Την άποψή του για δύο θέματα που έχουν απασχολήσει πολύ τις τελευταίες ημέρες εξέφρασε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος. Ο καθηγητής αναφέρθηκε τόσο στο ζήτημα των υφασμάτινων μασκών και αν μπορούν να μας προφυλάξουν από τον κορωνοϊό, καθώς και για τη χορήγηση της κολχικίνης σε ασθενείς της Covid-19.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ είπε: «Γνωρίζουμε ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία της προστασίας της μύτης, ότι οποιοσδήποτε τρόπος και φραγμός, είτε πάνινη είτε χειρουργική μάσκα, ήταν καλύτερο από το να μην χρησιμοποιούμε τίποτα. Ήταν και η παραγωγή χειρουργικών μασκών περιορισμένη, οπότε προκρίθηκε η χρήση διαφορετικών μέσων. Τώρα φαίνεται ότι η επάρκεια σε χειρουργικές μάσκες είναι τέτοια που κανείς θα προτιμήσει να χρησιμοποιήσει έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο, ιδιαίτερα σε συνθήκες συνωστισμού».
Στην παρουσία του στην εκπομπή Live News, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι κάποιοι ίσως θεωρήσουν ότι αυτό γίνεται για λόγους κέρδους, ο ίδιος τόνισε ότι: «Δεν νομίζω ότι υπουργεία Υγείας και επίσημοι οργανισμοί κρατών θα κινούνταν με κίνητρο το κέρδος. Το πρόβλημα με τον κορωνοϊό είναι ότι είναι μια νέα ασθένεια και είναι λογικό στο ευρύ κοινό να δημιουργούνται ερωτηματικά όταν υπάρχει αλλαγή στις οδηγίες. Κατά τη γνώμη μου οφείλεται στο γεγονός ότι προκύπτουν νέα δεδομένα».
Τι είπε για την κατάσταση στο Ισραήλ όπου έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί
Σε σχέση με το γιατί υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων στο Ισραήλ, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι: «Οι μελέτες που σχεδιάστηκαν και σύμφωνα με τις οποίες δόθηκε η άδεια χρήσης των εμβολίων είχαν ως καταληκτικό σημείο τη μείωση της νόσησης, και όχι της μετάδοσης.
Επομένως υπάρχουν ερωτηματικά σε σχέση με το κατά πόσο ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση. Στο Ισραήλ που έχει εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού συνεχίζεται η μετάδοση. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να κρατάμε και τα μέτρα προστασίας που γνωρίζουμε. Για τον οίκο ευγηρίας στην Ελλάδα, που εντοπίστηκαν κρούσματα, γνωρίζουμε ότι περίπου 14 – 20 μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, αναπτύσσεται ανοσία περίπου στο 50% των ανθρώπων. Γνωρίζουμε ότι η ανοσιακή απόκριση σε ηλικιωμένα άτομα είναι μικρότερη. Δεν γνωρίζουμε επίσης κατά πόσο νοσούσαν νωρίτερα».
Πόσοι εμβολιασμοί χρειάζονται την ημέρα για να φτάσουμε σε ανοσία
«Για να πετύχουμε ένα επίπεδο ανοσίας ικανοποιητικό, ώστε να μην παίρνουμε μέτρα ή να παίρνουμε λίγα μέτρα και να ανοίξει πλήρως η οικονομία και η αγορά, απαιτούνται 30-40 χιλιάδες εμβολιασμοί τη μέρα από τώρα μέχρι τον Ιούνιο. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να έχουμε περισσότερα εμβόλια που να περάσουν διαδικασίες έγκρισης και να κυκλοφορήσουν», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.
«Οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι επικίνδυνοι στην Ελλάδα, όπως ξέρουμε από τον ιό της γρίπης. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή την περίοδο αυτή επειδή έχουμε παράλληλα αύξηση στην κινητικότητα. Πρέπει να κρατήσουμε τα μέτρα όσο γίνεται περισσότερο για να αποφύγουμε αυτό που κανείς δεν επιθυμεί», ανέφερε ο ίδιος.
Αναφορικά με τη χορήγση της κολχικίνης, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι: «Έχουμε μια προκαταρκτική ανακοίνωση από μία καναδέζικη μελέτη που έδειξε ότι σε ασθενείς που ήταν σπίτι τους, όταν χορηγήθηκε κολχικίνη, υπήρξε μια μείωση του ποσοστού των ασθενών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν, να μπουν σε μηχανική υποστήριξη, και των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Δικαίως ο ΕΟΦ έβγαλε την οδηγία για χορήγησή της σε ασθενείς που περνούν τη νόσο ήπια».