Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται αύριο, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετα-COVID εποχή».
Το σχέδιο ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και των άρθρων και στη δεύτερη ανάγνωσή του στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Υπέρ ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία και επιφυλάχθηκαν να τοποθετούν στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Το ΚΚΕ το καταψήφισε.
Τι είπε ο Γιάννης Πλακιωτάκης:
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την ολοκλήρωση και της δεύτερης ανάγνωσης, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το υπερψηφίσουν, υπογραμμίζοντας πως είναι η πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους που έρχεται για ψήφιση ένα νομοθετικό κείμενο, συνεκτικό, οργανωμένο, συγκεκριμένο, για να αντιμετωπίσει με σαφές στρατηγικό σχέδιο τη νησιωτικότητα στην πατρίδα μας, με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Απαντώντας στα λεγόμενα της αντιπολίτευσης, σημείωσε: «Κατανοώ ότι η οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια προφανώς και ενέχει τη σκέψη ή την αγωνία για το εάν θα υλοποιηθεί. Όμως αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι κενό περιεχομένου». Τόνισε πως το υπουργείο έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, όπου σε αυτά υπάρχουν σαφείς και ρητές αναφορές στα θέματα της νησιωτικότητας.
Επίσης, διαβεβαίωσε πως εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, στο ΦΕΚ θα βγει η υπουργική απόφαση για το Εθνικό Μητρώο των Φορέων της Θαλάσσιας Οικονομίας και εντός έξι μηνών θα έχει εκδοθεί η Κ.Υ.Α. που θα ορίζει τις λεπτομέρειες της πλατφόρμας ενιαίας παρακολούθησης και τεκμηρίωσης των τομέων της εθνικής στρατηγικής.
“Θα υπάρξουν και νομοθετικές βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου, που θα ικανοποιούν και πολλές από τις προτάσεις που έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την επεξεργασία του στην επιτροπή, όπως η κατάργηση της καταβολής διδάκτρων σε σπουδαστές σε ιδιωτικά τεχνικά λύκεια, καθώς δεν επιθυμούμε να υπάρχουν θέματα που δημιουργούν παρερμηνείες” κατέληξε ο ίδιος.