Ελλάδα

Σαρηγιάννης κορωνοϊός: Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,6% – Αν δεν πέσει, κλείνουμε τη χώρα

Σαρηγιάννης κορωνοϊός: Ανεβασμένος παρουσιάζεται ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αν ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,6%, όπως φαίνεται μετά τα σημερινά κρούσματα. 9.485 ήταν τα τεστ κορωνοϊού που διενήργησε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Από αυτά τα τεστ προέκυψαν 436 θετικά κρούσματα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε δηλώσεις του στο GRTimes.gr, σημειώνει ότι ο βαθμός θετικότητας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 4,6%, ενώ χθες, Κυριακή, ήταν στο 2,1%.

«Αναλογικά, αν στα 9,485 κρούσματα έχουμε 436 θετικούς, τότε στους 100, είναι οι 4,6. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι όντως έτσι στην πραγματικότητα. Χθες, ο συντελεστής θετικότητας ήταν στο 2,1%. Αν εξακολουθούμε να έχουμε βαθμό θετικότητας 2,1%, αυτό σημαίνει ότι στα 35.000 τεστ, είναι οι 665 θετικοί. Αν όμως ο συντελεστής είναι στο 4,6%, τότε στα 35.000 τεστ, έχουμε 1609 κρούσματα. Αν είμαστε εκεί, κλείνουμε τη χώρα!», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Τι είπε για τις μεταλλάξεις και τα σχολεία

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρει ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού αποτελεί εμπόδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως σημειώνει, ο συνδυασμός της εμφάνισης του νέου στελέχους, με το άνοιγμα της αγοράς και το άνοιγμα των σχολείων, πρόκειται να οδηγήσει σε κατάρρευση του ΕΣΥ τον Μάρτιο.

«Δε θα καταρρεύσει το ΕΣΥ επειδή θα ανοίξουν τα Γυμνάσια. Θα καταρρεύσει επειδή θα ανοίξουν ταυτόχρονα με την υπόλοιπη αγορά, ενώ την ίδια στιγμή κυκλοφορεί το πολύ μεταδοτικότερο στέλεχος κορωνοϊού ανάμεσά μας. Στη Γερμανία, οι λοιμωξιολόγοι, όταν ερωτήθηκαν που ενδεχομένως έσφαλαν στη διαχείριση της πανδημίας, απάντησαν ότι υποτίμησαν τη μεταδοτικότητα του ιού μεταξύ εφήβων. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η βλενογόνος στο ρινικό και στο αναπνευστικό σύστημα ενός ενήλικα διαφέρει σε σχέση με έναν έφηβο. Σύμφωνα με τη φυσιολογία, ο ιός μεταδίδεται το ίδιο στους ενήλικες και στους εφήβους», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος, αναφέρει ότι η ερευνητική ομάδα στην οποία είναι επικεφαλής, απέστειλε μία έκθεση στον πρωθυπουργό, στην οποία ανέλυαν με μαθηματικά μοντέλα την πορεία της πανδημίας με ανοιχτά σχολεία και ανοιχτή αγορά.

«Οι καμπύλες είχαν εκτιναχθεί. Απ’ ότι μαθαίνω, συζητιέται να μην ανοίξουν από 1η Φεβρουαρίου τα σχολεία», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ προσθέτει: «η εικόνα με τα δύο κορίτσια να αγκαλιάζονται την πρώτη μέρα που πήγαν σχολείο και κυκλοφόρησε στα social media, μπορεί να είναι κάτι πολύ όμορφο, καθώς δείχνει πόσο δυνατές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, αλλά προσωπικά με έκανε να τραβάω τα μαλλιά μου! Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν έπρεπε να ανοίξουμε! Είναι σκληρό, αλλά είμαστε σε κρίσιμη φάση».

Ο καθηγητής, ανάμεσα σε άλλα, εκτιμά ότι δεν είμαστε σε καμία περίπτωση κοντά στο άνοιγμα της εστίασης. «Δεν υπάρχει περίπτωση ακόμη. Πρέπει να δούμε την πορεία της πανδημίας με το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων. Είμαστε μακριά από αυτό», αναφέρει.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι η Ελλάδα πρόκειται να υποδεχτεί τουρίστες το καλοκαίρι. Η αρχή της τουριστικής περιόδου ωστόσο, θα πρέπει να επέλθει με τήρηση αυστηρών μέτρων.

«Αρχικά, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε «τα πιο καλά παιδιά της τάξης». Αυτό σημαίνει, ότι μέσα στο Μάρτιο που όλοι θα είναι κόκκινοι, εμείς θα πρέπει να είμαστε πράσινοι, ώστε να προσελκύσουμε τουρίστες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σχεδιάσουμε προσεκτικά την υποδοχή αυτών των τουριστών. Πρέπει να πείσουμε τον πληθυσμό μας να βγει στην επίθεση ενάντια στο νέο στέλεχος του ιού. Είμαστε ακόμα στην αρχή της εξάπλωσής του. Γι’ αυτό θα πρέπει να τηρούμε πολύ πιστά τα μέτρα. Τέρμα οι μάσκες στα πηγούνια. Η πολιτεία επίσης, θα πρέπει να δώσει πόρους ώστε να ανιχνεύει και να διακόπτει τη διασπορά», σημειώνει.

Ο καθηγητής προτείνει, να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού οι τουρίστες στις περιοχές που θα βρίσκονται. Κατά αυτόν τον τρόπο, η πολιτεία θα εντοπίζει εστίες, αλλά και οι τουρίστες θα αισθάνονται προστατευμένοι.

«Τουρισμό θα δούμε. Ο ήλιος είναι ελκυστικός. Πρέπει όμως να λειτουργήσουμε αναχαιτιστικά για να μην έχουμε πρόβλημα με τα νοσοκομεία. Είναι στο χέρι μας η άνοδος να είναι ήπια», καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο