Κόσμος

Εμβολιασμοί: Τι λένε τα νούμερα – Πόσες δόσεις χορηγήθηκαν σε 46 χώρες

Εμβολιασμοί: Ο στόχος του ΠΟΥ είναι να παράσχει δόσεις στο 20% του πληθυσμού των χωρών που μετέχουν στον μηχανισμό Covax πριν από το τέλος της χρονιάς.

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού. Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος διευθυντής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικλ Ράιαν, σε 36 ημέρες, 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 χορηγήθηκαν σε σχεδόν 46 χώρες. Και μπορεί να φαίνεται ικανοποιητικό αυτό το νούμερο αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Παρότι άρχισαν οι εκστρατείες εμβολιασμού, ο δρ Ράιαν εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάδοση που παρατηρήθηκε μέσα σε μερικές ημέρες κυρίως εξαιτίας των νέων πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του ιού.

“Μπαίνουμε στη δεύτερη χρονιά της πανδημίας, και αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο σκληρό, όταν βλέπουμε τους ρυθμούς μετάδοσης”, δήλωσε κατά τη διάρκεια των τακτικών συνεδριών με ερωτήσεις και απαντήσεις που οργανώνει ο ΠΟΥ για το ευρύ κοινό. Σε σχέση με τις εκστρατείες εμβολιασμού, ο δρ Ράιαν εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι αυτές πραγματοποιούνται κυρίως στις πλούσιες χώρες. “Νομίζω ότι είμαστε στα 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί έως σήμερα. Χρησιμοποιήθηκαν πέντε διαφορετικά εμβόλια ή πλατφόρμες”, είπε.

“Είναι περίπου 46 χώρες που εμβολιάζονται, αλλά υπάρχει μόνο μια χώρα χαμηλού εισοδήματος”, σημείωσε ο Μάικλ Ράιαν, καθώς 38 από τις 46 είναι πλούσιες χώρες, και πρόσθεσε: “Υπάρχουν πληθυσμοί που θέλουν και χρειάζονται εμβόλια και που δεν θα τα λάβουν εκτός εάν, και μέχρι, να τα μοιράσουμε καλύτερα. Όλοι πρέπει να κάνουν περισσότερα”.

Ο ΠΟΥ και η Συμμαχία για τα εμβόλια (Gavi) δημιούργησαν τον μηχανισμό Covax για τη διανομή εμβολίων κατά της Covid στις φτωχές χώρες αλλά το σύστημα πάσχει από μια τάση “ο καθένας για τον εαυτό του” των πλούσιων χωρών και την έλλειψη χρηματοδότησης.

Ο στόχος του ΠΟΥ είναι να παράσχει δόσεις στο 20% του πληθυσμού των χωρών που μετέχουν στον μηχανισμό Covax πριν από το τέλος της χρονιάς. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ελπίζει να στείλει τα πρώτα εμβόλια στα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο. Η πανδημία, που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, μετρά 1.964.557 νεκρούς, σύμφωνα με σημερινό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων πηγών.

Την ίδια, όπως φαίνεται γίνεται σπατάλη των εμβολίων:

Οι εμβολιαστές αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι μπορούσαν να βγάλουν έξι δόσεις αντί για πέντε από κάθε φιαλίδιο του εμβολίου Pfizer/BioNTech. Όμως, καθώς για την έκτη δόση δεν είχε δοθεί έγκριση, έπρεπε να την πετούν. Έκτοτε, οι υγειονομικές αρχές έχουν αλλάξει το πρωτόκολλο, ώστε να μην χάνεται σταγόνα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν απώλειες.

Νοσοκομεία στην Νέα Υόρκη πέταξαν ολόκληρα φιαλίδια ελλείψει υποψηφίων για εμβολιασμό κατά το πρώτο κύμα του εμβολιασμού. «Δεν υπάρχουν οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει με τις δόσεις που περισσεύουν», δήλωσε στο AFP ο δρ Σάαντ Όμερ, διευθυντής του Ινστιτούτου παγκόσμιας Υγείας του Yale. Μία λύση θα μπορούσε να είναι η κατάρτιση επικουρικής λίστας σε περίπτωση που δεν παρουσιάζονται οι υποψήφιοι της κύριας λίστας για εμβολιασμό, «όπως είναι τα εισιτήρια της τελευταίας στιγμής στο Μπρόντγουέι».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα 25,4 εκατομμύρια των πρώτων δόσεων των εμβολίων Pfizer και Moderna που διανεμήθηκαν στην χώρα, μόνο 8,9 εκατομμύρια (35%) είχαν χορηγηθεί στις 11 Ιανουαρίου, σε μία εκστρατεία εμβολιασμού που χαρακτηρίσθηκε «φάρσα» από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Το κλείσιμο των ραντεβού μπορεί να γίνει επίσης χαώδης διαδικασία. Στην Θουριγγία (Γερμανία) η ιστοσελίδα εγγραφής έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, προκαλώντας στην απώλεια πολλών εκατοντάδων αιτήσεων για ραντεβού. Σε άλλες χώρες, τα τηλεφωνικά δίκτυα και το internet κράσαραν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο