Κόσμος

Γερμανία κορωνοϊός: Παρατείνεται το lockdown μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου

Γερμανία κορωνοϊός: Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου φαίνεται πως παρατείνεται το lockdown στη Γερμανία όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Λίγο πριν την έναρξη των επίσημων διαβουλεύσεων μεταξύ της καγκελάριου Μέρκελ και των πρωθυπουργών των 16 κρατιδίων σχετικά με την παράταση του lockdown, προφανώς όλες οι πλευρές συμφώνησαν τελικά για στα πρώτα βασικά σημεία. Αυτό προκύπτει από την πρόταση ενοποιημένου ψηφίσματος, στην οποία αναφέρεται η ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων “Business Insider”.

Σύμφωνα με αυτήν, το lockdown, το οποίο θα διαρκoύσε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 14 Φεβρουαρίου. Από πότε θα ισχύει αυτό είναι ακόμα ανοιχτό, “αλλά πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα”.

Επίσης, στο μέλλον, δεν θα επιτρέπεται η χρήση κοινής μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα ψώνια και στις λειτουργίες (των εκκλησιών), αλλά μόνο χειρουργικές ή μάσκες FFP2. Οι προηγούμενοι περιορισμοί επαφής, σε αντίθεση με τα αρχικά σχέδια της καγκελαρίας, δεν θα ενισχυθούν. Θα εξακολουθήσουν να επιτρέπονται συναντήσεις με ένα άτομο από άλλο νοικοκυριό. Ωστόσο, ο αριθμός των νοικοκυριών πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο σταθερός και πιο μικρός.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται τις τελευταίες ημέρες και η πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων έχει υποχωρήσει λίγο, αλλά οι ιολόγοι ανησυχούν για την πιθανότητα εξάπλωσης περισσότερων παραλλαγών του ιού.

Τι εισηγήθηκαν οι ειδικοί στη Γερμανία

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, η ομάδα των ειδικών που συνεδρίασε χθες με την καγκελάριο και τους 16 επικεφαλής των κρατιδιακών κυβερνήσεων εισηγήθηκε την εφαρμογή αυστηρότατου lockdown.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, o Λόταρ Βίλερ, και ο διευθυντής του Τμήματος Μικροβιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο, ο Αντρέας Ντίφενμπαχ, επέστησαν στους πολιτικούς την προσοχή κυρίως στον κίνδυνο από τα παραλλαγμένα στελέχη, που έχουν μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης. «Η μοναδική δυνατότητα πλέον είναι η περαιτέρω μείωση των επαφών και ο περιορισμός των μετακινήσεων», συνέστησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου RND, με σημείο αιχμής την επέκταση της εργασίας στο σπίτι. Το RND μεταδίδει ακόμη ότι στους κύκλους των κρατιδιακών κυβερνήσεων συζητούνται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των σχολείων μακροπρόθεσμα.

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας Κορνέλια Μπετς, η οποία συμμετείχε στην συνάντηση, υποστήριξε, σύμφωνα με την Bild, ότι η συζήτηση για την πανδημία θα πρέπει πλέον να γίνει διαφορετικά, ώστε οι πολίτες να αντιληφθούν ότι τα μέτρα περιορισμού είναι προς το συμφέρον τους, ενώ τόνισε ότι οι κανόνες που επιβάλλονται πρέπει να είναι απλούστεροι. Από την μεριά της, η καθηγήτρια Γενετικής Μελανί Μπρίνκμαν προειδοποίησε για τον κίνδυνο το 2021 να είναι χειρότερο από το 2020, «εάν δεν δράσουμε άμεσα» και σημείωσε ότι το εμβόλιο δεν θα βοηθήσει πριν από το τέλος του χρόνου.

Ο καθηγητής Φυσικής Μίχαελ Μάιερ-Χέρμαν εκτίμησε ακόμη ότι, εάν τώρα ανοίξουν σχολεία και επιχειρήσεις, είναι αδύνατον τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 50 ανά 100.000 κατοίκους. «Υπολογίζω ότι θα είναι μεταξύ 50 και 100. Και αυτή είναι η ακριβότερη συνταγή για την οικονομία. Αν, αντιθέτως, το lockdown παραταθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, τότε γύρω στις 10 Μαρτίου η Γερμανία θα μετρά 50 κρούσματα», επισήμανε.

Η καγκελάριος Μέρκελ θα έχει σήμερα το απόγευμα νέα τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να ληφθούν ενδεχομένως νέα μέτρα. Οι αποφάσεις δεν αναμένεται να είναι εύκολες, καθώς όπως έχει διαρρεύσει, υπάρχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις δεδομένης και της κόπωσης της κοινωνίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο