Νέες οδηγίες έδωσε η γερμανική επιτροπή εμβολίων για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις ανανεωμένες οδηγίες της, το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών. Η επιτροπή επικαλείται την έλλειψη επαρκών στοιχείων για να προτείνει τη χρήση σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για να εκτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από τα 65 χρόνια και πάνω», ανέφερε η επιτροπή, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Το εμβόλιο της AstraZeneca, σε αντίθεση με τα mRNA εμβόλια, πρέπει να χορηγούνται μόνο σε ανθρώπους 18-64 ετών σε κάθε στάδιο», υπογράμμισε. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να λάβει μια απόφαση για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού την Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ, η μείωση στις παραδόσεις με το εμβόλιο της αγγλο-σουηδικής εταιρείας στην ΕΕ δεν είναι 60%, αλλά ακόμα μεγαλύτερη. Φτάνει στο 75%! Αυτό, στην ουσία, διαλύει τον προγραμματισμό της ΕΕ για τους εμβολιασμούς αφού η Ένωση είχε βασιστεί στο συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο είναι φθηνότερο και ευκολότερο στην αποθήκευσή του.
Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για να λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια των κρατών μελών».
«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας, υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».
Επισήμανε ότι η «άποψη (σ.σ. της ΑstraZeneca) ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, είχε θέσει ως στόχο του κοινού προγράμματος εμβολιασμών το 70% των πολιτών της ΕΕ να έχει αποκτήσει ανοσία στον SARS-Cov-2 έως τον Αύγουστο του 2021. Υποτίθεται ότι είχαν εξασφαλιστεί -βάσει συμβολαίων- 2 δισ. δόσεις, οι οποίες θα διατίθεντο στους 450 εκατ. πολίτες της ΕΕ.
Μάλιστα, είχαν δοθεί προκαταβολές στις πέντε εμπλεκόμενες φαρμακοβιομηχανίες (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sanofi) ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της εξέλιξης των εμβολίων στο εργαστήριο.
Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, ο στόχος του Αυγούστου για την ανοσία των 7 στους 10 πολιτών της ΕΕ φαίνεται να απομακρύνεται. Λιγότεροι από 8,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Η ΕΕ ως συλλογικό όργανο, αλλά και μεμονωμένες χώρες όπως η Ιταλία, βρίσκονται στα πρόθυρα νομικού πολέμου με τις φαρμακοβιομηχανίες. Οι οποίες, σχεδόν σε καθημερινή βάση, ανακοινώνουν νέες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων.
Η ΕΕ διαμαρτύρεται και πιέζει με κάθε τρόπο τις φαρμακοβιομηχανίες, απειλώντας ένδικα μέσα για την επιστροφή των αστρονομικών προκαταβολών. Η ηγεσία της Ενωμένης Ευρώπης αμφισβητεί ανοιχτά την εντιμότητα των παρασκευαστών εμβολίων και εξετάζει την επιβολή ασφυκτικού ελέγχου στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, όπως η Βρετανία.