Πολιτική

Ελλάδα Τουρκία: Δένδιας – «Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο, όχι με απειλές πολέμου»

Ελλάδα Τουρκία: Στις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στις διευρευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία που αναμένεται να επανεκκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πάει στις διερευνητικές «με καλή πίστη», ενώ υπογράμμισε πως «τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με χρήση βίας και απειλές πολέμου».

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει από την αρχή ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου την παύση των τουρκικών προκλήσεων για να προσθέσει: «Έχουν συμπληρωθεί δυο μήνες από αποχώρηση του Oruc Reis. Επομένως ο όρος που τέθηκε από τη χώρα μας ουσιαστικά έχει εκπληρωθεί. Δημιουργείται έτσι ευκαιρία διαλόγου πάντα στο πλαίσιο των διερευνητικών που αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

«Ο διάλογος δεν αποτελεί διαπραγμάτευση. Πρόκειται για προκαταρκτικό στάδιο επαφών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει έδαφος για να αρχίσει διαπραγμάτευση. Για να συνεχιστεί δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η αποκλιμάκωση» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

Εκτός από τις διερευνητικές, ο κ. Δένδιας μίλησε και με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε με δημόσια τοποθέτηση ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας προετοιμάζουν τα σχέδια για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ακόμα και Ανατολικά της Κρήτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε: «Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων οπουδήποτε στην επικράτεια της, οποτεδήποτε το κρίνει σωστό. Καταλαβαίνω ότι στέφονται τα μάτια σε περιοχές οριοθέτησης ΑΟΖ, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε, οπουδήποτε θέλει να επεκτείνει το δικαίωμά της αυτό».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός εξήγησε ότι η UNCLOS έχει κυρωθεί αυτοτελώς από την Ε.Ε., αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και κατ επέκταση δεσμεύσει το σύνολο των χωρών της ένωσης. Επίσης, επανέλαβε ότι είναι «απαράδεκτη η τακτική της Τουρκίας να απειλεί με casus belli την Ελλάδα εφόσον αυτή ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Θυμίζουμε ότι στην Ολομέλεια έχει εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».