Όπως έχει ανακοινώσει ο Τζο Μπάιντεν, πολλές από τις πολιτικές αποφάσεις που είχε πάρει ο προκάτοχός του στην προεδρία των ΗΠΑ, θα είναι άμεσα παρελθόν καθώς «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Σε σχέση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτός που ανακοίνωσε την επιστροφή των ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι. Αυτό έγινε με βιντεοκλήση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΟΥ όπου ανακοινώθηκε επίσημα η επιστροφή των ΗΠΑ στον Οργανισμό, έπειτα από απόφαση του νέου Αμερικανού προέδρου.
«Έχω την τιμή να ανακοινώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δήλωσε ο Φάουτσι, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα «εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους» προς τον ΠΟΥ και θα σταματήσουν να μειώνουν το προσωπικό τους στον οργανσιμό που υπάγεται στα Ηνωμένα Έθνη.
Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο
Ο Φάουτσι, ο οποίος είναι ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Μπάιντεν για την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ακόμα ότι ο νέος πρόεδρος θα εκδώσει μια οδηγία την Πέμπτη, η οποία θα δείχνει την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στο COVAX Facility, μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ταχεία και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια κατά της COVID-19 για όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο Τζο Μπάιντεν στη χθεσινή ομιλία του μετά την ορκωμοσία ζήτησε από όλους όσοι βρέθηκαν εκεί να κρατήσουν ένα λεπτό σιγής για τα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει πλήξει τις ΗΠΑ, όπως καμία άλλη χώρα του κόσμου.
Η κατάσταση ωστόσο, είναι πολύ δύσκολη κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, ο απολογισμός των θυμάτων της νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε χθες τον αριθμό των νεκρών που θρήνησε η χώρα στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου έχει καταγράψει από την εκδήλωση της πανδημίας 405.400 θανάτους, με άλλα λόγια περισσότερα θύματα από τους νεκρούς της σε όλον τον Β΄ ΠΠ, που είχαν ανέλθει σε 405.399, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Βετεράνων.
Στα τέλη Απριλίου, ο απολογισμός της πανδημίας ξεπερνούσε τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους τις δύο δεκαετίες του πολέμου του Βιετνάμ, ορόσημο με βαρύ συμβολισμό στις ΗΠΑ, καθώς η σύρραξη αυτή παραμένει ανοιχτό τραύμα για τους πολίτες. Οι ΗΠΑ, με βάση τους επίσημους απολογισμούς, είναι η χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, αν και ορισμένες άλλες χώρες καταγράφουν βαρύτερους απολογισμούς κατ’ αναλογία προς τους πληθυσμούς τους (Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο).
Έπειτα από το πρώτο κύμα την άνοιξη και κατόπιν την αναζωπύρωση του καλοκαιριού, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι αντιμέτωπη από την αρχή του χειμώνα με φοβερή έξαρση της πανδημίας. Περίπου 122.000 άνθρωποι νοσηλεύονται επί του παρόντος σε νοσοκομεία με την COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του COVID Tracking Project, που αναλύει καθημερινά την επιδημιολογική κατάσταση.
Ως εδώ πάνω από 24,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Αλλά ο αριθμός τους θεωρείται πως είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα, με δεδομένο το ότι αρχικά δεν γίνονταν τεστ. Πλέον, οι Αμερικανοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε στα μέσα Δεκεμβρίου.Όμως θα χρειαστούν μήνες για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία. Μέχρι στιγμής περίπου 14,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση των δύο εμβολίων η κατεπείγουσα χρήση των οποίων έχει εγκριθεί στη χώρα (Pfizer/BioNTech, Moderna). Και μόλις 2,2 εκατομμύρια έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους.