Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 152412, εκ των οποίων το 52.1% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:
Aκολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ:
O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 152412, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5863 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47124 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
286 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 204 (71.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1070 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5671 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3343 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεγαλώνει η ανησυχία για τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού
Με 28 «ορφανά» κρούσματα στην κοινότητα από την Αττική και από το Ηράκλειο ανέρχονται συνολικά σε 59 οι μολύνσεις από ταξιδιώτες σε σχέση με το νέο στέλεχος (βρετανική μετάλλαξη) του κορωνοϊού. Να σημειώσουμε ότι σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για πανελλαδικό δίκτυο ιχνηλάτησης νέων στελεχών με σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Από τους ειδικούς, επισημαίνεται ότι η τήρηση των μέτρων είναι καθοριστική γιατί και το νέο στέλεχος μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο.
Μέσα σε δύο ημέρες είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα για την ανίχνευση του στελέχους της Βρετανίας, τόνισε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δ.Σ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος.
Επανέλαβε ότι οι μεταλλάξεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο άμυνας στη βιολογία των ιών και πως η πληρότητα των μεταλλάξεων δεν έχει κλινική επίπτωση, ο Γιώργος Σουρβίνος ανέφερε ότι στη Βρετανία το νέο στέλεχος σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα.
Τόνισε παράλληλα ότι προβληματίζουν τα φαινόμενα συνωστισμού αλλά από τις τελευταίες εικόνες προκύπτει ως θετικό ότι έγινε καλή χρήση μάσκας.
«Δεν θα έλεγχα τρεις διαφορετικές μεταλλάξεις αλλά τρία διαφορετικά στελέχη γιατί το στέλεχος της Βρετανίας έχει 17 διαφορετικές μεταλλάξεις, της Ν. Αφρικής έχει μια επιπλέον και το στέλεχος της Βραζιλίας έχει επίσης μεταλλάξεις, δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
Το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό έναντι μετάλλαξης, πρόσθεσε ο καθηγητής, εκτιμώντας ότι το στέλεχος της Αγγλίας έχει έρθει από τις 23 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα.
«Πάση θυσία να περιορίσουμε το χρόνο που βρισκόμαστε σε συναθροίσεις. Πρέπει μέχρι το Πάσχα να προσέχουμε πάρα πολύ», σημείωσε ο κ. Τριαναταφυλλίδης. Τη σημασία των μέτρων πρόληψης επεσήμανε και ο Μανώλης Σμυρνάκης επίκουρος καθηγητής πρωτοβάθμιας υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Τι λέει ο Χαράλαμπος Γώγος για τις μεταλλάξεις
Ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι τα κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού αλλάζει τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση που πρέπει να έχουμε αυτή τη στιγμή για να μπορούμε να καταγράψουμε τι γίνεται ακριβώς με τα μεταλλαγμένα στελέχη.
«Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, εκτός από τη μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, έχουν εντοπιστεί δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές. Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Γώγο είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.
Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο καθηγητής τόνισε ότι «το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις.
Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις». Συμπλήρωσε δε ότι οι εταιρείες μπορούν μέσα σε δύο μήνες να παράγουν εμβόλια καινούριας στόχευσης πολύ πιο εύκολα.
Με αφορμή το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό παρά το ότι είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ανέφερε ότι η πρώτη δόση αφήνει μια ανοσία της τάξεως του 50% αφού περάσουν 15 μέρες και πρόσθεσε ότι «για να είμαστε σίγουροι για την ανοσία θα πρέπει να έχει γίνει και η δεύτερη δόση και να έχουν περάσει 7 μέρες για το εμβόλιο της Pfizer και 14 για της Moderna.
Ο κ. Εξαδάκτυλος κόλλησε 10 μέρες μετά τη πρώτη δόση και είναι μεγάλο το διάστημα για να έχει επωαστεί από πριν. Αυτό συμβαίνει και δεν πρέπει ποτέ να είμαστε σίγουροι μετά την πρώτη δόση».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι τα μέτρα ατομική προστασίας θα τα έχουμε για μεγάλο διάστημα ακόμα δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα. Όμως δε θα έχουμε lockdown και περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί η χώρα εκ νέου σε lockdown, επισήμανε ότι «πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε αλλά αν προσέξουμε τώρα και τηρούμε τα μέτρα, θα πάμε καλύτερα. Όπως βλέπετε, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε αυτές τις εικόνες, η ροή των κρουσμάτων είναι χαμηλή».
Ανησυχεί για τις εικόνες συνωστισμού ο Νίκος Σύψας
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μίλησε το πρωί τη Δευτέρας (25/1) ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού που σημειώθηκαν μετά το άνοιγμα της αγοράς, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την μείωση της κινητικότητας. «Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα.
Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμοξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.
Ο ίδιος δήλωσε πως η αύξηση της κινητικότητας θα φέρει και άμεση αύξηση των κρουσμάτων, ενώ μιλώντας για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων δήλωσε πως τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα. Ο κ. Σύψας υπογράμμισε επίσης πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ο κ. Σύψας δήλωσε πως αυτές σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και ενδεχομένως με αυξημένη θνησιμότητα, ενώ προς το παρόν φαίνεται να μην επηρεάζεται από το εμβόλιο.
Συναγερμός και για τα κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο στο Μαρούσι
Συναγερμός έχει σημάνει στο Μαρούσι μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού σε γηροκομείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεκάδες φιλοξενούμενοι και προσωπικό διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για 40 μολύνσεις, με 12 ηλικιωμένους μάλιστα, να έχουν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο (Ευαγγελισμός και Σωτηρία) με σοβαρά συμπτώματα. Ακόμη 9 αναμένεται να μεταφερθούν στο Σισμανόγλειο τις επόμενες ώρες.
Μέχρι πριν από δύο ημέρες, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπήρχαν 7 εργαζόμενοι θετικοί στον ιό. Γι’ αυτό εικάζεται ότι ο αριθμός των θετικών εργαζομένων θα αυξηθεί. Τονίζεται ότι οι ηλικιωμένοι που νόσησαν, είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο δεν είχαν προλάβει ακόμη να αναπτύξουν ανοσία.
Η ενημέρωση του Χρήστου Ταραντίλη για τους εμβολιασμούς και την πορεία της πανδημίας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης μίλησε για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Ταραντίλης επεσήμανε ότι «η χώρα μας – σύμφωνα με τους τελευταίους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) – εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι στο «κόκκινο», η Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί» και σχεδόν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές.
Μείζον ζήτημα προβληματισμού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο αποτελούν οι μεταλλάξεις του ιού. Στη χώρα μας εφαρμόζεται – από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του ιού – αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα».
Έπειτα πρόσθεσε: «Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα.
Πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μεγάλη προσοχή και σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας από όλες και όλους μας. Αν δεν προσέξουμε μπορεί πολύ γρήγορα τα δεδομένα να ανατραπούν.
Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες, ενώ η έξαρση μπορεί να έρθει αστραπιαία. Είναι ανάγκη να είμαστε όλες και όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουμε κάθε πισωγύρισμα».
Σε σχέση με το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Μετά από εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών, παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για ακόμα μία εβδομάδα.
Εξακολουθεί δηλαδή να μην επιτρέπεται η μετακίνηση από Νομό σε Νομό, να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις για τις μετακινήσεις, να απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Συνεχίζεται, επίσης, η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος με εξαίρεση το κυνήγι αγριογούρουνων στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης. Επιτρέπεται, επίσης, να είναι – πέραν του οδηγού – δύο οι επιβαίνοντες στα ταξί και τα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης».
Ο κ. Ταραντίλης τόνισε ταυτόχρονα ότι: «Σημαντικό βήμα αποτελεί το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων σε όλη την επικράτεια την επόμενη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου.
Διαφοροποίηση θα υπάρξει στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, όπου τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.
Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Φροντιστήρια, Κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) θα παραμείνουν σε εξ αποστάσεως λειτουργία».
Πώς πάνε οι εμβολιασμοί
Σε σχέση με την πρόοδο της διαδικασίας του εμβολιασμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης τόνισε ότι: «Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη: Συνεχίζουμε την άμυνα, εντείνουμε την αντεπίθεση. Η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό προχωρά σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών».
Υπογράμμισε επίσης ότι: «Ο μηχανισμός λειτουργεί αποτελεσματικά. Από την Παρασκευή άνοιξαν τα ραντεβού για τις ηλικίες 80 έως 84 ετών και η ανταπόκριση κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 160.000 εμβολιασμοί. Είμαστε έτοιμοι – όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας στα Καμίνια – να κάνουμε πολλά περισσότερα εμβόλια, πλην όμως ο αριθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις παραδόσεις εμβολίων που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο κ. Ταραντίλης είπε ακόμα ότι «στο μεταξύ, έχει μπει σε εφαρμογή και η ακόμη πιο δύσκολη επιχείρηση εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών μας, που ξεδιπλώνεται σε τέσσερις φάσεις ανάλογα με τον πληθυσμό τους.
Η αρχή έγινε από τα νησιά που διαθέτουν νοσοκομειακές μονάδες και επεκτείνεται σταδιακά. Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τον εμβολιασμό στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων που ξεκινά από το Καστελόριζο στις 27 Ιανουαρίου και προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών που το επιθυμούν.
Τι ισχύει για τη χορήγηση κολχικίνης
Το υπουργείο Υγείας ξεκαθάρισε τι θα γίνεται με την κολχικίνη, το φάρμακο μπήκε στη «φαρέτρα» των υγειονομικών για να βοηθήσουν όσους νοσούν από τον κορωνοϊό.
Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έδωσε την έγκριση της ως φαρμακευτική αγωγή τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα που κάποιος νοσεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας: θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. «Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού», αναφέρει στο σημείωμά του το υπουργείο Υγείας.
Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται:
- Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.
- Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.
- Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης
Στην ομόφωνη απόφαση να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο, η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας αξιολόγησε επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα με βάση καναδική μελέτη σε 5.000 άτομα στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα με στα εξής συμπεράσματα:
- μείωση κατά 44% της θνητότητας
- μείωση κατά 25% της νοσηλείας και
- μείωση κατά 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.