Σε ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, επισκέφθηκε σήμερα τη Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας στο Καπανδρίτι, προκειμένου να ενημερωθεί για την προετοιμασία που έχει γίνει για την αντιμετώπιση του “Λέανδρου”.
Νωρίτερα, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, παρέδωσε ποσότητα αλατιού στον δήμαρχο Διονύσου κ. Καλαφατέλη. Ο κ. Πατούλης, όπως έκανε γνωστό έχει αναθέσει στον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Κόκκαλη τον συντονισμό και τη συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα Πολιτικής Προστασίας των δήμων προκειμένου να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση ισχυρών χιονοπτώσεων.
Όπως ενημέρωσε η Περιφέρεια Αττικής έχει ξεκινήσει από χθες να παραδίδει σε δήμους, που εκτιμάται ότι θα πληγούν από την κακοκαιρία, 600 τόνους αλάτι, ενώ στην αρμόδια Διεύθυνση (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας είναι σε ετοιμότητα εκχιονιστικά μηχανήματα, γκρέιντερ, αλατιέρες και πολυμηχανήματα τα οποία θα αξιοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.
Ο κ. Πατούλης επισήμανε με δηλώσεις του:
«Η πρόληψη είναι αποτελεσματικότερη της αντιμετώπισης. Επισκεφθήκαμε σήμερα την ΔΕΣΕ της Περιφέρειας Αττικής εδώ στο Καπανδρίτι για να διαπιστώσουμε αν είναι έτοιμα τα μηχανήματα και οι υπηρεσίες μας. Συγχρόνως μοιράζουμε 40.000 τσουβάλια αλάτι στους δήμους Ωρωπού, Διόνυσου, Μαραθώνα, Μάνδρας Ειδυλλίας, Κηφισιάς, Βύρωνα κ.α. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία ασφαλή διαδικασία ώστε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες χιονιά να έχουμε ανοιχτούς δρόμους. Δίνουμε ιδιαίτερη μέριμνα στην ασφάλεια των πολιτών. Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των δήμων θα βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα».
Ο κ. Πέτσας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προετοιμασία που έχει γίνει από την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους και έκανε έκκληση προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και να τηρούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. «Ελπίζω και αυτή τη φορά, αλλά και όλο το υπόλοιπο διάστημα του χειμώνα ότι θα αντιμετωπίσουμε τα καιρικά φαινόμενα όπως πρέπει, με σχέδιο, προετοιμασία και συνεργασία με τους ανθρώπους που ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους».
Τόσο ο δήμαρχος Διόνυσου όσο και ο Δήμαρχος Ωρωπού ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για την συνεργασία και επισήμαναν ότι όλος ο μηχανισμός τους είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα κακοκαιρίας και να περιορίσει τα προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων των περιοχών τους. Ο Περιφερειάρχης είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) Β. Σιώμο ο οποίος παρέλαβε σημαντική ποσότητα από αλάτι για τις ανάγκες του οδικού δικτύου της περιοχής του.
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων:
Νωρίτερα σήμερα, έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με τον «Λέανδρο» να «χτυπά» ήδη τη χώρα. Συγκεκριμένα, διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα κάνουν την εμφάνισή τους από το βράδυ της Πέμπτης (14/01). Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι:
- Οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις
- Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες
- Οι θυελλώδεις ανέμους και
- Ο ισχυρός παγετός
Σήμερα και αύριο επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά:
Τις ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ
- Από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, στη Μακεδονία και τη Θράκη (ορεινά και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές), στη Θεσσαλία (400 μέτρα) και στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου και της υπόλοιπης κεντρικής χώρας. Στη δυτική Μακεδονία και τη Χαλκιδική τη νύχτα της Πέμπτης θα είναι κατά τόπους πυκνές.
- Από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, στην ανατολική Στερεά – Εύβοια (600 μέτρα) και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο (800 μέτρα).
Τις ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ:
- Τις βραδινές και νυχτερινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του Ιονίου και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς
- Από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου
- Από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής στις Κυκλάδες και
- Το απόγευμα της Παρασκευής στα Δωδεκάνησα.