“Καμπανάκι” έχει χτυπήσει σε κυβέρνηση και ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων, καθώς τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερες από 800 μολύνσεις. Την ίδια ώρα επικρατεί προβληματισμός ενόψει και του ανοίγματος των Γυμνασίων και των Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου.
Στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.
«Τα δημοτικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσουν γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν συμβάλλουν στη μετάδοση της νόσου», ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος μιλώντας στο Mega, δίνοντας στη συνέχεια διευκρινίσεις για το τι συμβαίνει με Γυμνάσια και Λύκεια. Απαντώντας στις πληροφορίες που αναφέρουν ότι στην περίπτωση που καταγραφούν πάνω από 1.000 κρούσματα, δεν θα ανοίξουν τα σχολεία και θα επιστρέψουμε στο click away, ο κ. Γώγος διευκρίνισε: «Αυτό που σας ξαναλέω είναι ότι η απόφαση αυτή είναι ήδη ειλημμένη, ότι σε περίπτωση που μπούμε στα χαρακτηριστικά μιας “κόκκινης” ζώνης, επιστρέφουμε στο click away και κλείνουμε τα σχολεία».
«Η απόφαση είναι δεδομένη να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, επίσης, η απόφαση που υπάρχει είναι ότι όταν μια περιοχή επιβαρύνεται, όταν μπαίνει στο “κόκκινο”, δεν θα λειτουργούν τα Λύκεια. Αυτή είναι η προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής. Αυτές τις δύο μέρες, λοιπόν, θα δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν, ποιες περιοχές δυσκολεύουν και αν υπάρχει τέτοιο θέμα θα το συζητήσουμε», είπε ο κ. Γώγος.
Σε ερώτηση για το εάν η Αττική μπει στο «κόκκινο», αυτό σημαίνει κλείσιμο σχολείων, ο κ. Γώγος απάντησε ότι δεν θα ανοίξουν Γυμνάσια και κυρίως τα Λύκεια, καθώς εκεί εντοπίζεται μεταδοτικότητα.
Επίσης, χαρακτήρισε αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων τόσο λόγω της αυξημένης κινητικότητας των γιορτών αλλά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο, όπως είπε, θα δώσει κρούσματα και τις επόμενες εβδομάδες. «Υπάρχει και ο χειμώνας που επιβαρύνει την κατάσταση για λόγους συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Η κατάσταση δεν είναι καλή αλλά ούτε και δραματική. Είναι μια φάση που μπορούμε να πάρουμε κάποια μέτρα και να διευκολύνουμε την κατάσταση», σημείωσε.
Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η κατάσταση στην Αθήνα και την Αττική γενικότερα. «Αυτό που πραγματικά μας ανησυχεί είναι η κατάσταση στην Αθήνα και στην Αττική γενικότερα. Γιατί είναι μια μεγάλη αστική ζώνη, δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι ένα τέτοιο θέμα είναι πολύ σημαντικό γιατί η διασπορά σε μια τέτοια περιοχή είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της μετά είναι πολύ πιο δύσκολη», εξήγησε.
Σχετικά με το ζήτημα της κινητικότητας στους δρόμους, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να απαγορεύουμε στον κόσμο να κυκλοφορεί. Πιο έξυπνες λύσεις μπορεί να συζητηθούν. Ας πούμε μια λύση που να είναι σε σχέση με το ποιοι βγαίνουν τη μία ημέρα, ποιοι βγαίνουν την άλλη, ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητος, να περιορίσουμε δηλαδή κατά κάποιο τρόπο την κυκλοφορία», είπε.
Ερωτηθείς εάν αυτό θα μπορούσε να γίνει, ο καθηγητής είπε: «Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, είναι κάτι που κατέβηκε τώρα στο μυαλό μου για να σας πω πώς μπορεί κάποιος να βρει κι άλλους τρόπους να περιορίσει την κυκλοφορία, εάν υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στους δρόμους. Το βασικό είναι να ελεγχθεί η πρόσβαση στα καταστήματα εάν χρειαστεί και κοκκινίσει η χώρα».
Τέλος, μιλώντας για την εστίαση, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για την εστίαση. «Σε αυτή τη δυναμική που συζητάμε για τα σχολεία, δεν έχει νόημα να συζητάμε για την εστίαση. Αυτό μπορεί να πάει πιο πίσω. Ήδη ξέρετε ότι δεν υπάρχει θέμα περί το τέλος Φεβρουαρίου για κάτι τέτοιο, νομίζω ότι είναι το τρίτο που θα ακολουθήσει, εφόσον όλα πάνε καλά», κατέληξε.