Η «αγάπη» που εκφράζουμε για τα social media και τα smartphone μας έχει γίνει και αντικείμενο έρευνας από ειδικούς για το πόσο επηρεάζει η χρήση τους και η συνεχή ενασχόληση με αυτά. Μάλιστα, τώρα με τα διαρκή μέτρα, τους αυστηρούς περιορισμούς και τα νέα lockdown, καθώς και τη μεγάλη παραμονή στο σπίτι, αυξήθηκε σίγουρα ο χρόνος που είμαστε με ένα κινητό στο χέρι.
Σκοπός εξάλλου, είναι να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές πρακτικές για τη χρήση των social media και να δημιουργήσουμε ένα τείχος προστασίας από κάθε αρνητικό συναίσθημα που μας προκαλούν. Και να θυμόμαστε πως οι πραγματικοί σου φίλοι θα είναι πάντα πρόθυμοι να μοιραστούν μαζί μας κάτι σημαντικό όταν θα πίνουμε μαζί καφέ. Για αυτό υπάρχουν μερικά tips που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε ώστε να μην είμαστε όλη την ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ας μπούμε σε «λειτουργία πτήσης»
Αρχικά, μπορούμε να σκεφτούμε ποιο είναι το πρόγραμμα της εκάστοτε ημέρας μας και να βάζουμε σε λειτουργία πτήσης ή να απενεργοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο για μια με δύο ώρες καθημερινά. Επιπλέον, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τις αυτόματες ειδοποιήσεις από όλες τις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα και ο ίδιος ο ήχος της ειδοποίησης μας προκαλεί ένα είδος εξάρτησης καθώς καταλήγουμε να ελέγχουμε συνέχεια το κινητό μας.
Να ξεκινήσουμε μια νέα δραστηριότητα που βοηθά σώμα και πνεύμα
Παράλληλα, ας κάνουμε μια αναπροσαρμογή των ημερήσιων υποχρεώσεών μας και ας προσδιορίσουμε τι θέλουμε ξεκινώντας κάτι νέο και πιο παραγωγικό. Για παράδειγμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε διαλογισμό ή ασκήσεις χαλάρωσης. Με αυτόν τον τρόπο και θα δοκιμάσουμε κάτι νέο και θα γυμνάσουμε σώμα και πνεύμα και θα εισάγουμε έναν νέο τρόπο αντίληψης και αντιμετώπισης των πραγμάτων.
Μην ξεχνάμε τη ζωντανή επαφή, ακόμα και μέσα στην πανδημία
Παράλληλα, καλό και πιο συνετό είναι να προτιμάμε τη ζωντανή επαφή αλλά τηρώντας πάντα τα ανάλογα μέτρα προστασίας. Ας βγούμε με κάποιον για καφέ στο χέρι. Ας πάμε μια βόλτα και ας βρούμε ένα άτομο που μας κάνει να γελάμε. Ακόμα και ένα απλό τηλεφώνημα αποτελεί μια πολύ καλύτερη μορφή επικοινωνίας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για αυτό είναι σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα στην πραγματική ζωή και όχι στην εικονική.