Σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είδαμε να υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού, κυρίως, έξω από μεγάλα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτές οι εικόνες έχουν οδηγήσει τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα υπάρχει σύντομα αύξηση των κρουσμάτων.
Σε δηλώσεις τους χθες, στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του Open TV, οι Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Μίνα Γκάγκα τόνισαν ότι ναι μεν δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί πανικός, όμως είναι αναπόφευκτο να αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού.
Ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε αναμενόμενη και υπολογισμένη την τάση αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ωστόσο, παρουσιάστηκε θετικός στο σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων και την άρση μέτρων του lockdown. Πάντως, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις, αν και σωστές, θα φέρουν νέα πίεση στο σύστημα Υγείας.
Στη συνέχεια εξήγησε πότε αναμένει να συμβει κάτι τέτοιο. «Μετά τα μέσα του Μάρτη θα έχουμε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας», είπε. Στη συνέχεια πρόσθεσε. «Είναι κρίσιμο για το μέλλον τι θα κάνουμε τον Φεβρουάριο. Η κορύφωση θα γίνει τον Μάρτιο με τον Μάιο». «Η τάση αυτή τη στιγμή είναι ελαφρά ανοδική, αλλά ήταν αναμενόμενο και είναι υπολογισμένη» ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Σε σχέση με τα σχολεία χαρακτήρισε σωστό το άνοιγμα και των Γυμνασίων και των Λυκείων. Όσο για το πότε βλέπει αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας ήταν ξεκάθαρος: «Το καλοκαίρι θα είμαστε σε αποκλιμάκωση της πορεία του κορωνοϊού. Λέω ότι θα ανοίξουμε».
Περισσότερο καθησυχαστική η Μίνα Γκάγκα
Σύμφωνη στη συγκεκριμένη άποψη ήταν και η Μίνα Γκάγκα, που με τη σειρά της μίλησε στο Open TV. Φέτος το καλοκαίρι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε» είπε. Η κυρία Γκάγκα πάντως φάνηκε καθησυχαστική σχετικά με τις εικόνες που καταγράφηκαν μετά το άνοιγμα των καταστημάτων. «Δεν μας ανησυχεί αφού φοράνε μάσκες και τηρούν αποστασεις. Είναι θεμιτό κι απαραίτητο να βγει ο κόσμος αλλά να έχουν μάσκα», τόνισε η καθηγήτρια.
Η διευθύντρια της 7ης κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, αναφέρθηκε και στο νέο φάρμακο που θα αρχίσει να χορηγείται στη χώρα μας κατά του κορονοϊού, την κολχικίνη. «Η μελέτη για το συγκεκριμένο φάρμακο ξεκίνησε στην Ελλάδα από το πρώτο κύμα. τον Απρίλη. Πρέπει να δούμε σε ποιους ασθενείς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Είναι ένα καθημερινό φτηνό φάρμακο, παλιό».
Τέλος για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας ο κ.Σαρηγιάνης δήλωσε ότι «μέχρι τον Νοέμβριο τουλάχιστον θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 60-70% των πολιτών». Για το αν καλύπτουν τα συγκεκριμένα εμβόλια τη μετάλλαξη η κυρία Γκάγκα απάντησε: «Δεν μπορώ να σας πω. Υπάρχουν αβεβαιότητες, τα εμβόλια αυτά είναι νέα. Ωστόσο ακόμα και 50% να έχουν αποτελεσματικότητα στην μετάλλαξη είναι σημαντικό».