Οι παραδόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Ευρώπη θα είναι μικρότερες από το αναμενόμενο, λόγω της «μείωσης της παραγωγής» σε ένα εργοστάσιο, ανέφερε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι παρέλαβε το αίτημα για την κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 και αναμένεται να αποφασίσει εάν θα το κάνει δεκτό στις 29 του μηνός. «Μολονότι δεν προβλεπόταν κάποια αργοπορία στην έναρξη των παραδόσεων του εμβολίου μας, εάν λάβουμε την έγκριση της Ευρώπης, οι αρχικές ποσότητες θα είναι μικρότερες απ’ ότι αναμενόταν αρχικά, λόγω της μείωσης της παραγωγής σε μια από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού», είπε μια εκπρόσωπος της εταιρείας.
«Θα παραδώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον όγκο παραγωγής», πρόσθεσε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τις ακριβείς ποσότητες.
Η ΕΕ και η EMA δέχονται πιέσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης των νέων εμβολίων. Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης έχει το πλεονέκτημα ότι είναι φθηνότερο από εκείνα των ανταγωνιστριών εταιρειών. Είναι επίσης πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί, σε σύγκριση ιδίως με εκείνο των Pfizer/BioNTech, που χρειάζεται να φυλάσσεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.
Η ανακοίνωση της AstraZeneca είναι ακόμη ένα χτύπημα στο πρόγραμμα εμβολιασμού της Ε.Ε., σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η Ε.Ε. περιμένει 100 εκατομμύρια δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, αλλά άνθρωποι με γνώση του ζητήματος λένε ότι η εταιρεία δεν θα μπορέσει να παραδώσει ούτε τη μισή από αυτή την ποσότητα, υπολογίζοντας ότι θα είναι λιγότερα από 40 εκατομμύρια.
Μέρος της ασάφειας για τις ακριβείς παραδόσεις οφείλεται στο γεγονός ότι ο προγραμματισμός εξαρτάται και από το πότε θα εγκριθεί η χρήση του εμβολίου στην Ε.Ε. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, υπάρχει δυσαρέσκεια για την εξέλιξη αυτή, καθώς η καθυστέρηση αυτή αυξάνει την ανησυχία στην Ε.Ε. Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι «θέλουμε τα εμβόλια το ταχύτερο δυνατό και σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα».