Μετά από ένα διάστημα δυόμιση μηνών θα συνεχίσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, την επόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων θα επιστρέψουν στα θρανία τους.
Όπως αναφέρεται σχετικά στην εγκύκλιο, που υπογράφει η αρμόδια υφυπουργός, Ζέττα Μακρή, «εάν για λόγους αντικειμενικούς, δεν καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθεί στο πρώτο τετράμηνο η ωριαία γραπτή δοκιμασία, αυτή μεταφέρεται στο δεύτερο τετράμηνο».
Επιπλέον, φιλοξενήθηκε το πρωί της Κυριακής (24 Ιανουαρίου) στην πρωινή εκπομπή του Mega και ρωτήθηκε για όλα. Ανάμεσα σε αυτά και το αν τα παιδιά θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο αν δεν ακολουθήσουν τα μέτρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Ζέττα Μακρή είπε: «Θα υπάρχει πρόστιμο στα παιδιά τα οποία δεν τηρούν τους κανόνες, οι οποίοι είναι κανόνες για όλο τον πληθυσμό».
Η υφυπουργός Παιδείας ρωτήθηκε επίσης για το αν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σπίτι τους μετά το σχολείο, όπως π.χ. το δίωρο για τα ψώνια. Όπως εξήγησε η υφυπουργός, δεν γνωρίζει αν υπάρχει χρονικός περιορισμός αλλά αυτό που ξέρει είναι πως ο χρόνος για την επιστροφή στο σπίτι δεν θα είναι απεριόριστος.
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25
Και όπως ήταν αναμενόμενο, επίθεση στην κυβέρνηση για τις δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας σχετικά με την επιβολή προστίμων σε μαθητές, εξαπέλυσε η αντιπολίτευση. Πρώτος αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του τμήματος Παιδείας. Σε ανακοίνωσή της η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η πολύμηνη προετοιμασία της κυβέρνησης για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων… συνοψίζεται σε πρόστιμα σε ανήλικους μαθητές και εθελοντικό εμβολιασμό».
«Η επιβολή προστίμων αντί για ουσιαστικά μέτρα στα σχολεία, αποκαλύπτει ότι μοναδική σκέψη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι η καταστολή και η επίθεση στη νέα γενιά και την εκπαιδευτική κοινότητα. Την ίδια στιγμή δεν έχουν αναλάβει καμία από τις ευθύνες που τους αναλογούν ως τώρα για τις πολυπληθείς αίθουσες, τη λειτουργία των ειδικών σχολείων χωρίς κανένα τεστ, την έλλειψη εξοπλισμού για τηλεκπαίδευση, μέχρι τα σωτήρια παγουρίνο και τις κουβερτούλες».
«Ούτε σκέψη για πρόστιμα σε ανήλικους μαθητές. Ας δαπανήσουν λίγη από την ενεργητικότητά τους στο πώς τα σχολεία, που ανοίγουν τρίτη φορά όπως έκλεισαν, δεν θα ξανακλείσουν στέλνοντας εκ νέου τους μαθητές στο σπίτι».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης κάλεσε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα δομικά προβλήματα της παιδείας. «Πρόστιμα σε μαθητές; Μήπως να ισχύσει ο νόμος 4000 και να τους κουρεύουν στο Σύνταγμα;», έγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στο Twitter. Και η ανάρτηση του κου Χρηστίδη καταλήγει με την προτροπή, «ας ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα της παιδείας που διαρκώς διογκώνονται και ας σταματήσουν να κάνουν τους χωροφύλακες».
Επικριτική ήταν και η στάση του ΜέΡΑ25. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «η κυβέρνηση μέσω της υφυπουργού Παιδείας προαναγγέλλει πρόστιμα για τους ανήλικους μαθητές που δεν θα επιστρέφουν απευθείας μετά το σχολείο στο σπίτι τους. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που δεν έχει λάβει ακόμα κανένα μέτρο για τα σχολεία! Ντράπηκε και η ντροπή».