Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Υπουργός για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Νίκος Δένδιας: Μεταξύ άλλων θα συναντήσει, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να πάρει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιήσει μια σειρά διμερών επαφών. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί διαδοχικά με:

  • Τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρελι (Oliver Varhelyi),
  • τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις (Valdis Dombrovskis),
  • τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και
  • τον υψηλό Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell).

Αύριο, Τρίτη 26 Ιανουαρίου, θα συναντηθεί διαδοχικά με τη Βελγίδα Υπουργό Εξωτερικών, Σοφί Βιλμές (Sophie Wilmes), και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg). Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Δένδια έχει ως εξής (ώρα Ελλάδος):

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου:

  • Συνάντηση με τον Όλιβερ Βάρελι (ακριβής ώρα δεν έχει προσδιοριστεί)
  • Συνάντηση με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις (17.00)
  • Συνάντηση με τον Μαργαρίτη Σχοινά (18.30)
  • Συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ (20.30)

Τρίτη 26 Ιανουαρίου:

  • Συνάντηση με τη Σοφί Βιλμές (11.00)
  • Συνάντηση με τον Γενς Στόλτενμπεργκ (13.00)

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις αυτές του Υπουργού Εξωτερικών θα πραγματοποιηθούν την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ύστερα από σχεδόν 5 χρόνια διακοπής. Οι δύο πλευρές αναμένεται να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Η Αθήνα έχει τονίσει ότι θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους γείτονες χωρίς να συζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ούτε οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία.

Μάλιστα, η θέση της χώρας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων 12 ναυτικά μίλια αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα και διατηρείται ακέραιο. Επίσης, η Ελλάδα έχει διαμηνύσει με σαφήνεια ότι προσέρχεται στις επαφές με αυτοπεποίθηση, «καλή τη πίστει», μηδενική αφέλεια, πνεύμα συνεργασίας, εποικοδομητικό κλίμα και την ελπίδα πως οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση. Σημειώνεται, ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα πιάσουν το νήμα των συζητήσεων από τον 60ό γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθησαν στην Αθήνα την 1η Μαρτίου του 2016.