Στην κατάργηση της απλής αναλογικής και στις αλλαγές που σχεδιάζονται για τον εκλογικό νόμο, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στους δημάρχους της Αττικής, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Βορίδης επισκόπησε επίσης και σειρά σκοπούμενων μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της λειτουργικότητας του Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, πέρα από την κατάργηση της απλής αναλογικής, προβλέπεται η κατάργηση του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο, η εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, η θέσπιση πλαφόν 3% για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια και την κατάργηση της τέταρτης κάλπης για τους διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους. Σημείωσε ότι ο νικητής συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών, ενώ σε περίπτωση που αυτός συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60%, θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι το σύνολο των αλλαγών στον εκλογικό νόμο που «συνιστούν και υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας», θα το παρουσιάσει στη συνεδρίαση του προσεχούς υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλογος με τα θεσμικά όργανα την Αυτοδιοίκησης – την ΕΝΠΕ και τη ΚΕΔΕ.
Κατά την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γ. Μαρκόπουλος, αντιπεριφερειάρχες, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Γ. Σελίμης και εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, συζητήθηκαν επίσης τα ζητήματα της κινητικότητας, της πολεπίπεδης διακυβέρνησης, θεσμικά και αναπτυξιακά θέματα, ενώ ο υπουργός απάντησε στις ερωτήσεις των δημάρχων και κατέγραψε τις επισημάνσεις τους.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα στο εργατικό δυναμικό που προκαλεί η κινητικότητα, ο υπουργός επισήμαινε ότι θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις και «ίσως αναπτυχθεί ένας ειδικός μηχανισμός αξιολόγησης για να επιλυθεί το πρόβλημα που υπάρχει με τους φορείς προέλευσης των υπαλλήλων». Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έκανε λόγο για θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν υπόψη και παράγοντες που αφορούν στην παρούσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση.
Τέλος, ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην προετοιμασία για τις θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και στην υλοποίηση συστήματος εσωτερικού ελέγχου, στον τρόπο λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. “Θα διευθετήσει ζητήματα που αφορούν στην καταστατική θέση των αιρετών, ενώ θα υπάρξουν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία θα επιλύονται τα ζήτημα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση” κατέληξε.