Κόσμος

ΠΟΥ κορωνοϊός: «Καταστροφική ηθική αποτυχία» η επιδίωξη ορισμένων χωρών να πάρουν παραπάνω εμβόλια

ΠΟΥ κορωνοϊός: Σκληρή κριτική στις χώρες που επιδιώκουν να «ρίξουν» άλλες μικρότερες κάνει ο Οργανισμός. Τι ζήτάει από τις εταιρείες.

Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους για τις χώρες που επιδιώκουν να πάρουν περισσότερα εμβόλιο από όσα τους αναλογούν αυτή τη στιγμή, «ρίχνοντας» άλλες στη μοιρασιά.

Ο Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα 18 Ιανουαρίου ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας «καταστροφικής ηθικής αποτυχίας» σχετικά με τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 και κάλεσε τις χώρες και τις παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν τις δόσεις με περισσότερο δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο.

Κινδυνεύουν σοβαρά οι προοπτικές για μια δίκαιη κατανομή των εμβολίων

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σημείωσε ότι οι προοπτικές για μια δίκαιη διανομή «κινδυνεύουν σοβαρά», την ώρα που το παγκόσμιο πρόγραμμα για την προμήθεια των εμβολίων COVAX, που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. O ίδιος τόνισε ότι 44 διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν τον περασμένο χρόνο και τουλάχιστον 12 έχουν ήδη υπογραφεί αυτό τον χρόνο.

Mπορεί να καθυστερήσεις τις παραδόσεις του COVAX

«Αυτό μπορεί να καθυστερήσει τις παραδόσεις του COVAX και να δημιουργήσει ακριβώς το σενάριο, το οποίο το COVAX είναι σχεδιασμένο να αποφύγει: με συσσώρευση, μια χαοτική αγορά, μια απάντηση χωρίς συντονισμό και συνεχιζόμενη κοινωνική και οικονομική αναταραχή» τόνισε ο ίδιος.

Μια προσέγγιση του τύπου «εγώ πρώτος» εξέθεσε σε κίνδυνο τις πιο φτωχές και ευάλωτες χώρες του κόσμου, είπε ο Τέντρος κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού, που γίνεται με τηλεδιάσκεψη. «Στο τέλος αυτές οι ενέργειες θα παρατείνουν τη διάρκεια της πανδημίας» προειδοποίησε.

Ο παγκόσμιος αγώνας για την εξασφάλιση των εμβολίων έχει ενταθεί, καθώς εμφανίζονται περισσότερο μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορωνοϊού. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ μετέφερε ως παράδειγμα ανισότητας ότι περισσότερες από 39 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν παραδοθεί σε 49 χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ μόλις 25 δόσεις σε μια φτωχή χώρα.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι εμβολιασμοί του πληθυσμού στην Ευρώπη πρέπει να προχωρήσουν με πιο γοργούς ρυθμούς. Αυτό που χρειάζεται είναι να εγκριθεί το συντομότερο το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και των υπόλοιπων εταιρειών, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Covid-19 Management Group.