Στο “κόκκινο” παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική. Μπορεί τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ να μειώνονται, ωστόσο στο Λεκανοπέδιο τα νούμερα των μολύνσεων παραμένουν υψηλά προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς.
Χθες (20/1), ο Οργανισμός έκανε λόγο για 516 νέα κρούσματα κορωνοϊού από τα οποία τα 228 εντοπίστηκαν στην Αττική, 69 εκ των οποίων στο κέντρο της Αθήνας και 36 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Στη Δυτική Αττική που είχε επιβληθεί σκληρό lockdown την περίοδο των εορτών η νόσος φαίνεται πως έχει περιοριστεί, καθώς εντοπίστηκαν 17 νέα κρούσματα. Από την άλλη, στην Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν την τελευταία ημέρα 43 περιστατικά του ιού.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα κορωνοϊού κατανέμονται στην Αττική ως εξής:
- 33 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
- 36 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 22 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 17 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
- 69 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 27 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
- 24 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή:
Εν τω μεταξύ, οι λοιμωξιολόγοι αύριο θα συζητήσουν για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, το οποίο όπως ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση σε σχέση με άλλους τομείς. Αφού μελετηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα γίνει η εισήγηση των ειδικών και ακολούθως θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις.
Όπως αποκάλυψε πάντως ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπάρχει ανησυχία μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου κάνοντας λόγο για λελογισμένο κίνδυνο. Είπε πως, οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι έτοιμοι να πάρουν αποφάσεις «προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση». «Τα βήματα θα είναι πάντοτε πολύ προσεκτικά, από τη δική μας πλευρά», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση της Παρασκευής και το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Εξαδάκτυλος αρκέστηκε να πει πως «καλό είναι να πάρουμε ανάσα την επόμενη εβδομάδα και να μην ανοίξουν τα σχολεία». Προειδοποίησε πως «έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες», υπογραμμίζοντας πως βλέπουμε βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αλλά «με βασανιστικά αργούς ρυθμούς».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δίνοντας ένα στίγμα των μέτρων που θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα και μέχρι η επιδημία να υποχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τόνισε χθες ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα παραμείνει και τη νύχτα. Όπως εξήγησε, με την απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό.