Τεχνολογία

Αυτά είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ για κάθε tablet

Tablet αξεσουάρ: Τι πρέπει να έχεις για να προστατεύσεις είτε να βελτιώσεις τον τρόπο που εργάζεσαι πάνω σε αυτό.

Απέκτησες ένα καινούριο tablet ή είχες ήδη ένα και θέλεις να το περιποιηθείς όπως του αρμόζει; Ό,τι από τα δύο κι αν ισχύει, είναι σίγουρο πως υπάρχει εκεί έξω ένα αξεσουάρ που μπορείς να του προσφέρεις είτε για να το προστατεύσεις είτε για να βελτιώσεις τον τρόπο που εργάζεσαι πάνω σε αυτό.

Προστάτευσέ το με μια θήκη

Το συνηθέστερο ίσως αξεσουάρ για ένα tablet και όχι άδικα. Μια θήκη είναι το βασικότερο που μπορείς να αποκτήσεις για να προστατεύσεις το tablet σου από μικρές ή μεγάλες φθορές, οι οποίες λόγω της φύσης του ως φορητή συσκευή αναπόφευκτα θα υπάρξουν.

Μια θήκη μπορεί να υπάρξει σε διάφορες μορφές. Η βασικότερη από αυτές είναι οι λεγόμενες “back covers”, τα οποία καλύπτουν την πίσω πλευρά και τα πλαϊνά της συσκευής αφήνοντας εκτός μόνο την οθόνη και τις θύρες για να μπορείς να το χρησιμοποιείς πλήρως χωρίς να αφαιρείς τη θήκη. Οι εν λόγω θήκες κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα και σχέδια, όπως και υλικά, από τα οποία κρίνεται το επίπεδο προστασίας που προσφέρουν στη συσκευή σου. Για παράδειγμα, μια λεπτή θήκη σιλικόνης θα το προφυλάσσει από μικρές γρατζουνιές που μπορεί να αποκτήσει όταν ακουμπάει σε ένα τραπέζι, ενώ μια ενισχυμένη πλαστική θήκη μπορεί να το προφυλάξει ακόμη και από πτώσεις.

Έπειτα, υπάρχουν οι θήκες τύπου «βιβλίο», οι οποίες όπως μαρτυρά και το όνομα, λειτουργούν σαν ένα βιβλίο. Αγκαλιάζουν την πίσω όψη και τα πλαϊνά όπως ακριβώς ένα book cover, όμως διαθέτουν ένα επιπλέον μέρος που έρχεται και καλύπτει την οθόνη με μια απλή κίνηση. Έτσι, όταν δεν χρησιμοποιείς το tablet, η οθόνη προφυλάσσεται από μικρές φθορές που πολύ εύκολα θα μπορούσαν να την ταλαιπωρήσουν. Κάποιες από αυτές τις θήκες, μάλιστα, διπλώνουν με τέτοιο τρόπο ώστε το εμπρόσθιο κάλυμμα να φτάνει στην πίσω πλευρά και να κρατάει όρθιο και σταθερό το tablet, για να το ακουμπήσεις σε ένα γραφείο, ας πούμε, και να κάνεις μια βιντεοκλήση ή να δεις ένα βίντεο χωρίς να το κρατάς.

Διατήρησε την οθόνη σαν καινούρια με μια προστασία οθόνης

Ένα tablet έχει δυο όψεις και οι πιθανότητες λένε πως τη μια από αυτές θα την κοιτάζεις και θα τη χρησιμοποιείς διαρκώς: την οθόνη. Επομένως, θα ήταν καλό να την διατηρήσεις σαν καινούρια, καθώς μια ταλαιπωρημένη οθόνη όχι μόνο δεν είναι ωραίο θέαμα αλλά μπορεί να επηρεαστεί και η ποιότητα προβολής της. Για τον λόγο αυτό, η επένδυση σε μια προστασία οθόνης είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνεται ιδανικά κατά την αγορά της συσκευής, για να μην περάσει ούτε λίγο χρόνο με απροστάτευτη οθόνη. Οι επιλογές είναι δύο: μεμβράνη ή τζαμάκι προστασίας.

Με μια μεμβράνη, προσφέρεις το βασικότερο επίπεδο προστασίας, προφυλάσσοντας την οθόνη από χαρακιές και μικρογρατζουνιές που μπορεί να προκληθούν σε αυτή από απλά καθημερινά αντικείμενα με τα οποία η οθόνη μπορεί να έρθει σε επαφή – σκέψου ένα κέρμα, ένα κλειδί ή κάτι συναφές. Η μεμβράνη προσθέτει ένα στρώμα προστασίας στην οθόνη και αποτρέπει την πρόκληση τέτοιων σημαδιών σε αυτή, όμως υπάρχει μια ακόμη καλύτερη λύση που τείνει να γίνει το στάνταρ στην κατηγορία.

Ο λόγος για τα τζαμάκια προστασίας, τα οποία είναι κατά πολύ ανθεκτικότερα από μια μεμβράνη καθώς είναι κατασκευασμένα κατά βάση από γυαλί (και άλλα υλικά) και επομένως, ο βαθμός προστασίας αυξάνεται δραματικά. Ως σκληρότερο υλικό, το γυαλί θα φέρει πολύ μεγαλύτερη αντίσταση σε αντικείμενα που θα μπορούσαν να διαπεράσουν μια μεμβράνη – ακόμη κι ένα κλειδί, με την κατάλληλη γωνία και δόση ατυχίας, θα μπορούσε να σημαδέψει μια οθόνη με μεμβράνη. Πολλές φορές, μάλιστα, καθώς γίνεται πρακτικά ένα σώμα με την οθόνη της συσκευής, απορροφά τα χτυπήματα και αν φτάσει στα όριά του ραγίζει και θα πρέπει να αλλαχθεί. Αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν μιλάμε για αμελητέα ζημιά την οποία απορρόφησε το αξεσουάρ αντί της οθόνης, τότε θα καταλάβει και τη σημασία του να προστατεύει την οθόνη με ένα τζάμακι.

Σχεδίασε ή κράτα σημειώσεις με ένα πενάκι

Μπορεί τα tablets να είναι ηλεκτρονικές συσκευές και να λειτουργούν ψηφιακά σε πολλά επίπεδα, όμως δε σημαίνει πως οι συνήθειες και η βολικότητα ενός συμβατικού μέσου πρέπει να χαθεί. Χρησιμοποιώντας ένα πενάκι με το tablet σου, ουσιαστικά θα είναι σαν σαν χρησιμοποιείς στυλό και χαρτί.

Πολλά tablets πλέον προσφέρουν τη δυνατότητα να κρατάς χειρόγραφες σημειώσεις, κάτι που για πολλούς παραμένει ευκολότερο και πιο εύκολα προσβάσιμο από κάθε πληκτρολόγιο. Οι σκέψεις της στιγμής, μια σημαντική σημείωση ή μια βιαστική «μουτζούρα» στην οποία θα επιστρέψεις αργότερα μπορεί να είναι πολύ σημαντικά εκείνη τη στιγμή και το πενάκι μπορεί να σου προσφέρει αυτή την αμεσότητα που αναζητάς.

Από την άλλη, όσοι ασχολούνται με σχέδιο θα εκτιμήσουν σίγουρα τις δυνατότητες που παρέχει ένα πενάκι. Συνδυασμένο με το κατάλληλο πρόγραμμα σχεδίασης, ένα πενάκι μπορεί να μιμηθεί ένα μολύβι, μαρκαδόρο ή ακόμη και πινέλο, επιτρέποντάς σου να μετατρέψεις το tablet σου στον ψηφιακό σου καμβά είτε είσαι καλλιτέχνης είτε σχεδιαστής – ή αν απλώς θέλεις να σχεδιάσεις κάτι για να μοιραστείς. Δεδομένου ότι ένα σκίτσο που δημιουργείται στο tablet μπορεί πανεύκολα να διαμοιραστεί σε social media, εφαρμογές chat ή να αποθηκευτεί σε μια υπηρεσία cloud για να έχεις πρόσβαση από οπουδήποτε, η ελευθερία είναι ασύγκριτη.

Tablet σε laptop, ένα… πληκτρολόγιο δρόμος

Αναμφίβολα, για πολλούς είναι απείρως ευκολότερο να πληκτρολογούν σε ένα φυσικό πληκτρολόγιο από ότι σε ένα ψηφιακό ειδικά όταν πρόκειται για μακροσκελή κείμενα – και όχι μόνο. Δεν θα ήταν τέλειο αν το tablet σου σε άφηνε να το κάνεις αυτό; Ε, λοιπόν, σε αφήνει!

Η εξέλιξη των tablets τα έχει φέρει πιο κοντά σε laptops όσον αφορά στις επιδόσεις, με πολλούς πλέον να προτιμούν ένα ελαφρύ κι ευέλικτο tablet από ένα laptop για τις καθημερινές τους ανάγκες. Όπως ένα laptop προσφέρει φυσικό πληκτρολόγιο πλέον κι ένα tablet μπορεί να το κάνει, καθώς μπορείς να προμηθευτείς ένα πληκτρολόγιο για τη συσκευή σου και να απολαύσεις άνετη πληκτρολόγηση.

Ένα ασύρματο πληκτρολόγιο μπορεί να συνδεθεί με τη συσκευή σου μέσω Bluetooth και είναι μια εύκολη λύση, καθώς έχεις την επιλογή να μην το έχεις μαζί σου αν ξέρεις πως δε θα χρειαστεί ή πάντοτε να το έχεις στην τσάντα και να το συνδέεις όποτε το χρειάζεσαι. Βέβαια, είναι αρκετά σύνηθες τα πληκτρολόγια για tablets να μην κυκλοφορούν ως ένα αξεσουάρ αλλά συνδυάζουν δύο σε ένα: πληκτρολόγιο και θήκη. Κάποιες θήκες τύπου “book” διαθέτουν ενσωματωμένο πληκτρολόγιο στο κομμάτι που προστατεύει την οθόνη, οπότε ανοίγοντας τη θήκη και στερεώνοντας το tablet, έχεις ένα πληκτρολόγιο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις δίχως να χρειάζεται να το μεταφέρεις ξεχωριστά – ειδικά αν ξεχνάς εύκολα, σου λύνει δύο προβλήματα.

Μια άλλη υλοποίηση πληκτρολογίων για tablets, που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες, είναι ένας συνδυασμός πληκτρολογίου και βάσης στην οποία τοποθετείται το tablet και, οπτικά, θυμίζει πολύ laptop. Τα συγκεκριμένα πληκτρολόγια είναι πιο στιβαρά και συνήθως πιο εξελιγμένα τεχνολογικά, ενώ κάποια μοντέλα διαθέτουν ενσωματωμένη μπαταρία ώστε να μην καταναλώνουν από τα αποθέματα του tablet. Μάλιστα, ορισμένα πιο προχωρημένα μοντέλα έχουν και επιφάνεια αφής, ουσιαστικά μεταφέροντας την εμπειρία χρήσης ενός laptop στο tablet.

Με τόσες επιλογές σε αξεσουάρ, είναι βέβαιο πως σίγουρα θα βρεις κάτι που να ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωσή σου. Είτε θελήσεις να προστατεύσεις τη συσκευή σου είτε να βελτιώσεις την εμπειρία σου με αυτή, η γκάμα επιλογών είναι εκτενής και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς τι σου λείπει – γιατί είναι βέβαιο πως θα το βρεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο