν από τη γειτονική χώρα να ενισχύσει τις επιδόσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας εντατικοποιήθηκαν τον περασμένο χρόνο μετά τη διαμάχη με την Ελλάδα και την Κύπρο για τα θαλάσσια σύνορα και τους πόρους υδρογονανθράκων.

«Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο του μεριδίου της στους πόρους υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η ΕΕ θέλει να αποφύγει μια  συναλλαγή επί του θέματος ως ένδειξη αλληλεγγύης με την Κύπρο και την Ελλάδα».

Η προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας. «Όσο αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, αλλά είναι δυνατό να αποφύγουν να κόψουν τις γέφυρες τους».

«Τελικά, η Τουρκία και η ΕΕ θα πρέπει να επιτύχουν μια εταιρική σχέση με την οποία συνεργάζονται σε ορισμένα θέματα και ανταγωνίζονται σε άλλα. Δεν θα είναι τέλειο αλλά πιθανότατα θα είναι η καλύτερη επιλογή για τώρα».