Ελλάδα

Σαρηγιάννης – Βασιλακόπουλος: Λιανεμπόριο με ραντεβού για να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια

Τη  λήψη προληπτικών μέτρων, με αγορές click in shop ή παράτασης του κλεισίματος γυμνασίων και λυκείων ώστε να αποφευχθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, προτείνουν οι επιστήμονες. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισήμανε ότι με τα σημερινά δεδομένα κι αν επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια, στα μέσα Μαρτίου θα φτάσουμε στα 1.670 κρούσματα την ημέρα και στους 600 διασωληνωμένους. «Είμαστε σε μια φάση που θα αρχίσουμε να βλέπουμε αυξητική πορεία των κρουσμάτων, η οποία βασίζεται κυρίως στο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων και σιγά σιγά θα αρχίσουμε να βλέπουμε και το αποτέλεσμα της ύπαρξης της μετάλλαξης στην κοινότητα. Η διαφορά θα αρχίσει να φαίνεται από τα μέσα Φεβρουαρίου, όχι νωρίτερα, γιατί ακόμα είναι η μικρή η διασπορά στην Ελλάδα.

Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι με ανοιχτά δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και λιανικό εμπόριο, στα μέσα Μαρτίου θα φτάσουμε γύρω στα 1.670 κρούσματα την ημέρα. Τότε περίπου θα έχουμε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας με γύρω στους 600 διασωληνωμένους, που σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα διαχείρισης. Αν φτάσουμε εκεί, προφανώς και θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο σκληρά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι το μη άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων να μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση ώστε να υπάρξει χρόνος να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες.

Σε περίπτωση όμως που ανοίξουν τα σχολεία, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ σε μαθητές και καθηγητές, καθώς και αλληλούχηση των δειγμάτων στους θετικούς «για να παίρνουμε στοχευμένα μέτρα ώστε να μην πηγαίνουμε συνεχώς σε κλεισίματα».

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, ανέφερε ότι αυτή στη στιγμή είμαστε στη φάση που βρισκόμασταν στις 20-21 Οκτωβρίου, λίγο πριν επιβληθεί το lockdown. «Επειδή στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας είναι καλύτερη, πρέπει να ληφθούν στοχευμένα μέτρα στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.  Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας των σχολείων με ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας του λιανεμπορίου.

«Το λιανεμπόριο θα μπορούσε να πάψει να λειτουργεί με το δήθεν δίωρο, γιατί ο καθένας στέλνει όσα μηνύματα δίωρου θέλει και το δίωρο δεν εξασφαλίζει ότι τις ώρες αιχμής δεν υπάρχει τεράστιος συνωστισμός. Πρέπει να λειτουργήσει όπως τα κομμωτήρια, με ραντεβού, με click in shop. Αν υπάρχουν προκαθορισμένα ραντεβού αποκλείεται να υπάρχει σοβαρός συνωστισμός έξω από τα μαγαζιά και εικόνες σαν αυτές που είδαμε στην Ερμού και στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Έτσι θα μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία», υπογράμμισε.