Κόσμος

Εμβόλιο κορωνοϊός: Η AstraZeneca δίνει στη δημοσιότητα το συμβόλαιο με την ΕΕ

Εμβόλιο κορωνοϊός: Η εταιρεία σκοπεύει αύριο να κάνει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποια ευαίσθητα τμήματα θα απαλείψει.

H φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά της COVID-19, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, που επικαλείται πηγές της ΕΕ.

Η εταιρεία σκοπεύει επίσης αύριο να κάνει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποια ευαίσθητα τμήματα θα απαλείψει. Η Frankfurter Allgemeine επικαλείται πηγή της ΕΕ σύμφωνα με την οποία, ενώ η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο, οι ποσότητες θα υπερβαίνουν σημαντικά τα 31 εκατομμύρια δόσεις που είχαν νωρίτερα αναφερθεί. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αντεγκλήσεις ανάμεσα στη φαρμακευτική εταιρία και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όταν έγινε γνωστό ότι η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους υπεσχημένους στόχους για τις παραδόσεις εμβολίων.

Τι είχε αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ

Την τακτική του μαστίγιου και του καρότου υιοθέτησε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού και με τις οποίες η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες. Η αρμόδια επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να πείσει τις εταιρείες -και ιδίως την AstraZeneca- να τηρήσουν τα υπεσχημένα, χωρίς φυσικά να μασάει τα λόγια της. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ακόμη και με «εφόδους» -όπως στην AstraZeneca– για να πιστοποιήσουν ότι εταιρείες λένε την αλήθεια.

Από την άλλη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ρίχνει στο τραπέζι τα νομικά μέσα που μπορεί να ενεργοποιήσει η ΕΕ. Συγκεκριμένα ο Σαρλ Μισέλ, σε επιστολή του αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξετάσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει την τροφοδοσία της σε εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία πρέπει να λάβει βάσει συμβολαίου, εάν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποτύχουν.

«Υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος με τις εταιρείες μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ σε επιστολή του της 27ης Ιανουαρίου προς τους 27 ηγέτες της Ένωσης. «Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές και να κάνουμε χρήση όλων των νομικών μέσων και των μέτρων επιβολής που έχουμε στην διάθεσή μας σύμφωνα με τις Συνθήκες», καταλήγει.