Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκε για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο κόμμα του.
Τόνισε ότι τα ποσοστά που έχει σήμερα το ΚΙΝΑΛ είναι πολύ χαμηλά, σημείωσε ότι μπορούν να υπερδιπλασιαστούν, ενώ εξήγησε πώς θα είναι το κόμμα με αυτόν επικεφαλής. Σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση, εξήγησε ότι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μετά που τον έπαυσε από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο η Φώφη Γεννηματά, ενώ υποστήριξε ότι με τον ίδιο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ θα αλλάξουν τα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα. Υποσχέθηκε ενότητα, ανοιχτές «αγκαλιές» και διαφορετικές απόψεις. Διαβάστε τι είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον Δημήτρη Τάκη:
«Εγώ δεν έχω δικούς μου διαύλους, έχω όμως τον επίσημο δίαυλο των συνομιλιών μου με τον κ. Δένδια, όπου εχθές μου τηλεφώνησε και μου έδωσε μια πρώτη εικόνα. Δεν θέλω να μεταχειριστώ τίποτα από αυτά τα ελάχιστα που μου είπε γιατί ήταν στις Βρυξέλλες εχθές, θα γύριζε σήμερα και περιμένω το τηλέφωνό του, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί μου αρμόδιοι για τα εξωτερικά των άλλων κομμάτων, για να έχουμε μια πρώτη ενημέρωση.
Λίγο ή πολύ, όμως, καταλαβαίνω πώς θα ήταν αυτή η πρώτη μέρα. Μου είπε ο κ. Δένδιας, το αναφέρει και το ρεπορτάζ, ότι παρέστη πλην των δύο αντιπροσωπειών και ο εκπρόσωπος επί εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Ερντογάν, ο κ. Καλίν, ο οποίος βοήθησε να είναι πολύ πιο εγκάρδιο το κλίμα ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες και να ξεπεραστούν οι διπλωματικές αμηχανίες, αλλά το τι ακριβώς είπε η Τουρκία δεν το γνωρίζουμε και περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση.
Ξέρουμε, όμως συνήθως, στα 14 προηγούμενα χρόνια που ήταν σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές πώς γίνονταν τα πράγματα όταν υπήρχε μια νέα εκκίνηση. Η δική μας πλευρά έθετε αποκλειστικά, όπως και τώρα, ζητήματα θαλασσίων ζωνών και η ημερήσια διάταξη που έθετε η τουρκική πλευρά ήταν γεμάτη από θέματα, αδιάφορα θέματα και θέματα που τίθενται με έναν παράλογο τρόπο.
Στη συνέχεια των διερευνητικών, παρόλο που οι Τούρκοι έβαζαν πάρα πολλά ζητήματα κακώς, συζητούσαν μόνο περί θαλασσίων ζωνών οι Έλληνες με τους Τούρκους διπλωμάτες επί 60 γύρους».
«Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Η κυβέρνηση Σημίτη με υπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου και μένα υφυπουργό τότε ήταν η κυβέρνηση που είχε αποφασίσει την έναρξη των διερευνητικών επαφών με τον πρόεδρο Ερντογάν, σαφώς δίνουμε πάντα ευκαιρία στον διάλογο. Αλλά δεν είμαστε και αφελείς. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτές οι διερευνητικές επαφές μπορούν να καταλήξουν να γίνουν μια επαφή ρουτίνας που δεν θα οδηγήσει σε πρόοδο. Άλλο αυτό, άλλο η θέση να μην γίνονται διότι δεν είναι χρήσιμες».
«Ο κ. Σαμαράς έχει διατελέσει 2,5 χρόνια πρωθυπουργός. Υπερασπίστηκε με μεγάλη ειλικρίνεια και σαφήνεια τις θέσεις που υποστηρίζει. Η εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του είναι δεδομένη. Την επαναλαμβάνω και σε σας. Διάβασα τη συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και δεν είδα θέματα που διασπούν το εθνικό μέτωπο παρότι είδα διαφοροποίηση στο θέμα της Χάγης. Έτσι, όπως έθεσε τη Χάγη, εμείς ως ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούμε. Δεν είδα να σπάει, όμως το εθνικό μέτωπο».
«Από την στιγμή που έθεσα υποψηφιότητα το περασμένο Σάββατο είπα ότι το ποσοστό του κόμματος πρέπει να υπερδιπλασιαστεί και μπορώ να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας με τη δική μου καίρια συμβολή. Όχι να το κάνω μόνος μου, αυτό θα το κάνουμε συλλογικά. Επίσης, είπα χθες στον κ. Πρετεντέρη ότι μπορώ καλύτερα.
Δεν συνέκρινα τον εαυτό μου με την κ. Γεννηματά, αλλά ως υποψήφιος πρόεδρος αυτού του κόμματος έχω την πεποίθηση ότι μπορώ καλύτερα από αυτούς που θέλουν να διεκδικήσουν μαζί μου την ηγεσία. Ποιος θα το κρίνει αυτό; Όχι, ο Λοβέρδος. Θα το κρίνουν οι εκλογείς που θα έρθουν στην κάλπη να αναδείξουν τον νέο αρχηγό. Δεν υπάρχει υποψήφιος που να πιστεύει ότι θα είναι χειρότερος από τους άλλους».
«Τα λόγια μου είναι πεντακάθαρα. Αναφέρθηκα στα δημοσκοπικά μας ποσοστά. Προχθές, μια μέρα πριν ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου, μια σοβαρή εταιρεία για το κανάλι Open, μας έδειξε στο 5,9%. Πολλές δημοσκοπήσεις μας δείχνουν αγκιστρωμένους στο 6,5%. Μία δημοκόπηση, που είναι η καλύτερη που έχουμε, μας δείχνει στο 7%. Δεν είναι ποσοστά αυτά κόμματος που μπορεί να είναι μάχιμο και να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και μας προτείνουν όλοι συμμαχίες.
Για να μας καταπιούν. Γιατί τον αδύναμο, τον καταπίνουν. Για να μας εξαφανίσουν. Για να μοιράσουν τα ιμάτιά μας. Εγώ είμαι εδώ, και η υποψηφιότητά μου έχει αυτό το νόημα, για να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας μέσα από μια συλλογική προσπάθεια.
Όταν θα υπερτριπλασιαστούμε, και δεν μιλάω για ποσοστά τυχαία, μιλάω για αυτό που αφουγκράζομαι, εγώ κάνω αριθμητική πριν κάνω πολιτική, αυτούς τους αριθμούς τους έχουμε, στο χέρι μας είναι να τους πάρουμε. Σήμερα έχουμε αντιστροφή, στη στασιμότητα».
«Εφόσον θέτω υποψηφιότητα, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε αλλαγές. Η βασικότερη των οποίων είναι η αλλαγή της ηγεσίας. Δεν φτάνει αυτό. Χρειάζονται αλλαγές στις μεθόδους της αντιπολίτευσης που προφανώς προϋποθέτουν αλλαγές και στην πολιτική γραμμή. Έχουμε, όμως, καιρό αυτά να τα συζητήσουμε. Από τον Μάρτιο και μετά, όσο προχωράει και ο εμβολιασμός, θα έχουμε τον χρόνο να κάνουμε τις δικές μας πολιτικές συζητήσεις στο εσωτερικό μας. Όμως, έχετε δείγματα γραφής.
Εγώ στη συζήτηση που είχα το Σάββατο στη δημόσια τηλεόραση με την κ. Πετούρη, όπου ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου, αντιπαρατέθηκα για τον εμβολιασμό με τον κ. Βορίδη που είναι εδώ και 15 μέρες πρωτεύων υπουργός του κ. Μητσοτάκη. Ο τρόπος που τον αντιπολιτεύτηκα για τα εμβόλια δείχνει το ύφος της αντιπολίτευσης που εγώ θα προωθήσω, αν φυσικά προτιμηθώ από τους εκλογείς του κόμματός μου.
Τα όσα σας λέω σήμερα για την εξωτερική πολιτική είναι νομίζω πολύ χαρακτηριστικά. Δεν τα λέω, όμως, τώρα εν όψει μιας διαδικασίας εσωκομματικής, αυτή είναι η στάση μου. Χρειάζεται προσοχή στην εξωτερική πολιτική. Έχω πει πρώτος ότι η Τουρκία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Τουρκία “γκριζάρισε” περιοχές κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δεν βγαίνω όμως με μια σημαία κάθε μέρα να βρίζω την κυβέρνηση, σπάζοντας το εθνικό μέτωπο που επιτέλους υπάρχει. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ και ενίοτε και άλλα κόμματα γιατί στο Συμβούλιο μια πάρα πολύ σοβαρή φωνή είναι και η κ. Σακοράφα. Μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση. Εγώ έγραψα ένα άρθρο στα ΝΕΑ όπου έγραψα ότι ο τόπος χρειάζεται ένα κόμμα της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης που αργότερα θα παίξει και τον ρόλο ενός κυβερνητικού μεταρρυθμιστικού κόμματος».
«Μετά και από κάποιες εξελίξεις στις οποίες δεν θέλω να αναφερθώ, η αντίδραση μου εκφράστηκε με την ολιγόσειρη ανακοίνωσή μου, το θέμα αυτό τελείωσε. Όμως, μετά σε κάθε εκπομπή που έβγαινα για οποιοδήποτε θέμα, όλοι με ρωτούσαν αν θα είμαι υποψήφιος. Έλεγα όχι, δεν μπορώ να σας πω κτλ. Η αντοχή του επιχειρήματος “δεν σας λέω ακόμα” εξαντλήθηκε και ήρθε η ώρα να το ανακοινώσω και να τελειώσω και τις συζητήσεις περί δεξιάς, ότι εγώ θα πάω στη ΝΔ, διάφορες ανοησίες που ποτέ κατά πρόσωπο μου έχει πει ο οποιοσδήποτε, αλλά πάντε με διαρροές, τεχνηέντως προσπάθησαν να δώσουν τέτοια χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ».