Κόσμος

Γερμανία κορωνοϊός: Τα εμβόλια προστατεύουν και από τις νέες μεταλλάξεις του ιού

Γερμανία κορωνοϊός: Πρόκειται για εκτίμηση από το Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ».

Ο Πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ» Κλάους Τσίχουτεκ εκτιμά πως τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, που έχουν εγκριθεί, προστατεύουν και κατά των νέων μεταλλάξεων του ιού.

Σύμφωνα με ό,τι εξέφρασε χαρακτηριστικά ο κος Τσίχουτεκ, ακόμα και σε περίπτωση που χρειαστεί προσαρμογή του εμβολίου, η οποία, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της BioNTech – Pfizer, μπορεί να είναι έτοιμη εντός έξι εβδομάδων, η αδειοδότηση θα γίνει γρήγορα.

Ο ίδιος ανέφερε επιπλέον ότι μέχρι την περασμένη Κυριακή είχαν αναφερθεί στο Ινστιτούτο 325 περιπτώσεις παρενεργειών από εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, με τα περιστατικά να φθάνουν τα 0,53 ανά 1.000 δόσεις εμβολίου. Όλες οι περιπτώσεις ήταν στο πλαίσιο των γνωστών πληροφοριών, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Τσίχουτεκ.

Να σημειωθεί πως ο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε ότι έχουν εμβολιαστεί ήδη 840.000 άτομα. «Φθάσαμε στο πρώτο 1% του πληθυσμού», προέταξε ο υπουργός, αναδεικνύοντας τον συμβολισμό.

«Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε θέσει υπό έλεγχο την πανδημία»

«Έως το τέλος του έτους θα έχουμε θέσει υπό έλεγχο την πανδημία», τόνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, απευθύνοντας ωστόσο δραματική έκκληση για τήρηση των κανόνων περιορισμού των επαφών και προϊδεάζοντας για επιπλέον μέτρα.

«Πρέπει οπωσδήποτε να μειωθούν τα κρούσματα και, για να γίνει αυτό, πρέπει να περιορίσουμε περισσότερο τις επαφές μας», δήλωσε ο κ. Βίλερ, τονίζοντας ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Γερμανίας είναι αυτή τη στιγμή περισσότερο επιβαρυμένες από ποτέ.

Με 25.164 νέα κρούσματα και 1.244 θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, ο δείκτης που αποτυπώνει τις νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους έχει φθάσει στο 151,2, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί κάτω από το 50.

«Οι αριθμοί είναι υπερβολικά υψηλοί. Οι ισχύοντες περιορισμοί προφανώς δεν επαρκούν – για μένα αυτό δεν είναι πλήρες lockdown, υπάρχουν συνεχώς πάρα πολλές εξαιρέσεις. Είναι γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν έχουμε το αποτέλεσμα που είχαμε κατά την πρώτη φάση. Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται με συνέπεια και αυτό δεν συμβαίνει πάντα», προειδοποίησε ο Λόταρ Βίλερ.

«Η εργασία από το σπίτι προστατεύει την υγεία όλων», συνέχισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου που έχει την επιστημονική ευθύνη για την διαχείριση της πανδημίας και ζήτησε ακόμη περισσότερη τηλεργασία.

Και, απευθυνόμενος στους πολίτες, είπε χαρακτηριστικά: «Παρακαλώ όσο είναι δυνατόν μείνετε στο σπίτι και να συναντιέστε μόνο με τα ίδια άτομα», για να προσθέσει ότι «δεν μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε ότι τα μέτρα δεν έχουν αποτέλεσμα, όταν εξακολουθούμε να πηγαίνουμε στο γραφείο και να συναντιόμαστε με περισσότερα άτομα, δεν μπορούμε να λέμε ότι η ομπρέλα δεν μας προστατεύει, αν δεν την χρησιμοποιούμε».