Ελλάδα

Γυμνάσια – Λύκεια: Δεν αποκλείεται να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμά τους, λέει ο Γώγος

Γυμνάσια - Λύκεια: Τα νέα δεδομένα ίσως δεν επιτρέψουν στους μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία τους την 1η Φεβρουαρίου.

Για την 1η Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η επιστροφή των μαθητών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας. Ωστόσο, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να χτυπήσει κουδούνι τη Δευτέρα.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ANT1, «όλα βρίσκονται στο τραπέζι και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

O Χαράλαμπος Γώγος, είπε ότι «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Έχουμε ακόμα εισαγωγές στα νοσοκομεία και τίποτα δεν έχει τελειώσει», τόνισε αρχικά ο καθηγητής, για να συμπληρώσει: «Όταν υπάρχει μια πανδημία δεν αποκλείεται τίποτα στα μέτρα. Να προχωράει και το θέμα της κοινωνίας, αλλά πάνω απ΄ όλα είναι η δημόσια υγεία. Επομένως στο τραπέζι είναι τα πάντα. Δε έχει αλλάξει κάτι. Την Παρασκευή που θα συνεδριάσουμε θα δούμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας και θα αποφασίσουμε. Γι΄ αυτό άλλαξε το σύστημα και συνεδριάζουμε κάθε Παρασκευή για να έχουμε τα δεδομένα».

Για το πώς παίρνουν τις αποφάσεις στην επιτροπή ανέφερε: «Τα πράγματα έχουν να κάνουν με τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Μας ενδιαφέρει η αναλογία. Να είναι κάτω από 2%. Έχει σημασία αυτό, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, η επάρκεια μονάδων εντατικής θεραπείας και η δυναμική της πανδημίας. Αν υπάρχει κάπου μια τάση ανόδου, αντιμετωπίζεται διαφορετικά»

Αναφερόμενος, συγκεκριμένα για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια απάντησε: «Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχει αποφασιστεί όπως ξέρετε, η απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο».

Οι μαθητές αν δεν αλλάξει κάτι θα επιστρέψουν στις τάξεις, με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου όπως:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • η χρήση αντισηπτικών,
  • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  • οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα.