Μειωμένη ήταν η κεραυνική δραστηριότητα που καταγράφηκε το 2020 στη χώρα μας σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια (2018 και 2019), κυρίως λόγω της περιορισμένης εμφάνισης καταιγίδων τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ωστόσο, παρά τη μικρή δραστηριότητα καταιγίδων, 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κεραυνικά πλήγματα κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών στη Σκόπελο στις 26 Μαΐου και στην Κρήνη Φαρσάλων στις 10 Ιουνίου 2020.
Στον χάρτη 1 που ακολουθεί φαίνεται η πυκνότητα των ηλεκτρικών εκκενώσεων που κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr “ZEUS” το 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά κεραυνούς και ένα μικρό ποσοστό αστραπών. Η μέγιστη ημερήσια κεραυνική δραστηριότητα καταγράφηκε στο Βόρειο Ιόνιο στις 5 Αυγούστου 2020 κατά την κακοκαιρία “Θάλεια” όταν και εντοπίστηκαν περίπου 10.000 κεραυνοί σε ένα 24ωρο.
Ο χάρτης:
Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι συνήθως οι μήνες του έτους κατά τους οποίους εκδηλώνονται περίπου το 25% και το 20% των κεραυνών ετησίως, όμως το 2020 ο Ιούλιος χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα χαμηλή δραστηριότητα καταιγίδων.
Ο Χάρτης 2 δείχνει ανά μήνα την πυκνότητα των καταγραφών για το 2020, με τον Αύγουστο να παρουσιάζει τις περισσότερες καταγραφές με πάνω από 43.000 κεραυνούς. Η τιμή αυτή είναι κοντά στον μέσο όρο του μήνα των τελευταίων 16 ετών, αν και οι κεραυνοί ήταν εντοπισμένοι σε περιορισμένη έκταση. Σημειώνεται ότι μπορείτε να βλέπετε ζωντανά τις καταγραφές του συστήματος “ZEUS” αλλά και τις προγνώσεις μας για την εκδήλωση ηλεκτρικών φαινομένων τις επόμενες 3 ημέρες μέσω της ιστοσελίδας μας “TALOS” πατώντας εδώ.
Ακολουθούν οι οδηγίες προστασίας από τους κεραυνούς:
- Όλες οι καταιγίδες συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς και επομένως αποτελούν κίνδυνο.
- Οι κεραυνοί μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 15 χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο της εντονότερης βροχόπτωσης. Υπάρχει επομένως κίνδυνος κεραυνού ακόμα και σε περιοχές όπου δεν βρέχει ή βρέχει ασθενώς.
- Αν ακούτε τις βροντές σημαίνει ότι βρίσκεστε σε περιοχή η οποία είναι αρκετά κοντά ώστε να κινδυνεύετε από κτύπημα κεραυνού.
- Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.
- Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.
- Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.
- Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.
- Μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μοτοσικλέτες.
- Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.
- Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.
- Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.
Τι να κάνετε αν κάποιος κοντά σας κτυπηθεί από κεραυνό:
- Ειδοποιήστε το 166 αμέσως, αναφέροντας ότι έχετε κοντά σας θύμα από πτώση κεραυνού.
- Αν το θύμα δεν αναπνέει προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές.
- Αν η καρδιά του δεν κτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Οι άνθρωποι που έχουν κτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κανένα φορτίο και επομένως μπορείτε να τους ακουμπήσετε και να τους συνδράμετε άφοβα.