Πολιτική

Νομοσχέδιο για συναθροίσεις Κριθαρίδης: Μεθοδεύουν το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα για διαδήλωση

Νομοσχέδιο για συναθροίσεις Κριθαρίδης: Αναφέρει ότι ο αρμόδιος υπουργός «με ένα κακέκτυπο του γαλλικού νόμου του κ. Μακρόν, μεθοδεύει το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να αντιδρούν στις πολιτικές της».

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κάνει με δήλωσή του, την καταγγελία ότι «η κυβέρνηση μεθοδεύει το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να αντιδρούν στις πολιτικές της».

Στη σχετική δήλωσή του, ο Μιχάλης Κριθαρίδης αναφέρει ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης «με ένα κακέκτυπο του γαλλικού νόμου του κ. Μακρόν για τις δημόσιες συναθροίσεις, όπου δεν διστάζουν να περιορίσουν ακόμα την ελευθερία του Τύπου για την οποία τόσο αίμα έχει χυθεί, μεθοδεύει το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να αντιδρούν στις πολιτικές της».

«Δεν φτάνει που συνεχίζουν να νομοθετούν εν μέσω πανδημίας και παρά το ότι απαγορεύουν στους πολίτες να διαμαρτύρονται. Δεν φτάνει που για άλλη μια φορά σήμερα κατέστειλαν με άγρια, ωμή βία το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά».

«Δεν φτάνει που έχουν ψηφίσει έναν αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό νόμο για τις συναθροίσεις όπου προβλέπεται ακόμα και η δυνατότητα διάλυσης τους. Τώρα πηγαίνουν την Ορμπανοποίηση και την αντιδημοκρατική τους εκτροπή ένα ακόμα βήμα παραπέρα» προσθέτει ο κ. Κριθαρίδης, καταλήγοντας δε, στο ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης «λογαριάζουν για άλλη μια φορά χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν θα τους περάσει ούτε αυτό το έκτρωμα».

Μέσα από το σχέδιο προβλέπεται πλέον τι θα ισχύει σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, ενώ αναφέρεται και ο τρόπος διαχείρισής τους από την Αστυνομία.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις συναθροίσεις και η νέα φιλοσοφία διαχείρισης τους από την Αστυνομία, διαμορφώνει μια ριζικά διαφορετική κουλτούρα που έχει ως στόχο, όχι τη διάλυση, αλλά την περιφρούρηση και την προστασία των συναθροίσεων και τη διευκόλυνση της νόμιμης άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, χωρίς τη διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ή την πρόκληση επεισοδίων και καταστροφών.

Η νέα αυτή κουλτούρα δημιούργησε την ανάγκη προσαρμογής και της επιχειρησιακής λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για ένα νέο Modus Operandi που έχει δύο βασικούς άξονες:

  • τη διεύρυνση της ευελιξίας και
  • τη μείωση της έντασης με την αναλογικότητα συστατικό κριτήριο της αντίδρασης. Δίνεται έμφαση στην επικοινωνία με τους συναθροιζόμενους, στην πρόληψη και την αποτροπή παρεισφρήσεων σε συναθροίσεις και στον περιορισμό της κατασταλτικής δράσης της Αστυνομίας.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο βασίζεται άλλωστε, στη συνεχή επικοινωνία της Αστυνομίας με τους διοργανωτές μιας συνάθροισης, η οποία και ξεκινά από την υποχρέωση της γνωστοποίησης της πρόθεσης διοργάνωσης μίας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην οικεία Αστυνομική Αρχή.

Η Αστυνομική Αρχή με γραπτή απόφασή της, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα για τις συναθροίσεις, ενημερώνει τους οργανωτές για το αν θα υπάρξουν περιορισμοί και ορίζει Αστυνομικό Διαμεσολαβητή, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την προπαρασκευαστική επικοινωνία μαζί τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε μια νέα διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Μέσω της πλατφόρμας:

  • Ο οργανωτής μίας συνάθροισης θα μπορεί να υποβάλει τη γνωστοποίηση της πρόθεσης διοργάνωσης προς την αντίστοιχη αστυνομική ή λιμενική αρχή. Η διαδικασία γνωστοποίησης θα γίνεται με προσωποποιημένη είσοδο στο πληροφοριακό σύστημα, αξιοποιώντας τους κωδικούς taxisnet.
  • Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για την κατάσταση της κυκλοφορίας και τις σχετικές ρυθμίσεις σε πραγματικό χρόνο, αλλά και σε εβδομαδιαίο επίπεδο για τις προγραμματισμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω της διοργάνωσης δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων.

Η πλατφόρμα θα καλύπτει την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης προς τους πολίτες μέσω εγκατάστασης ειδικής εφαρμογής σε ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και η ροή πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αξιοποιώντας τους επίσημους λογαριασμούς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο