Η Κίνα, μία από τις χώρες που φαίνεται ότι έχει γλιτώσει τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, θα είναι η «βεντέτα» στο προσεχές Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που κατά παράδοση φιλοξενείται στο Νταβός, εφέτος όμως θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Εκτός του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, το «παρών» θα δώσουν επίσης η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, θα είναι στους «απόντες» αυτής της διεθνούς συνάντησης.
Για τον Σι Τζινπίνγκ, αυτή θα είναι η δεύτερη συμμετοχή του στο ετήσιο ραντεβού της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ, μετά το 2017, όταν είχε υποσχεθεί «οικονομικά ανοίγματα», προς μεγάλη ικανοποίηση των άλλων ηγετών. Στο περσινό Φόρουμ κυριάρχησε ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως φέτος η Ασία επιστρέφει δυναμικά, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Έπειτα από αυτήν την πρώτη, διαδικτυακή συνάντηση (25-29 Ιανουαρίου), θα οργανωθεί και μία διά ζώσης τον Μάιο στη Σιγκαπούρη και όχι στο Νταβός της Ελβετίας, όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο το Φόρουμ που ίδρυσε το 1971 ο Γερμανός καθηγητής Κλάους Σβαμπ. Κατά σύμπτωση, σήμερα το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι το 2020 κατέγραψε ανάπτυξη 2,3%. Η Κίνα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία που καταγράφει θετικά οικονομικά στοιχεία, αφού κατάφερε να περιορίσει την πανδημία.
Εκτός του Κινέζου προέδρου, στις οθόνες των υπολογιστών θα εμφανιστούν επίσης ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα, ο Ινδός ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι και οι πρόεδροι της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν και της Σιγκαπούρης, Λι Χσιεν Λουνγκ.
Από την Ευρώπη, παρόντες θα είναι επίσης οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, κανένας αξιωματούχος δεν θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη και «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ξέρουμε» ποιο στέλεχος της επόμενης κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν θα πάει στο Φόρουμ της Σιγκαπούρης, ανέφερε ένας από τους διοργανωτές. Το Νταβός είχε στρώσει το κόκκινο χαλί για τον Ντόναλντ Τραμπ το 2018 και το 2020. Ο Μπιλ Κλίντον ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που συμμετείχε στο περίβλεπτο Φόρουμ.
Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν επίσης τη συμμετοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και αξιωματούχων από πολλές αναδυόμενες και φτωχές χώρες, όπως από την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα και την Γκάνα. Η «ψηφιακή εκδοχή» του Φόρουμ θα έχει ως κεντρικό θέμα της «Μια κρίσιμη χρονιά για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» και θα επικεντρωθεί γύρω από την πανδημία, το κλίμα και τη συνεργασία (τα λεγόμενα «τρία C»: Covid, Climate, Cooperation).
Ο Κλάους Σβαμπ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας. «Αν δεν πάρουμε στα σοβαρά το θέμα της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης ή των επιπτώσεων της ψηφιακής επανάστασης στα καταστήματα, θα οδηγηθούμε σε μια διαιρεμένη κοινωνία και με διχασμένη την κοινωνία δεν θα μπορούμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Φόρουμ.