Κόσμος

Τουρκία εμβόλια: Παραλήφθηκαν πάνω από έξι εκατομμύρια δόσεις της κινεζικής Sinovac

Τουρκία εμβόλια: Για τις επόμενες δύο εβδομάδες οι γείτονες θα πραγματοποιήσουν περίπου 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Τουρκία. Η γειτονική χώρα παρέλαβε σήμερα 6,5 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της κινεζικής Sinovac Biotech, γεγονός που θα επιτρέψει να συνεχιστεί η διάθεσή του σε εθνικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι μια πρώτη παράδοση τριών εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου είχε ήδη φθάσει στη χώρα και χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό 1,245 εκατομμυρίου πολιτών, κυρίως εργαζομένων στον τομέα της υγείας και ηλικιωμένων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Το κρατικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσε ότι η τελευταία αποστολή, που εντάσσεται σε μια συνολική αποστολή δέκα εκατομμυρίων δόσεων, έφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης νωρίς σήμερα το πρωί με πτήση της Turkish Airlines από το Πεκίνο. Περίπου 600.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν μέσα σε δύο μόλις ημέρες όταν ξεκίνησε η χορήγηση το εμβολίου στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά στη συνέχεια ο ρυθμός εμβολιασμού επιβραδύνθηκε έπειτα και από τον εμβολιασμό των υγειονομικών.

Το υπουργείο Υγείας θα εξετάσει την νέα παραλαβή, διαδικασία που σύμφωνα με τους γιατρούς διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, προτού ξεκινήσει η χορήγηση των εμβολίων. Αυτό σημαίνει ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες η Τουρκία θα πραγματοποιεί περίπου 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Η Τουρκία έχει καταγράψει περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού και 25.073 θανάτους από COVID-19. Μια αύξηση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς τα Σαββατοκύριακα από τον Δεκέμβριο, αλλά τις τελευταίες ημέρες ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έπεσε κάτω από τα 6.000, από 33.000 και πλέον που ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πολύ λιγότερο αποτελεσματικό το κινεζικό εμβόλιο από όσο θεωρείτο αρχικά:

Το σκεύασμα, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Sinovac της Κίνας, δείχνει μια γενική αποτελεσματικότητα της τάξης του 50,4% σε μια κλινική δοκιμή προχωρημένου σταδίου στη Βραζιλία, ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες οι συνεργάτες της εταιρείας, αποκαλύπτοντας ένα πολύ μέτριο ποσοστό μετά από πιέσεις για περισσότερη διαφάνεια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι Βραζιλιάνοι ερευνητές είχαν πανηγυρίσει για αποτελέσματα που έδειχναν αποτελεσματικότητα 78% σε ήπια περιστατικά Covid-19, ένα ποσοστό το οποίο έχουν περιγράψει έκτοτε ως «κλινική αποτελεσματικότητα». Ο Ρικάρδο Παλάσιος, Ιατρικός Διευθυντής κλινικών ερευνών στο Βιοϊατρικό Κέντρο Butantan στο Σάο Πάολο, ανέφερε ότι το νέο ποσοστό περιλαμβάνει μολύνσεις οι οποίες κατηγοριοποιούνται ως «πολύ ήπιες», γιατί δεν χρειάστηκαν κλινική βοήθεια.

Η επιλεκτική δημοσίευση των διεθνών ερευνών του εμβολίου, το οποίο ονομάζεται CoronaVac, έχει προσθέσει σε ανησυχίες ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται από Κινέζους παραγωγούς δεν υποβάλλονται στον ίδιο δημόσιο έλεγχο όπως τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τούρκοι ερευνητές ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι το CoronaVac είναι κατά 91,25% αποτελεσματικό, στην βάση προκαταρκτικής ανάλυσης.