Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ στην Βρετανία δείχνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το ένα τρίτο των ασθενών που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό και έχουν νοσηλευτεί, εισάγονται ξανά στο νοσοκομείο σε διάστημα πέντε μηνών, ενώ ένας στους οκτώ πεθαίνουν από επιπλοκές που σχετίζονται με τον Covid.
Συγκεκριμένα μετά από έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ σε συνεργασία με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας, διαπιστώθηκε πως από τα 47.780 άτομα που πήραν εξιτήριο από βρετανικό νοσοκομείο στο πρώτο κύμα, το 29,4% επέστρεψε εντός 140 ημερών και το 12,3% πέθανε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι καταστροφικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κοροναϊού μπορούν να προκαλέσουν σε πολλούς ασθενείς καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και χρόνιες παθήσεις του ήπατος και των νεφρών.
Ο συγγραφέας της μελέτης Kamlesh Khunti, καθηγητής διαβήτη πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, δήλωσε στην Telegraph ότι αυτή ήταν η «μεγαλύτερη μελέτη ατόμων που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την εισαγωγή τους με Covid».
Ο καθηγητής Khunti τόνισε μάλιστα πως «οι άνθρωποι φαίνεται να πηγαίνουν σπίτι, να εμφανίζουν επιπλοκές, να επιστρέφουν και στο τέλος να πεθαίνουν. Βλέπουμε ότι σχεδόν το 30 τοις εκατό έχει νοσηλευτεί ξανά στο νοσοκομείο. Οι αριθμοί είναι αρκετά μεγάλοι».
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ειδικούς εκτός του Πανεπιστημίου του Λέστερ ενώ τα ανησυχητικά στατιστικά βασίζονται σε αρχικά δεδομένα.
Ο ΠΟΥ κατακεραυνώνει την πολιτική για τα εμβόλια
Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ αναφορικά με τους εμβολιασμούς ασκεί δριμεία κριτική στις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων κρατών για την πολιτική που ακολουθούν. Ο Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα 18 Ιανουαρίου ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας «καταστροφικής ηθικής αποτυχίας» σχετικά με τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 και κάλεσε τις χώρες και τις παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν τις δόσεις με περισσότερο δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο.
Κινδυνεύουν σοβαρά οι προοπτικές για μια δίκαιη κατανομή των εμβολίων Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σημείωσε ότι οι προοπτικές για μια δίκαιη διανομή «κινδυνεύουν σοβαρά», την ώρα που το παγκόσμιο πρόγραμμα για την προμήθεια των εμβολίων COVAX, που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. O ίδιος τόνισε ότι 44 διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν τον περασμένο χρόνο και τουλάχιστον 12 έχουν ήδη υπογραφεί αυτό τον χρόνο.