Ικανοποιημένος είναι από το έργο των αρχηγών των γενικών επιτελείων ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που αποδεικνύεται από την απόφαση να μην τεθεί καν το ενδεχόμενο εξέτασης του αν θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους πριν από ένα χρόνο με διετή θητεία, οπότε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας δεν ασχολήθηκε καθόλου με το ενδεχόμενο αντικατάστασης τους.
Παραμένουν ο αρχηγός ΓΕΑ και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ:
Επίσης, στη σημερινή συνεδρίασή του υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποφάσισε να διατηρήσει στις θέσεις τους τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη. Ακολουθεί η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο:
«Υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε, σήμερα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο την παράταση της θητείας του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Ομοφώνως, αποφάσισε:
- Την παράταση της θητείας του Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ).
- Την παράταση της θητείας του Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη στη θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ».
Ποιος είναι ο Μιχάλης Καραμαλάκης:
O Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης γεννήθηκε στο Σουφλί του Νόμου Έβρου το 1964 και κατάγεται από τον Αχεντριά του δήμου Αχαρνών – Αστερουσίων Ηρακλείου. Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Χωροφυλακής το έτος 1982 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το έτος 1988. Ολοκλήρωσε ευδόκιμα τις σπουδές του στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης επιτελών στελεχών της ΕΛΑΣ το 2000.
Συμμετείχε με επιτυχία σε επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, Οργανωμένου Εγκλήματος, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ναρκωτικών, Τεχνικών και Τακτικής Προανάκρισης, Αυτοάμυνας, Οπλοτεχνικής και Αυτοπροστασίας, Καταπολέμησης Ρατσισμού και Ξενοφοβίας, Τροχαίας, Σχέσεων Αστυνομίας και Κοινού, Διαχείρισης Κρίσιμων και Έκτακτων Περιστατικών. Εκπροσώπησε το Σώμα σε ομάδες εργασίας, συνέδρια και ημερίδες με αντικείμενο ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.
Συντέλεσε καθοριστικά στην εδραίωση του συνδικαλιστικού δικαιώματος για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, ασκώντας για ικανό χρονικό διάστημα καθήκοντα μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών. Διετέλεσε ενεργό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Διοικητικού Συμβουλίου των αστυνομικών συνδικάτων (CESP), συνεισφέροντας με την εμπειρογνωμοσύνη του στη διαδικασία εναρμόνισης των αστυνομικών και δικαστικών δομών στην Ευρώπη.
Υπηρέτησε επί σειρά ετών, ως Διοικητής, σε μάχιμες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. Ως Ανώτατος Αξιωματικός υπηρέτησε με τον βαθμό του Ταξιάρχου από τον Μάρτιο του 2012, ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, μέχρι και τον Απρίλιο του 2014 που προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.
Την 16/02/2016 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. Κατά την εκεί θητεία του, είχε, μεταξύ άλλων, την εποπτεία και τον συντονισμό για την εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού της Ειδομένης, το Μάιο του 2016.
Την 21/01/2017 τοποθετήθηκε στη θέση του προϊσταμένου επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, ενώ από 05/08/2018 έως 01/11/2018 ασκούσε παράλληλα και τα καθήκοντα του Υπαρχηγού. Την 02/11/2018 τοποθετήθηκε στη θέση του υπαρχηγού του Σώματος.
Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία, του απονεμήθηκαν από την Ελληνική Πολιτεία, για την υπηρεσιακή του απόδοση και για την αστυνομική του δράση πλήθος επαίνων και ηθικών αμοιβών. Έχει παρασημοφορηθεί με τους Αργυρούς Αστέρες του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και του Φοίνικα, με τα μετάλλια του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και του Φοίνικα, αλλά και τους προβλεπόμενους Χρυσούς Σταυρούς, καθώς επίσης και με τις διαμνημονεύσεις της Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’, Β΄& Γ’ Τάξεως, της Αστυνομικής Αξίας Α’, Β΄& Γ’ Τάξεως και της Αξίας και της Τιμής Β’ & Γ΄ Τάξεων.
Ποιος είναι ο Γεώργιος Μπλιούμης:
Ο κ. Μπλιούμης είναι υπεύθυνος για την Αεράμυνα της Χώρας και ασκεί τον έλεγχο και τη διαχείριση σε όλο τον Εθνικό Εναέριο χώρο. Επιπλέον έχει την ευθύνη για την οργάνωση, εκπαίδευση, εξοπλισμό και διατήρηση της μαχητικής ικανότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας των πολεμικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με σκοπό την άμεση αντίδραση τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου.
Γεννήθηκε στην Ελασσόνα. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1979 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1983. Είναι απόφοιτος:
- του Σχολείου Εκπαιδευτών Εδάφους (ΣΠΑ/ΣΕΕ)
- της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων (ΣΠΑ/Κ)
- της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων (ΣΠΑ/Α)
- του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΚΕΑΤ/ΣΗΠ)
- του Διακλαδικού Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΚΕΑΤ/ΔΣΗΠ)
Τοποθετήσεις:
- Ιανουάριος 2017: Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας
- Μάρτιος 2015 – Ιανουάριος 2017: Διευθυντής του Κλάδου Πολιτικής και Σχεδίασης του ΓΕΑ (ΓΕΑ/Δ΄ΚΛ)
- Απρίλιος 2014 – Μάρτιος 2015: Επιτελάρχης του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ)
- Απρίλιος 2013 – Απρίλιος 2014: Διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΑΤΑ (ΑΤΑ/Α΄ΚΛ)
- Αύγουστος 2012 – Απρίλιος 2013: Διοικητής της 110ΠΜ
- Μάρτιος 2011 – Αύγουστος 2012: Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Σχεδίασης – Επιχειρήσεων του ΑΤΑ (ΑΤΑ/Α1)
- Ιούλιος 2010 – Μάρτιος 2011: Τμηματάρχης στη Διεύθυνση Επιχειρησιακής Σχεδίασης – Επιχειρήσεων του ΑΤΑ (ΑΤΑ/Α1)
- Ιούλιος 2008 – Ιούλιος 2010: Υποδιοικητής της 110ΠΜ
- Οκτώβριος 2007 – Ιούλιος 2008: Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων – Εκπαίδευσης του ΕΚΑΕ
- Δεκέμβριος 2004 – Οκτώβριος 2007: Επιτελής στο NATO Allied Command Transformation Headquarters, ΗΠΑ
- Ιούλιος 2004 – Δεκέμβριος 2004: Επιτελής στο ΑΤΑ
- Μάρτιος 2002 – Ιούλιος 2004: Διοικητής της 110ΠΜ/346Μ
- Ιούλιος 1998 – Μάρτιος 2002: Επιτελής στη Διεύθυνση Αεράμυνας – Επιβίωσης του ΑΤΑ (ΑΤΑ/Α4)
- Αύγουστος 1996 – Ιούλιος 1998: Αξιωματικός Επιχειρήσεων της 111ΠΜ/330Μ
- Ιανουάριος 1990 – Αύγουστος 1996: Ιπτάμενος Μοίρας 111ΠΜ/330Μ
- Νοέμβριος 1983 – Ιανουάριος 1990: Ιπτάμενος Μοίρας 110ΠΜ/337ΜΠΚ
- Ιούνιος 1983 – Νοέμβριος 1983: Εκπαιδευόμενος 117ΠΜ/Σμήνος Μετεκπαίδευσης