Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κήρυξε σήμερα την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εκστρατείες εμβολιασμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών του πολυπληθούς έθνους να θέσει την πανδημία του κορωνοϊού υπό έλεγχο ξεκινώντας με τη χορήγηση δύο εμβολίων που παρήχθησαν τοπικά.
Ο Μόντι, που απευθύνθηκε στους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας μέσω βιντεοδιάσκεψης, δεν θα λάβει αμέσως το εμβόλιο, καθώς η Ινδία θα εμβολιάσει αρχικά κατά προτεραιότητα νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια παγκοσμίως
Οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού ξεπέρασαν την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου τα δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με τις καταμετρήσεις των πρακτορείων Reuters και AFP, την ώρα που πολλές χώρες προσπαθούν να αποκτήσουν εμβόλια και να εντοπίσουν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.
Από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία της Covid-19 χρειάστηκαν εννέα μήνες για να φτάσουν οι νεκροί το ένα εκατομμύριο και μόλις τρεις μήνες για να διπλασιαστεί ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό ιό. Μέχρι και σήμερα, από τις αρχές του 2021, κατά μέσο όρο καταγράφονται 11.900 θάνατοι ημερησίως, δηλαδή ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε οκτώ δευτερόλεπτα.
Νέα προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Με βάση μια εκτίμηση από το Institute for Health Metrics and Evaluation μέχρι την 1η Απριλίου οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τα 2,9 εκατομμύρια. Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται ο νέος κορωνοϊός, λόγω των πιο μολυσματικών παραλλαγών του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμη.
«Μπαίνουμε στη δεύτερη χρονιά. Θα μπορούσε να είναι χειρότερη, δεδομένης της δυναμικής μετάδοσης και ορισμένων ζητημάτων που βλέπουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.
Αξίζει να αναφέρουμε πως οι ΗΠΑ προηγούνται σε αριθμό θανάτων, με περισσότερους από 386.000. Οι πιο πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτές οι πέντε χώρες έχουν καταγραφεί οι μισοί θάνατοι. Η Ευρώπη παραμένει η πιο πληγείσα ήπειρος, με 615.000 θανάτους μέχρι σήμερα.